tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Ο Πρόεδρος του Ε.Ε.Α. για “Οικονοµία & Γεωπολιτική” στο 2ο Αναπτυξιακό Συνέδριο Green Transport & Logistics «Navigating the Future»-Βίντεο

Ο Πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών και Επίτιμος Διδάκτορας του Πανεπιστημίου Πειραιά κ. Γιάννης Χατζηθεοδοσίου συμμετείχε στο 2ο Αναπτυξιακό Συνέδριο Green Transport & Logistics «Navigating the Future», το οποίο διεξήχθη την Παρασκευή 16 Φεβρουαρίου µε εξαιρετική επιτυχία.

Οι πάνω από 300 επισκέπτες παρακολούθησαν µε ενδιαφέρον τους περίπου 40 εκλεκτούς οµιλητές (στελέχη επιχειρήσεων, χορηγούς, εκπροσώπους φορέων και διακεκριµένους ακαδηµαϊκούς), οι οποίοι ανέπτυξαν µε καίριες τοποθετήσεις τις τέσσερις στοχευµένες θεµατικές ενότητες του συνεδρίου, αντάλλαξαν απόψεις, γνώσεις και εµπειρία, ενώ απάντησαν σε πλήθος ερωτήσεων του κοινού.

Ο κ. Χατζηθεοδοσίου έλαβε μέρος στην 4η Ενότητα του Συνεδρίου με τίτλο “Οικονοµία & Γεωπολιτική”, όπου μαζί με τους κ. Σωτήρη Αναγνωστόπουλο, Γενικό Γραµµατέα Εµπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή (Υπουργείο Ανάπτυξης), κ. Εµµανουήλ Βλαχογιάννη (Α’ Αντιπρόεδρο ΕΒΕΘ), Κωνσταντίνο Κόλλια (Πρόεδρο ΟΕΕ), Βασίλη Κορκίδη (Πρόεδρο ΕΒΕΠ), Κωνσταντίνο Μπήτρο (CEO, Streem Global), και Διονύση Χιόνη (Καθηγητή Οικονοµικών ΔΠΘ) συζήτησαν για τις τάσεις και τις περαιτέρω δυνατότητες του κλάδου, σχολίασαν τις επιπτώσεις των γεωπολιτικών αναταραχών που σηµειώνονται στην ευρύτερη περιοχή και εµβάθυναν στο φιλόδοξο όραµα της καθιέρωσης της Ελλάδας ως κεντρικού διαµετακοµιστικού κόµβου µεταξύ Ανατολής και Δύσης. Συντονιστής του πάνελ ήταν ο κ. Νίκος Ροδόπουλος, Επιστηµονικός Σύµβουλος του συνεδρίου και Σύμβουλος Έκδοσης του περιοδικού Logistics & Management, βασικού χορηγού επικοινωνίας του συνεδρίου.

Στη διάρκεια των τοποθετήσεών του ο Πρόεδρος του Ε.Ε.Α. αναφέρθηκε σε βασικές συνιστώσες της ελληνικής οικονομίας, εστιάζοντας στη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επιχειρηματίες, με κυρίαρχο αυτό των συσσωρευμένων οφειλών. “Το 60% των μικρομεσαίων επιχειρήσεων της χώρας έχει πολύ μεγάλες οφειλές. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να εξαιρούνται από κάθε χρηματοδοτικό πρόγραμμα”, σημείωσε μεταξύ άλλων.

Όπως εξήγησε, 7 στις 10 μικρομεσαίες επιχειρήσεις εξακολουθούν να μην έχουν πρόσβαση σε τραπεζικό δανεισμό, ενώ ακόμα και στις λίγες περιπτώσεις που καταφέρνουν τα δανειστούν, τα επιτόκια είναι απαγορευτικά υψηλά. Ο κ. Χατζηθεοδοσίου τόνισε ότι η υλοποίηση των προγραμμάτων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και του νέου ΕΣΠΑ, θα μπορούσε να λειτουργήσει ως αντίβαρο στη δυσκολία άντλησης κεφαλαίων από το τραπεζικό σύστημα, ωστόσο και πάλι, η συμμετοχή των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων σε αυτές τις δράσεις συναντά πληθώρα εμποδίων και προβλημάτων. Ουσιαστικά επωφελούνται αποκλειστικά σχεδόν οι λεγόμενες bankable επιχειρήσεις – εκείνες δηλαδή οι ελάχιστες, οι οποίες ούτως ή άλλως θα είχαν πρόσβαση σε κεφάλαια.

Ο Πρόεδρος του Ε.Ε.Α. αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, και στις δυσκολίες των συνενώσεων, υπογραμμίζοντας ότι σε μεγάλο βαθμό είναι ζήτημα οικονομικής κουλτούρας, ανέδειξε το ζήτημα της έλλειψης εξειδικευμένου εργατικού δυναμικού, ενώ τόνισε και την ανάγκη ενός μακροπρόθεσμου στρατηγικού σχεδίου 5 έως 7 ετών για την οικονομία.

“Ήρθε η ώρα η κοινωνία, η οικονομία, η Πολιτεία να καταστρώσει ένα σχέδιο για τη χώρα που επιθυμούμε να έχουμε”, είπε χαρακτηριστικά.

Δείτε αναλυτικά στο βίντεο που ακολουθεί: