tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Ο Ν. Κογιουμτσής σε εκδήλωση που διοργάνωσε η “Πρωτοβουλία Πολιτών” στο Γαλάτσι, με θέμα την ακρίβεια

 

Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η κοινωνία των πολιτών επιβεβαίωσε η συζήτηση με θέμα “Ρεαλιστικές λύσεις σε εποχή κρίσης και ακρίβειας”, που πραγματοποιήθηκε στο “Καμίνι” του Γαλατσίου, από την “Πρωτοβουλία Πολιτών”.

Στη συζήτηση –η οποία άρχισε με την τήρηση ενός λεπτού σιγής στη μνήμη των θυμάτων του φονικού σεισμού σε Τουρκία και Συρία- έλαβαν μέρος ακαδημαϊκοί, εκπρόσωποι φορέων επιχειρηματικότητας, συνδικαλιστικών και καταναλωτικών οργανώσεων, πολιτικοί αναλυτές. Το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών εκπροσώπησε ο Αντιπρόεδρος, Νίκος Κογιουμτσής.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, που συντόνισε η δημοσιογράφος Δήμητρα Κουτσού, αναζητήθηκαν ρεαλιστικές λύσεις στα προβλήματα της καθημερινότητας των πολιτών, όπως η ακρίβεια και η αδυναμία εξασφάλισης μιας αξιοπρεπούς διαβίωσης.

Στη δεινή θέση στην οποία έχουν περιέλθει οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις αναφέρθηκε ο Νίκος Κογιουμτσής. Όπως σημείωσε, αυξήθηκε κατακόρυφα το κόστος μεταφοράς εμπορευμάτων καθώς και το λειτουργικό κόστος των επιχειρήσεων την στιγμή που μειώθηκε σημαντικά η αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών, με αποτέλεσμα τον περιορισμό της κατανάλωσης.

Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς Σωτήρης Μπερσίμης αναφέρθηκε στον αντίκτυπο που είχε στα νοικοκυριά της Ε.Ε η ενεργειακή κρίση , γεγονός που συνέβαλε στην άνοδο του πληθωρισμού και την κατακόρυφη αύξηση στο καλάθι του καταναλωτή.

Αναφορικά με την Ελλάδα, τόνισε ότι οι προβλέψεις για το 2023 κάνουν λόγο για:

-ανάπτυξη μόλις 1,6% (από 6,7% το 2022),

-μείωση της κατανάλωσης καθώς συρρικνώνονται τα πραγματικά εισοδήματα.

Η πολιτική αναλύτρια της RASS Μαρία Καρακλιούμη παρουσίασε τα στοιχεία πρόσφατης έρευνας (Ιανουάριος 2023) που καταδεικνύουν ότι σχεδόν το ήμισυ των ερωτηθέντων θεωρεί πως έχει μέτρια οικονομική κατάσταση.

Όπως εξήγησε, αυτό σημαίνει ότι τα έσοδά τους επαρκούν μόνο για τα αναγκαία και υπάρχουν δυσκολίες, ενώ η συντριπτική πλειοψηφία (σχεδόν 7 στους 10) εκτιμά ότι δεν έχει αποδώσει το «καλάθι του νοικοκυριού».

Ενδιαφέρον παρουσιάζει επίσης, η απάντηση στο εάν η παροχή επιδομάτων υπονομεύει το οικονομικό μέλλον της χώρας καθώς καταδεικνύεται ξεκάθαρη διχογνωμία.

Η Πρόεδρος της Ένωσης Καταναλωτών – Η Ποιότητα Της Ζωής (ΕΚΠΟΙΖΩ) Παναγιώτα Καλαποθαράκου αναφέρθηκε στα τρία πιο καίρια ζητήματα που αντιμετωπίζουν οι καταναλωτές: τους αυξημένους λογαριασμούς ρεύματος/φυσικού αερίου, τις αυξημένες τιμές στα είδη πρώτης ανάγκης και τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας.

Όπως τόνισε , απαιτούνται μόνιμα θεσμικά εργαλεία για την αντιμετώπιση της ακρίβειας, ρυθμιστικές παρεμβάσεις, εποπτεία και αυστηρός έλεγχος ώστε να λειτουργεί ο ανταγωνισμός υπέρ του καταναλωτή.

Στην ανάγκη ύπαρξης ενός δυνατού συνδικαλιστικού κινήματος, σε όλους τους κλάδους, που θα διαπραγματεύεται για τα δικαιώματα των εργαζομένων αναφέρθηκε ο Πρόεδρος της ΟΤΟΕ Γιώργος Μότσιος.

Σημείωσε δε, ότι οι τράπεζες οφείλουν να εστιάσουν στην χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας και των επιχειρήσεων, ειδικά των μικρομεσαίων που συχνά αποκλείονται από τη χρηματοδότηση, καθώς επίσης να υπάρξει μεγαλύτερη διευκόλυνση προς τους δανειολήπτες.

“Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά βρίσκονται πλησίον της κόκκινης γραμμής. Τα στεγαστικά δάνεια δεν θα μπορούν να εξυπηρετηθούν Το δημόσιο χρέος είναι στα 400 δις και το ποσοστό επί του ΑΕΠ ξεπέρασε το 200%. Ίσως στο άμεσο μέλλον μας περιμένουν νέα δημοσιονομικά προγράμματα”, τόνισε ο Βασίλης Μαστρογιάννης.

“Αναζητούμε προοδευτικές λύσεις. Προοδευτικός είναι αυτός που δεν κρύβεται πίσω από τη σκιά του. Προοδευτικός είναι αυτός που αναλαμβάνει την ευθύνη. Και εμείς οι προοδευτικοί πολίτες ήρθε η ώρα να αναλάβουμε την ευθύνη”, είπε ο Χρήστος Κιούπης από την “Πρωτοβουλία Πολιτών”.

Αμέσως μετά τις εισηγήσεις ακολούθησαν ερωτήσεις από το κοινό.