tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Γ.Γ. Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εκδοτών και Βιβλιοχαρτοπωλών στο eea.gr: Απαξία του βιβλίου από την Πολιτεία

Η Γενική Γραμματέας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εκδοτών και Βιβλιοχαρτοπωλών, Βασιλική Μανουσαρίδου, μιλά στο eea.gr για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος, και ζητά μία σειρά από ουσιαστικά μέτρα στήριξης.

 

Ακολουθεί η συνέντευξη: 

  • Ποια είναι τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επαγγελματίες του κλάδου σας;

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε είναι πολλαπλά. Πέρα από τα γενικά ζητήματα που αντιμετωπίζουν όλοι οι επαγγελματίες μεσαίου και μικρού βεληνεκούς (συνεχώς αυξανόμενα λειτουργικά έξοδα, απαράδεκτα υψηλή φορολογία, αδυναμία ρύθμισης χρεών, την αποικιοκρατική συμπεριφορά των τραπεζών κλπ), ερχόμαστε να αναμετρηθούμε με τα ειδικά ζητήματα που αφορούν τον κλάδο μας, όπως π.χ. την απαξία του βιβλίου από την πολιτεία και τα συναρμόδια Υπουργεία (Πολιτισμού και Παιδείας), με εξαίρεση το Ίδρυμα Ελληνικού Πολιτισμού. Το βιβλίο, είναι φορέας πολιτισμού και μέσο δια βίου εκπαίδευσης και καλλιέργειας και μόνο ως τέτοιο δεν αντιμετωπίζεται από την επίσημη πολιτεία και την κυβέρνηση, παρόλο που στους κόλπους της έχει πνευματικούς ανθρώπους, και άμεσα σχετιζόμενους με το βιβλίο. Πέρα από αυτό, αντιμετωπίζουμε τον αθέμιτο ανταγωνισμό από αλυσίδες και σούπερ-μάρκετ, όπως λίγο ή πολύ όλοι οι κλάδοι. Tο περίεργο όμως ήταν ότι στην περίοδο των ενισχυμένων προστατευτικών μέτρων για τον Covid η ίδια η κυβέρνηση ενίσχυσε με ελαστικά μέτρα και παρότρυνε έμμεσα και άμεσα τον κόσμο να κάνει τις αγορές του από τις αγορές αυτές, παρακάμπτοντας τον φυσικό χώρο πώλησής τους.
Επιπλέον εμείς έχουμε να αντικρούσουμε και λοιπές “επιθέσεις” όπως η παραβίαση του νόμου για την ενιαία τιμή βιβλίου, την παράνομη φωτοτύπηση βιβλίων, την παράνομη διακίνηση βιβλίων και γραφικής ύλης από άλλους χώρους (σχολεία, εκπαιδευτήρια, φροντιστήρια), που δυστυχώς τα θεσμικά μας όργανα δεν επαρκούν ώστε να κυνηγήσουν αυτές τις δραστηριότητες που λογικά σε περιόδους κρίσης φουντώνουν.
Τέλος, ένα σημαντικό ζήτημα είναι το ξενόγλωσσο βιβλίο και ο τρόπος διακίνησής του. Αυτό εξελίσσεται σε τρία στάδια:
α) Οι ίδιοι οι εκδότες και παραγωγοί μέσα από τις ιστοσελίδες και τα ηλεκτρονικά καταστήματά τους, προσφέρουν τα βιβλία στον καταναλωτή απ’ ευθείας με εκπτώσεις συχνά μεγαλύτερες από αυτές που δίνουν στους μεταπωλητές τους (δηλαδή στα βιβλιοπωλεία). Να σημειώσουμε εδώ, ότι τα βιβλία αυτά είναι αποδεδειγμένα υπερτιμημένα, αφού βιβλίο εκμάθησης ελληνικών π.χ. ή γενικό βιβλίο του ίδιου όγκου, με την αντίστοιχη εικονογράφηση, ποιότητα χαρτιού, πνευματική εργασία κλπ. κοστίζει από 20%-40% λιγότερο. Επιπλέον τα βιβλία εισαγωγής σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης πωλούνται στα 2/3α της αξίας που ο Έλληνας καταναλωτής πρέπει να καταβάλει.
β) Παράνομες πωλήσεις μέσα από εκπαιδευτικά ιδρύματα και χώρους ιδιωτικής εκπαίδευσης κατά παράβαση του σχετικού νόμου.
γ) Παράνομη φωτοτύπηση και κλοπή πνευματικών δικαιωμάτων που πλέον γίνεται με τρόπο που δεν μπορεί να προβλέψει ο νόμος. Π.χ. ιδιωτικό σκανάρισμα ή φωτογράφιση από τηλέφωνα ή πολυμηχανήματα και αποστολή για εκτύπωση σε σχετικά καταστήματα (που δεν μπορούν να ελέγξουν το περιεχόμενο) ή ιδιωτική εκτύπωση.

 

  • Ποια μέτρα εκτιμάτε ότι πρέπει να ληφθούν για την αντιμετώπιση τους;

Κατά βάση να ενδιαφερθεί η Πολιτεία και να δώσει την πρέπουσα σημασία στις καταγγελίες που κάνουν τα θεσμικά μας όργανα. Να μην μας κάνουν “πάσα” σε ανεξάρτητες αρχές ούτε να μας αποφεύγουν συμβουλεύοντάς μας να στραφούμε σε νομικές διαδικασίες ιδιωτικά. Αν το κράτος δεν μπορεί ή δεν θέλει να επιβάλει τους νόμους, τότε τους ψηφίζει μόνον για λόγους πίεσης και εντυπωσιασμού.

 

  • Πως κρίνετε τα μέτρα που έχουν ληφθεί μέχρι στιγμής;

Αν όχι αντίθετα με το δοκούν, τουλάχιστον ανεπαρκή. Ακόμα και οι πιο ελπιδοφόρες εξαγγελίες μέτρων εν τέλει γίνονται εκατόμβη για τους μικρομεσαίους επαγγελματίες και χρυσοφόρα φλέβα για τα σούπερ μάρκετ και τις αλυσίδες.

 

  • Ποια είναι η συνεργασία σας με το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών;

Τα τελευταία χρόνια έχουμε άψογη συνεργασία με το Ε.Ε.Α. Τόσο σαν Σύλλογοι αλλά κυρίως ως Ομοσπονδία, έχουμε βοηθηθεί και έχουμε αναπτύξει έναν δίαυλο επικοινωνίας και ενημέρωσης που μόνο θετικό θα μπορούσαμε να τον χαρακτηρίσουμε. Ελπίζουμε δε, να συνεχίσουμε και να βελτιώσουμε τόσο την επικοινωνία μας όσο και τις δράσεις που θα μπορούσαν να επιτευχθούν με την από κοινού συνεργασία.