tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

100 κρίσιμα ερωτήματα – περιγραφή περιπτώσεων, για το Ασφαλιστικό

Ο κ. Γιώργος Χριστόπουλος- Φοροτεχνικός μέλος του Δ.Σ. της ΠΟΦΕΕ - πρώην καθηγητής ΤΕΙ, δίνει τις δικές του απαντήσεις σε κρίσιμα ερωτήματα για το ασφαλιστικό

Ο κ. Γιώργος Χριστόπουλος– Φοροτεχνικός μέλος του Δ.Σ. της ΠΟΦΕΕ – πρώην καθηγητής ΤΕΙ, δίνει τις δικές του απαντήσεις σε κρίσιμα ερωτήματα που αφορούν το ασφαλιστικό.

 

 

Παράδειγμα ερώτησης – απάντησης:

 

Ερώτηση:

Ελεύθερη επαγγελματίας γραφίστας εργάζεται σε δυο επιχειρήσεις με ΤΠΥ με έδρα το σπίτι της. Με τι τρόπο θα πληρώνει τις εισφορές.  Θα πρέπει να την ασφαλίσουν στο ΙΚΑ και τι ποσοστό εισφορών θα πρέπει να πληρώνουν;

 

Απάντηση:

Στην περίπτωση που έχει ατομική επιχείρηση και έως δύο εργοδότες τότε οφείλει να ενημερώσει την επιχείρηση και να αναγράψει επάνω στο τιμολόγιό ότι υπόκειται στις διατάξεις της παρ. 9 του άρθρου 39 του Ν 4387/2016 έτσι ώστε να υποβάλει ΑΠΔ η επιχείρηση και να πληρώσει τις εισφορές . Επομένως, επί του εισοδήματος αυτού υπολογίζονται εισφορές ύψους 20% για τον κλάδο κύριας σύνταξης, κατανεμημένο κατά 6,67% σε βάρος του ασφαλισμένου και κατά 13,33% σε βάρος του αντισυμβαλλόμενου.

Αντίστοιχα κατανέμονται οι εισφορές υγειονομικής περίθαλψης, καθώς και οι εισφορές επικουρικής ασφάλισης και εφάπαξ, σε όσες κατηγορίες ασφαλισμένων υφίσταται υποχρεωτική υπαγωγή στην ασφάλιση των κλάδων αυτών (δηλαδή επικουρικής ασφάλισης και εφάπαξ) λόγω της ιδιότητάς τους ως ελεύθεροι επαγγελματίες ή αυτοαπασχολούμενοι, σύμφωνα με τα οριζόμενα στην ισχύουσα νομοθεσία και σε κάθε περίπτωση οι εισπραττόμενες εισφορές καταβάλλονται στους αρμόδιους κατά περίπτωση φορείς στους οποίους και έχει υπαχθεί ο ασφαλισμένος. Ο ελ. επαγγελματίας θα καταβάλει τις εισφορές του βάση του ειδοποιητηρίου που θα αναρτηθεί στον ΕΦΚΑ.

 

 

 

 

Δείτε και τις 100 ερωτήσεις – απαντήσεις

 

 

 

 

 

ΣΒ