tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Ο Πρόεδρος του Ε.Ε.Α. στην εκδήλωση του ΛΣΑ με θέμα «Ξέπλυμα μαύρου Χρήματος – Ο νέος Κανονισμός. Οι επιπτώσεις σε Λογιστές, Νομικούς, Συμβολαιογράφους και λοιπούς υπόχρεους, πολίτες και επιχειρήσεις»

Ο Πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών κ. Γιάννης Χατζηθεοδοσίου συμμετείχε στην εκδήλωση που διοργάνωσε ο Λογιστικός Σύλλογος Αθηνών, στις 15/3 στο Ε.Ε.Α.,  με θέμα «Ξέπλυμα μαύρου Χρήματος – Ο νέος Κανονισμός. Οι επιπτώσεις σε Λογιστές, Νομικούς, Συμβολαιογράφους και λοιπούς υπόχρεους, πολίτες και επιχειρήσεις».

Στον χαιρετισμό του ο κ. Χατζηθεοδοσίου υπογράμμισε τη στενή συνεργασία με τον ΛΣΑ προς όφελος των επαγγελματιών του κλάδου, ενώ αναφέρθηκε στον υπό έκδοση κανονισμό της ΑΑΔΕ για το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, δηλαδή την καταπολέμηση νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές ενέργειες, κάνοντας λόγο για προσπάθεια του κράτους να μεταφέρει σε ιδιώτες, δικές του αρμοδιότητες και ευθύνες.

Όπως εξήγησε,

“σύμφωνα με τον κανονισμό αυτό, διάφοροι κλάδοι επαγγελματιών όπως οι λογιστές – φοροτεχνικοί, δικηγόροι, συμβολαιογράφοι, μεσίτες, κ.λπ., κατά την άσκηση των καθηκόντων τους πρέπει να συλλέγουν πληροφορίες σχετικές με συναλλαγές των εντολέων τους με αποδέκτη το Ελληνικό Δημόσιο.  Μάλιστα, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στον εν λόγω νόμο, «τα υπόχρεα πρόσωπα

α) ενημερώνουν αμελλητί, με δική τους πρωτοβουλία, την Αρχή, όταν γνωρίζουν ή έχουν σοβαρές ενδείξεις ή υποψίες ότι χρηματικά ποσά, ανεξαρτήτως του ύψους τους, συνιστούν έσοδα από εγκληματικές δραστηριότητες ή σχετίζονται με χρηματοδότηση της τρομοκρατίας. Η υποχρέωση αυτή αφορά και κάθε περίπτωση απόπειρας ύποπτης συναλλαγής,

β) παρέχουν αμελλητί στην Αρχή, την αρμόδια αρχή και σε άλλες δημόσιες αρχές που είναι επιφορτισμένες με καθήκοντα για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες ή της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας, ύστερα από αίτημά τους, όλες τις απαιτούμενες πληροφορίες και στοιχεία». Δηλαδή ξαφνικά επαγγελματίες διαφόρων κλάδων καθίστανται υπόχρεοι και υπεύθυνοι να συλλέξουν επαρκή στοιχεία ως προς συναλλαγές, που αφορούν στο Δημόσιο και να ενημερώνουν τις αρμόδιες ελεγκτικές αρχές του Δημοσίου για αυτές.
Για ποια τήρηση του επαγγελματικού απορρήτου να μιλήσουμε και για ποια εχεμύθεια; Ουσιαστικά το κράτος βάζει ιδιώτες να ασκούν ελεγκτικό έργο και να δίνουν στις αρχές πληροφορίες. Νομίζω ότι έχουν μπερδευτεί οι ρόλοι και αυτό πρέπει να γίνει ξεκάθαρο σε όλους. Ο κάθε λογιστής-φοροτεχνικός σίγουρα δεν πρέπει να έχει καθήκοντα ερευνητή και πληροφοριοδότη. Ούτε και κανένας επαγγελματίας άλλου κλάδου, πχ δικηγόροι”.

Ο Πρόεδρος του Ε.Ε.Α. τόνισε τη σημασία καταπολέμησης της διακίνησης του μαύρου χρήματος και του ξεπλύματος του βέβαια και γενικότερα της παραοικονομίας, καθώς με αυτές τις παραβατικές συμπεριφορές πλήττεται βάναυσα η υγιής επιχειρηματικότητα και συνολικά η οικονομία μας, υπογραμμίζοντας ότι απαιτούνται στοχευμένες προσπάθειες προς αυτή την κατεύθυνση και επιρρίπτοντας διαχρονικές ευθύνες σε όλες τις κυβερνήσεις που έχουν καθυστερήσει χαρακτηριστικά να δημιουργήσουν ένα ασφαλές πλαίσιο για την εξάλειψη τέτοιων φαινομένων.

Ο κ. Χατζηθεοδοσίου επισήμανε ότι θα πρέπει το Κράτος να επικοινωνήσει στους πολίτες το νέο αυτό ρόλο των επαγγελματιών και το γεγονός ότι πλέον οι πολίτες επισκεπτόμενοι τους εν λόγω επαγγελματίες θα αναλαμβάνουν την υποχρέωση να δεσμεύονται για τα στοιχεία, που κοινοποιούν στους επαγγελματίες και για το γεγονός ότι ενδέχεται οι επαγγελματίες να αναφέρουν τυχόν παραβατικές συμπεριφορές αυτών στις Αρχές. Επίσης, σημείωσε ότι πρέπει να αναπτυχθούν μηχανισμοί – εργαλεία, οι οποίοι αφενός θα προφυλάσσουν τους επαγγελματίες, αφετέρου θα τους βοηθούν να επιτελέσουν το έργο, το οποίο καλούνται να εκτελέσουν με το εν λόγω νομοθέτημα.

Στην εκδήλωση, η οποία πραγματοποιήθηκε με μεγάλη συμμετοχή, παρέστησαν μεταξύ άλλων ο βουλευτής Β’ Πειραιώς ΣΥΡΙΖΑ κ. Τρύφων Αλεξιάδης, ο υποψήφιος βουλευτής στο Δυτικό Τομέα Αθηνών με τη Νέα Δημοκρατία κ. Χαράλαμπος Καούκης, ο Οικονομικός Επόπτης του Ε.Ε.Α. κ. Παναγιώτης Παντελής κ.ά.

Ακολουθεί το Δελτίο Τύπου του ΛΣΑ:

Ο  Λογιστικός Σύλλογος Αθηνών πραγματοποίησε στις 15/03/2023, στην αίθουσα που με ευγένεια παραχώρησε ο Πρόεδρος του Ε.Ε.Α., Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, την εκδήλωση με θέμα «Ξέπλυμα μαύρου Χρήματος – Ο νέος Κανονισμός. Οι επιπτώσεις σε Λογιστές, Νομικούς, Συμβολαιογράφους και λοιπούς υπόχρεους, πολίτες και επιχειρήσεις» με συντονιστή τον δημοσιογράφο, κ. Σταύρο Μονεμβασιώτη και τη συμμετοχή των εκπροσώπων :

  • Μιχάλης Πόλυγγερ, Πρόεδρος Λ.Σ.Α.( Λογιστικός Σύλλογος Αθηνών) και στέλεχος Ο.Ε.Ε.

  • Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, Πρόεδρος Ε.Ε.Α.
  • Θωμάς Παπαλιάγκας, Δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω
  • Αντώνης Γκορτζής, Πρόεδρος ΕΒΕΝ
  • Γιώργος Ρούσκας, Πρόεδρος Συμβολ. Συλλόγου Εφετείων Αθηνών-Πειραιώς-Αιγαίου & Δωδεκανήσου
  • Ειρήνη Παπαδοπούλου, Audit Partner, Risk Management Director ΣΟΛ

Οι εκπρόσωποι των Φορέων των Κλάδων, αφού συζήτησαν από κοινού τα προβλήματα και τις επιπτώσεις της ισχύουσας νομοθεσίας και του Κανονιστικού Πλαισίου, αλλά και τις συγκρούσεις καθηκόντων των επαγγελματιών των Κλάδων, κατέληξαν ομόφωνα στα κάτωθι σημεία που χρειάζεται να αναδειχθούν και επιλυθούν, με στόχο τη δυνατότητα ομαλής εφαρμογής των διατάξεων:

  • Η ανάγκη να γίνουν σεβαστά τα Επαγγελματικά Απόρρητα των Κλάδων, διότι προσκρούουν σε αναγκαστικού δικαίου διατάξεις, στους Κώδικες Δεοντολογίας των Κλάδων αλλά και στη φύση των λειτουργημάτων του Δικηγόρου, του Συμβολαιογράφου, του Λογιστή – Φοροτεχνικού. Συνεπώς, προκύπτει η ανάγκη οριοθέτησης, ύπαρξης μέτρου, μεταξύ του απορρήτου και του καθήκοντος αναφοράς των ύποπτων κινήσεων.
  • Η ανάγκη Συντονισμού και Συνεργασίας των Εποπτικών Αρχών με σκοπό:
  • Τη διαμόρφωση ενός Ενιαίου Κανονισμού εφαρμογής του νόμου, που θα αναγνωρίζει τις ιδιαιτερότητες κάθε επαγγελματικού κλάδου.
  • Την ιεράρχηση της ταυτοποίησης των πελατών με βάση την πορεία της διαδρομής που ακολουθεί το μαύρο χρήμα (π.χ. πρώτο φίλτρο ελέγχου από τις τράπεζες).
  • Τη διευκόλυνση ανταλλαγής πληροφοριών και εγγράφων μεταξύ υπόχρεων προσώπων του ίδιου ή διαφορετικών επαγγελματικών κλάδων ως προς τη λήψη μέτρων δέουσας επιμέλειας, μέσω ειδικού αδιάβλητου ηλεκτρονικού διαύλου.
  • Τη δυνατότητα εξακρίβωσης, επαλήθευσης και τεκμηρίωσης της ταυτότητας των φυσικών προσώπων μέσω e-gov, με συναίνεση του πελάτη-φυσικού προσώπου.
  • Η δημιουργία ενός «κεντρικού εργαλείου», π.χ. μιας ηλεκτρονικής πλατφόρμας, στην οποία θα αναρτώνται στοιχεία από τα νομικά πρόσωπα σε πραγματικό χρόνο και θα επικαιροποιούνται σε τακτά χρονικά διαστήματα με ευθύνη της Πολιτείας, στην οποία θα έχουν πρόσβαση όλοι οι εμπλεκόμενοι επαγγελματικοί κλάδοι.
  • Καμπάνια ενημέρωσης από την πλευρά της Πολιτείας, με στόχο την ενημέρωση των πολιτών για τα νέα δεδομένα που εισάγει στις συναλλαγές τους ο Νόμος 4557/2018 και την αυξημένη ευθύνη που αποδίδει στην τήρηση συγκεκριμένων διαδικασιών για την προστασία του δημοσίου συμφέροντος από απόπειρες ξεπλύματος «βρώμικου» χρήματος.
  • Στήριξη των επιμέρους κλαδικών Φορέων και Ενώσεων μέσω ΕΣΠΑ για την εκπαίδευση των μελών τους στη χρήση του νέου εργαλείου, αλλά και στην καλύτερη κατανόηση του νόμου και του κώδικα εφαρμογής του.
  • Επιπλέον, κίνητρα για τον ψηφιακό μετασχηματισμό των λογιστικών, συμβολαιογραφικών, δικηγορικών, κ.λπ. γραφείων και προγραμματισμός ετήσιων κύκλων σεμιναρίων που θα ενημερώνουν τους επαγγελματίες για τυχόν διορθώσεις, αλλαγές ή προσθήκες στον Ενιαίο Κώδικα, απονέμοντας και σχετική πιστοποίηση από τους οικείους επαγγελματικούς Φορείς.