- 30/03/2022
Η αγορά παγωμένη, οι επιχειρηματίες σε στάση αναμονής
O πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ και μέλος της Διοικητικής Επιτροπής και του Δ.Σ. του ΕΕΑ κ. Γιώργος Καββαθάς απαντά στα ερωτήματα του Βαγγέλη Γιακουμή σε τι βαθμό το τσουνάμι της ακρίβειας πλήττει εργαζόμενους , νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Το κόστος της ενέργειας διπλασιάστηκε τονίζει ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ ενώ 1 στα 2 νοικοκυριά μείωσε τις δαπάνες του για εξόδους (καφέ, εστιατόριο, σινεμά κλπ).
Διαβάστε αναλυτικά τα όσα λέει ο πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας κ. Γιώργος Καββαθάς:
—————————————————————————————————–
Πόσο πλήττουν τις επιχειρήσεις του κλάδου σας η ενεργειακή κρίση και συνολικά η ακρίβεια;
Όπως νομίζω όλες οι επιχειρήσεις έτσι και αυτές του κλάδου της εστίασης πλήττονται σοβαρά από την υπέρμετρη αύξηση των τιμών ενέργειας. Σύμφωνα με στοιχεία από το ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ το κόστος ενέργειας των επιχειρήσεων εστίασης διπλασιάστηκε το δεύτερο εξάμηνο του 2021, ενώ το κόστος προμήθειας πρώτων υλών αυξήθηκε κατά 44%. Παρά μάλιστα αυτό το ιδιαίτερα αυξημένο κόστος λειτουργίας 8 στις 10 επιχειρήσεις του κλάδου διατήρησαν τις τιμές τους σταθερές ώστε να κρατήσουν το πελατολόγιο τους. Άλλωστε, σύμφωνα με την τελευταία έρευνα εισοδήματος του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ περισσότερο από στα 1 στα 2 νοικοκυριά μείωσε τις δαπάνες του για εξόδους (καφέ, εστιατόριο, σινεμά κλπ).
Ποια μέτρα εκτιμάτε ότι πρέπει να ληφθούν για να αναχαιτιστεί το κύμα ανατιμήσεων;
Θεωρώ ότι θα πρέπει να μειωθεί ο ΦΠΑ στο 6% στην εστίαση ώστε να καταστεί δυνατή η απορρόφηση του αυξημένου κόστους λειτουργίας και να συγκρατηθούν οι τιμές πώλησης των προϊόντων μας. Επιπλέον είναι αναγκαίο να καθοριστεί πλαφόν στις τιμές ενέργειας και παράλληλα να μειωθεί ο ΕΦΚ στα καύσιμα αλλιώς θα συνεχίσουν την αυξητική τους πορεία.
Πέραν της ακρίβειας, ποια άλλα προβλήματα αντιμετωπίζει ο κλάδος σας;
Έχουμε κλείσει 2 χρόνια πανδημίας και όλο αυτό το διάστημα ο κλάδος εκτός ότι λειτουργεί με σημαντικούς περιορισμούς συσσωρεύει υποχρεώσεις. Υπό τις παρούσες συνθήκες φαίνεται ότι το πρόβλημα της υπερχρέωσης των επιχειρήσεων και της αδυναμίας αποπληρωμής των υποχρεώσεων επανέρχεται με ένταση. Απαιτούνται επιπρόσθετα μέτρα για την αντιμετώπιση του.
Ποια είναι αυτή τη στιγμή η εικόνα στην αγορά;
Η αγορά είναι «παγωμένη». Οι επιχειρηματίες είναι σε στάση αναμονής. Όσο η αρνητική συγκυρία παρατείνεται τόσο εντείνεται η ανησυχία για το μέλλον.