tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Σ. Κεσίδης στο eea.gr: Ο κλάδος των κρεοπωλών βάλλεται από πολλούς εξωγενείς παράγοντες

Ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Καταστηματαρχών Κρεοπολών, κ. Σάββας Κεσίδης, μιλά στο eea.gr για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος, και ζητά μία σειρά από ουσιαστικά μέτρα στήριξης.

 

Ακολουθεί η συνέντευξη: 

Ποια είναι τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επαγγελματίες του κλάδου σας;

Ο κλάδος των κρεοπωλών, όπως και όλοι οι υπόλοιποι κλάδοι των ελεύθερων επαγγελματιών, τα τελευταία χρόνια βάλλονται από πολλούς εξωγενείς παράγοντες. Από τα πρώτα χρόνια των μνημονίων άρχισε να φαίνεται η δυσκολία στην εμπορία και διακίνηση των αγαθών όπως την ξέραμε μέχρι τότε. Άρχισαν να χάνονται πολύ μικρές επιχειρήσεις, και να ταλανίζονται οι υπόλοιπες. Το χειρότερο είναι ότι αντί να βρούμε συμπαραστάτες στην πολιτεία, βρίσκουμε αντιπάλους. Τεράστιος τζίρος μετατέθηκε στις μεγάλες αλυσίδες και τα υπερμάρκετ είτε με τις “ευλογίες” του κράτους, είτε με την έλλειψή ελέγχου προς αυτούς, είτε ακόμη και με τον τρόπο διαφημίσεων των προϊόντων κρέατος που για εμάς είναι εντελώς παραπλανητικός. Άρα απαντώντας στην ερώτηση, δημιουργείται αθέμιτος ανταγωνισμός από την έλλειψη νομοθεσίας για την παραπλανητική διαφήμιση (έντυπη, τηλεοπτική, ραδιοφωνική) η οποία δεν απαιτεί την αναγραφή προέλευσης. Όλοι θα έχετε γίνει μάρτυρες διαφημίσεων των Super Markets που σε ότι ελληνικό πουλάνε, το κραυγάζουν και δείχνουν σημαίες και σε ότι ξένο δεν γίνεται καμία αναφορά. Σοβαρότατο επίσης πρόβλημα, είναι το ότι αν και το 80% και πλέον του τζίρου γίνεται με πλαστικό χρήμα, οι συστημικές τράπεζες στις οποίες έχουμε ενεργοποιήσει τα POS των καταστημάτων μας, όχι μόνο δεν μειώνουν την προμήθειά τους, αλλά για να έχουν σίγουρο εισόδημα πουλάνε σε ιδιωτικές εταιρείες την συνεργασία. Επίσης, υπάρχει σοβαρό θέμα με την μη τήρηση του εθνικού ωραρίου και με τις υποτιθέμενες τουριστικές περιοχές. Είναι απαράδεκτο να λειτουργούν τα καταστήματα τις Κυριακές. Με το πρόσχημα της πώλησης γάλακτος, ανοίγουν καταστήματα που πωλούν πολλές εκατοντάδες είδη και φυσικά κρέας, δημιουργώντας αθέμιτο ανταγωνισμό με τους γείτονες. Επίσης γινόμαστε μάρτυρες πλέον για μαγαζιά που ανοίγουν με το έτσι θέλω, εφτά μέρες την εβδομάδα και δεκαοχτώ ώρες την ημέρα. Δυστυχώς αυτό εγκυμονεί τον κίνδυνο και τείνει να γίνει κατεστημένο η κατάργηση της αργίας της Κυριακής. Κλαδικά επίσης, έχουμε σοβαρότατο πρόβλημα ιδίως κατά τις ημέρες των μεγάλων εορτών, τις λαθροσφαγής ζώων, της λαθρομεταφοράς τους όπως και της παράνομης πώλησης τους πόρτα-πόρτα. Μιλάμε για προϊόντα χωρίς υγειονομική επιθεώρησης που θέτουν σε άμεσο κίνδυνο την δημόσια υγεία, επιτείνοντας την φοροδιαφυγή, μεγιστοποιώντας τον αθέμιτο ανταγωνισμό εις βάρος των κρεοπωλών. Τέλος να θυμίσουμε πως ο κλάδος των κρεοπωλών δεν έχει ενταχθεί σε κάποιο πρόγραμμα χρηματοδότησης αλλά και δεν ήταν στους επιλεγμένους για βοήθεια κατά τη διάρκεια της πανδημίας του Covid-19.

Ποια μέτρα εκτιμάτε ότι πρέπει να ληφθούν για την αντιμετώπιση τους;

Ο πόλεμος που δεχόμαστε ως μικρομεσαίες επιχειρήσεις είναι χρόνιος και δόλιος. Βρισκόμαστε πάντα σε εγρήγορση και στην πρώτη γραμμή ώστε να μπορούμε να προλάβουμε τα γεγονότα. Άλλωστε αυτό το μαρτυρούν τα Σωματεία-μέλη της Ομοσπονδίας μας που με την δύναμη τους έχουν αντιπροσώπους σχεδόν σε όλα τα επαγγελματικά επιμελητήρια της χώρας, και η ίδια η ΠΟΚΚ με την αντιπροσώπευση της στο Δ/Σ της Γ.Σ.Ε.Β.Ε.Ε..

Με απόφαση του 41ου Πανελλήνιου Συνεδρίου μας στην πόλη της Λάρισας, όπου παρευρέθηκε και ο Πρόεδρος του Ε.Ε.Α. κος Χατζηθεοδοσίου, τον οποίο ευχαριστούμε θερμά για την συμμετοχή του, αποστείλαμε τις θέσεις μας στα Υπουργεία Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Ανάπτυξης και Εμπορίου όπου ζητάμε επιτέλους να ισχύσουν οι νόμοι σε όλους και να συζητήσουμε σε νέα βάση το παλιό νομοθετικό πλαίσιο που λόγω των νέων αναγκών των κρεοπωλείων, έχει γίνει μη πρακτέο. Πιστεύουμε πως εάν τηρηθούν κατά γράμμα οι νόμοι, τότε ίσως παταχθεί το παραεμπόριο, λαθρεμπόριο και μπούνε επίσης κάποια όρια ακόμη και στις Λαϊκές Αγορές που σε πολλά θέματα λειτουργούν κατά του στεγασμένου εμπορίου.

Πως κρίνετε τα μέτρα που έχουν ληφθεί μέχρι στιγμής;

Αν και ζούμε σε ένα έννομο και κοινωνικό κράτος, λυπάμαι που το λέω αλλά τα μέτρα τα θεωρώ ημίμετρα. Κανονικά θα έπρεπε οι μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις να έχουν την μερίδα του “λέοντος” στις επιδοτήσεις και στην χρηματοδοτήσεις. Αντ’ αυτού βλέπουμε όλοι, ότι η ίδια η Πολιτεία σπρώχνει τον καταναλωτή προς τις αλυσίδες. Ίσως οι απαιτήσεις της Ε.Ε. που θέλει γενικά λιγότερες μικρές επιχειρήσεις, ίσως το ίδιο το κράτος που δεν μπορεί να διαχειριστεί τέτοιο όγκο, ίσως κάποιο είδος πίεσης από τους “μεγάλους” που θέλουν να γίνουν “μεγαλύτεροι”, δεν αφήνουν να φανεί αυτό που όλοι οι πολιτικοί μέχρι τώρα διακύρρηταν, πως οι μικρομεσαία επιχείρηση είναι η ραχοκοκαλιά της οικονομίας. Άλλωστε δεν πρέπει να ξεχνάνε κάποια σημαδιακά γεγονότα όπως π.χ. η απότομη αλλαγή του προέδρου της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας, ψηφίζοντας έναν νέο που όμως είναι ιδιοκτήτης μεγάλης αλυσίδας Super Market.

Ποια είναι η συνεργασία σας με το Ε.Ε.Α.; 

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Καταστηματαρχών Κρεοπωλών με μέλη τα σωματεία κρεοπωλών όλης της Ελλάδας, έχει μόνιμη συνεργασία με τα τοπικά Επαγγελματικά Επιμελητήρια.

Η έδρα της Π.Ο.Κ.Κ. είναι στην Αθήνα ακόμα, οπότε ουσιαστικά και τυπικά το Ε.Ε.Α είναι αυτό που κατά βάση έχουμε συνεργασία. Τολμώ να πω πως όχι μόνο ο αεικίνητος πρόεδρος κος Χατζηθεοδοσίου αλλά και όλη η διοικητική επιτροπή του Ε.Ε.Α. ήταν πάντα αρωγός μας. Αρωγός όχι μόνο στο οικονομικό, αλλά και στην παροχή βοήθειας σε σχέση με τα νέα δεδομένα όπως π.χ. site, δια βίου μάθηση κτλ. Όποτε κι αν χρειάστηκε είτε ο Πρόεδρος, είτε ο Αντιπρόεδρος, είτε ολόκληρη η αποστολή του Ε.Ε.Α., ήταν πάντα δίπλα μας στους κοινούς αγώνες στηρίζοντας την μικρομεσαία επιχειρηματικότητα στο πρόσωπο του κρεοπώλη.