tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Ν. Κογιουμτσής στο “ΠΑΡΟΝ”: Απογοήτευση, αβεβαιότητα και ανασφάλεια στον εμπορικό κόσμο

Άρθρο του Αντιπροέδρου του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, κ. Νίκου Κογιουμτσή, στην εφημερίδα “ΤΟ ΠΑΡΟΝ” (16/01/2022).


Στο λιανεμπόριο, κατά γενική ομολογία, τηρούνταν και τηρούνται τα υγειονομικά μέτρα. Στους εμπορικούς χώρους, όπως κατά επανάληψη έχουν αποφανθεί οι ειδικοί, η διασπορά του κορονοϊού είναι μικρότερη σε σχέση με άλλους χώρους. Οφείλουμε φυσικά να τηρούμε πιστά τα προβλεπόμενα υγειονομικά πρωτόκολλα, τους κανόνες υγιεινής αλλά και να εμβολιαστούμε για να αντιμετωπίσουμε την πανδημία. Κληθήκαμε στις αρχές Νοεμβρίου να κάνουμε τον επιβαλλόμενο έλεγχο πιστοποιητικών και ταυτοπροσωπίας των καταναλωτών που εισέρχονται στα καταστήματα μας.

Η σχέση μας με τους καταναλωτές έχει δομηθεί σε ένα άλλο επίπεδο. Είναι σχέση επαγγελματία με πελάτη και όχι ελεγκτή και ελεγχόμενου. Από τον Νοέμβριο λοιπόν, που και η πανδημία άρχισε να δείχνει ξανά τα δόντια της και ο φόβος να κυριαρχεί, ξεκίνησε η σταδιακή μείωση της κατανάλωσης, που συνεχίστηκε και τις μέρες των Χριστουγέννων, μέχρι και σήμερα, που διανύουμε εκπτωτική περίοδο.

Δεν είναι βέβαια μόνο τα υγειονομικά μέτρα που σταδιακά φρέναραν τις πωλήσεις. Ένας άλλος, σημαντικός αρνητικός παράγοντας είναι και η ακρίβεια που παρουσιάζεται στα βασικά είδη ανάγκης, στα μεταφορικά και στο ενεργειακό. Η ακρίβεια ουσιαστικά ροκανίζει το προς κατανάλωση διαθέσιμο εισόδημα. Ένα εισόδημα ψαλιδισμένο και παγωμένο από τη δεκαετή κρίση και τα Μνημόνια. Ο πληθωρισμός τρέχει με 5,1% και δημιουργεί ντόμινο αυξήσεων το οποίο αν συνεχιστεί για αρκετό χρονικό διάστημα θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στην αγορά και στην οικονομία. Χρειάζονται άμεσες παρεμβάσεις εκ μέρους της Πολιτείας ώστε να τιθασευτεί το κύμα ανατιμήσεων. Η Επιμελητηριακή Κοινότητα και ο Εμπορικός Σύλλογος της Αθήνας έχουν εισηγηθεί στοχευμένες παρεμβάσεις, όπως η μείωση του ΦΠΑ στα είδη πρώτης ανάγκης και η μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα και στον καφέ. Οι επιχειρήσεις στη δεδομένη χρονική περίοδο κουβαλούν έναν τεράστιο όγκο συσσωρευμένων οφειλών, ενώ παράλληλα και το κόστος λειτουργίας τους έχει εκτοξευτεί λόγω της μεγάλης αύξησης των τιμών στην ενέργεια, στις πρώτες ύλες και στα μεταφορικά.

Με αυτό το φορτισμένο αρνητικά κλίμα εισήλθαμε από την προηγούμενη Δευτέρα και στην χειμερινή εκπτωτική περίοδο. Οι πωλήσεις της πρώτης εβδομάδας, που αποτελούν και δίχτυ για το υπόλοιπο χρονικό διάστημα, ήταν δυστυχώς απογοητευτικές. Από τις προσλαμβάνουσες που έχουμε από τους επιχειρηματίες και εμπόρους φαίνεται ότι μπορεί η πτώση να φτάνει έως και το 50% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2019. Οι εμπορικές επιχειρήσεις έχουν πράγματι προχωρήσει σε γενναίες εκπτώσεις, που φτάνουν μέχρι και το 70%. Για τους εμπόρους και επιχειρηματίες το δέλεαρ των χαμηλών τιμών είναι το μέσο για να προσελκύσουν καταναλωτές. Η κατανάλωση, έτσι κι αλλιώς πλέον, αποτελεί τον μοναδικό τρόπο παροχής ρευστότητας προς τις επιχειρήσεις, εφόσον το τραπεζικό σύστημα είναι ερμητικά κλειστό για τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις. Νέα χρηματοδοτικά εργαλεία δεν υπάρχουν.

Το Ταμείο Ανάκαμψης, που θα φέρει αρκετά δισεκατομμύρια στη χώρα, έχει αποκλείσει από τα αποδυτήρια τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες έχουν κάποια ελπίδα για ενίσχυση μόνο αν συνενωθούν και γιγαντωθούν. Κάτι που δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα. Ως εκ τούτου, σε αυτήν τη δύσκολη και εξαντλητική πορεία χρειάζεται η στοχευμένη και αναλογική στήριξη που θα συμπεριλαμβάνει και τις εμπορικές επιχειρήσεις, που συνεχίζουν να καταγράφουν απώλειες, χωρίς δική τους υπαιτιότητα, με μέτρα όπως είναι η εφαρμογή των αναστολών για το προσωπικό, η αύξηση των δόσεων όλων των υποχρεώσεων των επιχειρήσεων σε 120 χωρίς προσαυξήσεις και επιτόκια. Θεωρούμε ότι είναι επιβεβλημένη η επανεξέταση του μη επιστρεπτέου μέρους της επιστρεπτέας προκαταβολής. Υπολείπεται και ένα πρόγραμμα ΕΣΠΑ για το λιανεμπόριο, το οποίο ακόμη αναμένουμε, όπως μας είχαν υποσχεθεί και αρμόδια κυβερνητικά χείλη. Εάν δεν υπάρξει η αναγκαία στήριξη στο λιανεμπόριο, τότε, όπως αποτυπώνεται και στις τελευταίες έρευνες του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών και του Εμπορικού Συλλόγου της Αθήνας, χιλιάδες επιχειρήσεις θα αναγκαστούν να βάλουν λουκέτο, κάτι που θα είναι αρνητικό για την οικονομία της χώρας, κυρίως την απασχόληση, και την κοινωνική συνοχή.