Ξημερώνει με απόφαση για πλαφόν στη βενζίνη

Προβληματισμός στα συναρμόδια υπουργεία για το ενδεχόμενο τεχνητής ανόδου των τιμών

Σήμερα θα λάβει τις αποφάσεις της η Ολομέλεια της ΡΑΕ, όπως αναφέρουν αρμόδιες κυβερνητικές πηγές, για την εισήγηση της προς τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομίας και Περιβάλλοντος για την επιβολή πλαφόν στην τιμή της βενζίνης. Οι ίδιες πηγές εκτιμούν ότι η τελική εισήγηση θα είναι θετική κι έτσι τα εν λόγω υπουργεία θα πρέπει να αποφασίσουν αν θα συναινέσουν ή όχι. 

Σύμφωνα με το Euro2day, η ΡΑΕ προτίθεται να εισηγηθεί ένα σύστημα, που θα έχει ως βάση τη μέση τιμή της αμόλυβδης στην Αττική (1,644 ευρώ/ λίτρο χθες) κι από εκεί και πέρα θα υπολογίζεται ανά Νομό η "οροφή", με βάση συγκεκριμένα κριτήρια (κόστος, περιθώριο κέρδους), η οποία θα ενεργοποιείται, όμως, ως πλαφόν μόνο εάν την ξεπερνά το 70% των πρατηριούχων. Με αυτόν τον τρόπο εκτιμάται ότι οι πρατηριούχοι θα αυτοσυγκρατηθούν, έτσι ώστε να αποφύγουν το πλαφόν. 

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι εκτός των εταιριών, των εμπόρων και των πρατηριούχων, που έχουν εκφράσει αντιρρήσεις στην επιβολή πλαφόν, υπάρχει προβληματισμός και στο υπουργείο Ναυτιλίας για τις επιπλοκές που μπορεί να προκαλέσει στην εφαρμογή του πλαισίου για το Μεταφορικό Ισοδύναμο στα νησιά. 

Οι τελευταίες μετρήσεις δείχνουν ότι το οξύτερο πρόβλημα υψηλών τιμών εντοπίζεται στις Κυκλάδες, όπου η μέση τιμή αποκλίνει κατά περίπου 25 λεπτά το λίτρο από το μέσο όρο της Επικράτειας, ενώ οι ανώτατες τιμές αγγίζουν τα 2 ευρώ/λίτρο.