tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Ο Ομπάμα έδειξε το δρόμο εξόδου από την κρίση

«Ο λόγος σου με χόρτασε και το ψωμί σου φάτο»

Άρθρο του Γιάννη Ρεκλείτη

ΓΓ του ΕΕΑ

 

  «Ο λόγος σου με χόρτασε και το ψωμί σου φάτο» είναι η ελληνική λαϊκή ρήση που εκφράζει την ικανοποίηση ενός προσώπου από τη «καλή κουβέντα» του συνανθρώπου του, έστω κι αν αυτή δεν συνοδεύεται από υλικά αγαθά. Η ιστορική ομιλία του Μπαράκ Ομπάμα στην Αθήνα, το «ευχαριστώ» του για την προσφορά της Ελλάδας στη Δημοκρατία και τον πολιτισμό και οι παραινέσεις του προς τους εταίρους μας για ρύθμιση του ελληνικού χρέους, μας άφησαν με αυτή «γεύση» ικανοποίησης, αν και όλοι θα επιθυμούσαμε να ήταν στο χέρι του Αμερικανού Προέδρου και όχι της τρόικας η απόφαση για τη διευθέτηση του ελληνικού χρέους και την τύχη της ελληνικής οικονομίας…

 

  Ακόμη όμως και σε επίπεδο εντυπώσεων τα κέρδη από την παρουσία Ομπάμα μπορούν – αν τύχουν της κατάλληλης εκμετάλλευσης από την ελληνική κυβέρνηση – να μεγιστοποιηθούν, ενώ οι αναφορές του στην παγκόσμια οικονομία και τις πολυεθνικές έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον και για την ελληνική μικρομεσαία επιχειρηματικότητα. Συγκεκριμένα:

 

  Οι φωτογραφίες ενός σταρ της πολιτικής, όπως είναι ο Μπαράκ Ομπάμα, μπροστά στην Ακρόπολη, είναι η καλύτερη διαφήμιση για τον ελληνικό τουρισμό, όχι μόνο στους αμερικανούς πολίτες, αλλά σε ολόκληρη την υφήλιο. Η επίσκεψή του στο Μουσείο της Ακρόπολης, και οι συγκεκριμένες αναφορές του στους μεγάλους άνδρες της ελληνικής αρχαιότητας, είναι το καλύτερο «υλικό» για την προώθηση παγκοσμίως του ελληνικού «πολιτιστικού τουρισμού», τον οποίο έως σήμερα καμία κυβέρνηση δεν έχει εκμεταλλευθεί επαρκώς.

 

 Ως προς την πραγματική οικονομία, η έμμεση κριτική του Μπαράκ Ομπάμα  στις πολυεθνικές εταιρίες, δείχνουν το δρόμο κατ’ αρχήν στην Ευρωπαϊκή Ένωση, που ακριβώς αυτή τη χρονική συγκυρία συζητά μέτρα ανάσχεσης της ογκώδους φοροαποφυγής και φοροδιαφυγής των μεγάλων πολυεθνικών εταιριών, σε βάρους φυσικά των μικρομεσαίων επιχειρήσεων των κρατών – μελών. Αναφέρομαι στη ριζική αλλαγή του τρόπου με τον οποίο φορολογούνται οι εταιρείες στην ενιαία αγορά, μέσω της αναπροσαρμοσμένης Κοινής Ενοποιημένης Βάσης Φορολογίας των Εταιρειών (CCCTB – ΚΕΦΒΕ), την οποία δημοσιοποίησε πριν λίγες ημέρες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Είναι μάλλον η πρώτη ειλικρινής προσπάθεια της Κομισιόν να δημιουργήσει ισότιμους όρους ανταγωνισμού για τις πολυεθνικές επιχειρήσεις στην Ευρώπη.

 

Ο Αμερικανός πρόεδρος είχε θέσει πρόσφατα το θέμα αυτό στην τελευταία συνεδρίαση  των G20, λίγες μέρες αφότου  γνωστή η υπόθεση φοροαποφυγής μεγάλης πολυεθνικής εταιρίας στην Ιρλανδία. Διόλου τυχαία λοιπόν δεν μπορεί να ήταν η φράση του ενώπιον πολλών Eλλήνων επιχειρηματιών στο Ϊδρυμα Νιάρχος, ότι «οι άνθρωποι και οι εργαζόμενοι σε κάθε χώρα θα πρέπει να βλέπουν τα πλεονεκτήματά του ελεύθερου εμπορίου στις δικές τους ζωές και όχι μόνο τα πλεονεκτήματα στις πολυεθνικές».

 

Στα 3 δις ευρώ εκτιμάται στη χώρα μας η φοροαποφυγή μεγάλων πολυεθνικών εταιριών, την οποία φυσικά πληρώνουν από τη τσέπη τους, με περισσότερους φόρους, οι ΅Ελληνες μικρομεσαίοι.

 

Ο Μπάρακ Ομπάμα τόνισε ότι θα συνεχίσει να στηρίζει το ελληνικό αίτημα για χαλάρωση της λιτότητας και μετά τη θητεία του.

 

Για όλους αυτούς τους λόγους θα είναι πάντα ευπρόσδεκτος στη χώρα μας.