tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Πρόεδρος Κλαδικής Ομοσπονδίας Καταστηματαρχών Κουρέων Κομμωτών Ελλάδος στο eea.gr: Το φαινόμενο της παραοικονομίας ταλανίζει τον κλάδο

Η Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Καταστηματαρχών Κουρέων Κομμωτών Ελλάδος , κ. Μαρία Σωτηροπούλου, σε συνέντευξή της στο eea.gr αναδεικνύει τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος και τονίζει την ανάγκη θεσμοθέτησης μίας σειράς γενναίων μέτρων στήριξης.

 • Ποια είναι η κατάσταση που επικρατεί στην αγορά σήμερα;

Αναμφίβολα συνεχίζουμε να διανύουμε πολύ δύσκολες ημέρες με αμφίβολο μέλλον παρά το γεγονός ότι η παγκόσμια υγειονομική κρίση αποτελεί παρελθόν, όπως τουλάχιστον την γνωρίσαμε τα προηγούμενα χρόνια. Ωστόσο, αυτή η υγειονομική κρίση, πέραν των επιπτώσεων, μας άλλαξε ως κοινωνία και αναδείχθηκαν κάποιες νέες αξίες, όπως η αλληλεγγύη, το ψηφιακό κράτος, η τηλεργασία,  κ.λπ. οι οποίες πρέπει να παραμείνουν στην πρώτη γραμμή. Δυστυχώς, όσον αφορά τον δικό μας κλάδο το φαινόμενο της παραοικονομίας και φοροδιαφυγής συνεχίζει να μας ταλανίζει. Σύμφωνα με τα υπάρχοντα στοιχεία, αυτή τη στιγμή λειτουργούν παράνομα περίπου 23.000 «κουρεία-κομμωτήρια», από τα οποία το κράτος δεν εισπράττει ούτε ένα ευρώ. Γίνεται λοιπόν αμέσως κατανοητό ότι η παράνομη δραστηριότητα στον συγκεκριμένο κλάδο προκαλεί μια τεράστια τρύπα διαφυγόντων φόρων. Βεβαίως, το φαινόμενο αυτό πλήττει ευθέως τους κανόνες της ελεύθερης αγοράς, καθώς δημιουργεί συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού για τις επιχειρήσεις του κλάδου που λειτουργούν βάσει όλων των προϋποθέσεων του νόμου, καταβάλλοντας τους φόρους που προβλέπονται. Μέσα σε αυτό το κλίμα, η Ομοσπονδία μας συνεχίζει να διατυπώνει προτάσεις στους αρμόδιους φορείς ζητώντας συγκεκριμένες λύσεις.

 

 • Ποια είναι τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επαγγελματίες του κλάδου σας;

Τα σημαντικότερα προβλήματα του κλάδου των Καταστηματαρχών Κουρέων και Κομμωτών Ελλάδας είναι:

 1. Η παραοικονομία που λόγω της έλλειψης των ελέγχων από τον κρατικό μηχανισμό βρίσκει πρόσφορο έδαφος να αναπτυχθεί.
 2. Η πώληση των επαγγελματικών προϊόντων κομμωτικής σε μη επαγγελματίες χρήστες. Παρά την θεσμοθέτηση της Υπουργικής Απόφασης 42803/2022 και την έναρξη ισχύος της από 19 Απριλίου 2022 και τη σαφή – οριζόντια αυτή απαγόρευση της σε μη επαγγελματίες χρήστες στο πλαίσιο της προστασίας του κλάδου των επαγγελματιών κουρέων και κομμωτών από τον αθέμιτο ανταγωνισμό αλλά και της διαφύλαξης της Δημόσιας Υγείας , δεδομένου ότι η χρήση τους απαιτεί αντίστοιχη τεχνογνωσία, έως και σήμερα παραμένει σε αδράνεια η εφαρμογή της.
 3. Ο υψηλός συντελεστής Φ.Π.Α στις υπηρεσίες κομμωτικής τέχνης.
 4. Η τεκμαρτή ασφάλιση των υπαλλήλων των κομμωτηρίων και κουρείων.
 5. Οι αυξήσεις στους λογαριασμούς ρεύματος, στα προϊόντα κ.λ.π.
 6. Το τέλος επιτηδεύματος και η υψηλή φορολογία.
 7. Τα μυοσκελετικά προβλήματα των επαγγελματιών. Αρκετά καθήκοντα και πτυχές της εργασίας μας, όπως οι επαναλαμβανόμενες κινήσεις, η πίεση στους βραχίονες (συχνά διατηρώντας τα χέρια στον αέρα),  οι επίπονες και στατικές στάσεις του σώματος, ο χειρισμός φορτίων, αποτελούν σημαντικούς παράγοντες κινδύνου στον τομέα της κομμωτικής.

 

 • Ποια μέτρα εκτιμάτε ότι πρέπει να ληφθούν από τη νέα κυβέρνηση για την αντιμετώπισή τους;
 1. Να σταματήσει η ανεξέλεγκτη μεταπώληση των επαγγελματικών προϊόντων ειδών κομμωτηρίου από τα καταστήματα και να εφαρμοστεί επιτέλους επί της ουσίας η Υπουργική Απόφαση 42803/2022 με συνεχόμενους ελέγχους.
 2. Η σύσταση μίας μόνιμης Ειδικής Επιτροπής Καταπολέμησης της Παραοικονομίας, ιδιαίτερα στον Κλάδο των Επαγγελματιών Κομμωτών & Κουρέων σε συνδυασμό με τη δημιουργία τηλεφωνικής γραμμής, στην οποία θα ανατεθεί η λήψη, ο έλεγχος, η διαχείριση και η εν γένει διεκπεραίωση (επωνύμων ή ανωνύμων) καταγγελιών απλών πολιτών, επαγγελματικών σωματείων ή και ομοσπονδιών.
 3. Να προχωρήσει η Πολιτεία σε αυτεπάγγελτο έλεγχο μαζί με την Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος όλων εκείνων τον λογαριασμών που δημοσιεύουν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης περιεχόμενο σχετικά με χτενίσματα, κουρέματα, μανικιούρ, πεντικιούρ και όλων των υπηρεσιών που προσφέρονται από τον κλάδο μας.
 4. Μεταφορά των υπηρεσιών της Κομμωτικής Τέχνης στον χαμηλό συντελεστή Φ.Π.Α.
 5. Κατάργηση της τεκμαρτής ασφάλισης.
 6. Μείωση της φορολογίας εισοδήματος και της προκαταβολής φόρου.
 7. Κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος.
 8. Ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων του κλάδου.
 9. Θέσπιση ακατάσχετου τραπεζικού λογαριασμού για τους ελεύθερους επαγγελματίες.
 10. Οικονομική στήριξη των ελεύθερων επαγγελματιών δίνοντας επιδόματα ειδικού σκοπού σε όλους τους κομμωτές και κουρείς που αναγκάζονται λόγω των μυοσκελετικών προβλημάτων να εγκαταλείψουν πρόωρα το επάγγελμά τους και να υπάρχει η δυνατότητα άδειας με αποζημίωση σε περίπτωση που κλείσει η επιχείρηση λόγω ασθένειας του ιδιοκτήτη.

 

 

 • Ποια είναι η συνεργασία σας με το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών;

 

Η συνεργασία μας με το Ε.Ε.Α. μέχρι στιγμής είναι αρκετά ικανοποιητική. Το Ε.Ε.Α έχει στηρίξει τους αγώνες της Ομοσπονδίας μας και ιδιαιτέρως ο Πρόεδρος κ. Γιάννης Χατζηθεοδοσίου έχει συμβάλει με την παρουσία του ουσιαστικά στο να εισακουστούν αρκετά προβλήματα του κλάδου μας.