tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Οι ανατιμήσεις έχουν αρνητικό αποτέλεσμα στην αγοραστική δύναμη του καταναλωτή

Πάνω από το 50% πλήττονται οι μεταποιητικές επιχειρήσεις εξ αιτίας του υψηλού κόστους ενέργειας που ως συνέπεια έχει την εκτόξευση των τιμών με αποτέλεσμα οι αυξήσεις αυτές να επηρεάζουν αρνητικά τις καταναλωτικές συνήθειες των πολιτών.

Ο πρόεδρος της ΕΝΩΣΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΩΝ ΒΙΟΤΕΧΝΙΩΝ ΖΑΧΑΡΩΔΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ (ΕΒΒΖΕ) Γιάννης Λαγός, εξηγεί στο eea.gr περιγράφοντας την κατάσταση με μελανά χρώματα τι επικρατεί στο κλάδο σημειώνοντας ότι οι ανατιμήσεις θα επηρεάσουν τους καταναλωτές.

Διαβάστε αναλυτικά τις θέσεις του προέδρου του ΕΒΒΖΕ όπως αυτές τις διατυπώνει στον Βαγγέλη Γιακουμή.

Πόσο πλήττουν τις επιχειρήσεις του κλάδου σας η ενεργειακή κρίση και συνολικά η ακρίβεια;

Οι μεταποιητικές επιχειρήσεις πλήττονται από την αύξηση της ενέργειας, η οποία συμβάλλει αρνητικά στην εκτόξευση των τιμών τόσο των πρώτων υλών (σε ποσοστό που ξεπερνά το 50%), αλλά και των συσκευασιών. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του ηλιέλαιου, του οποίου η έλλειψη συνετέλεσε στην ανατίμηση έως και 200% σε διάστημα τριών μηνών και 500% σε διάστημα 17 μηνών.  Η προσπάθεια απορρόφησης των υπερβολικών αυξήσεων αναγκαστικά θα πέσει στο κενό, καθώς ως αποτέλεσμα των ανωτέρω, είμαστε υποχρεωμένοι να προχωρήσουμε σε ανατιμήσεις, οι οποίες θα έχουν αρνητικά αποτελέσματα στην αγοραστική δύναμη του καταναλωτή.

Ο καταναλωτής φοβισμένος από τα νέα δεδομένα, προσπαθεί να προσαρμοστεί στις συνθήκες και ως εκ τούτου γίνεται ολοένα και πιο επιφυλακτικός σε σχέση με τις αγορές του. Η διστακτικότητα αυτή μεταφράζεται σε πτώση τζίρου της οποίας αποδέκτες είναι αρχικά τα καταστήματα λιανικής και σε δεύτερο επίπεδο και εμείς. Η πτώση της αγοραστικής δύναμης είναι τόσο σημαντική, ώστε θα μπορούσαμε να πούμε ότι το εισόδημα της Ελληνικής μέσης οικογένειας διοχετεύεται περισσότερο στα είδη πρώτης ανάγκης, τα οποία λόγω των ανατιμήσεων απαιτούν μεγαλύτερη δαπάνη.

Ποια είναι η εικόνα στην αγορά;

Η προσωπική μου εκτίμηση είναι ότι το κύμα ανατιμήσεων «ήρθε για να μείνει», αν δεν δοθούν σημαντικά κίνητρα στις επιχειρήσεις. Μία ενδεχόμενη πρόταση θα μπορούσε να είναι η αντικατάσταση του πετρελαίου κίνησης με θερμάνσεως (προσωρινά), το οποίο βέβαια θα είναι μόνο ένα «τσιρότο» στην πληγή της ακρίβειας, ενώ αποτελεσματικότερη λύση θα ήταν μια γενναία πολύμορφη επιδότηση που να καλύπτει πολύπλευρα την αύξηση της ενέργειας.

Ο κ. Λαγός ευχαριστεί σε κάθε περίπτωση το επαγγελματικό επιμελητήριο της Αθήνας γιατί όπως λέει στέκεται πάντα στο πλευρό τους καθώς δίνεται αυτό το βήμα διαλόγου για την παράθεση των προβλημάτων του κλάδου των Ζαχαρωδών προϊόντων.