tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Άρθρο Ν. Κογιουμτσή: Θέλει χρόνο, υπομονή κι επιμονή

Του Ν. Κογιουμτσή, Β' Αντιπροέδρου του ΕΕΑ και Οικονομικού Επόπτη της ΕΣΕΕ.

Άρθρο του κ. Νίκου Κογιουμτσή, Β' Αντιπροέδρου του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών και Οικονομικού Επόπτη της ΕΣΕΕ, στην Κυριακάτικη "Kontranews" της 24ης Μαρτίου 2018.


Από τα τελευταία στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ αλλά και του ΙΝΕΜΥ, κέντρου έρευνας της ΕΣΕΕ, τους 4 τελευταίους μήνες προκύπτει ότι ενώ το 2017 έδειξε ότι κάποια μακροοικονομικά στοιχεία έδειχναν μια έστω και μικρή αυξητική τάση, αυτό δεν συνεχίσθηκε και στους δυο πρώτους μήνες του 2018 με την ίδια ένταση και δυναμική. 
Η ιδιωτική κατανάλωση φρέναρε αν και διανύουμε εκπτωτική περίοδο και υπήρξαν πράγματι δελεαστικές τιμές και προσφορές στην αγορά με κίνητρο να αυξήσουν όσο το δυνατόν την ισχνή κατανάλωση. Οι εξαγωγές παρότι παρουσιάζουν μια συγκριτική αύξηση σε επίπεδο δωδεκαμήνου (2017/2016) αντισταθμίστηκε αυτή η αύξηση από την ευρύτερη άνοδο των εισαγωγών διογκώνοντας το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου το 2017, επιτείνοντας την ανάγκη αύξησης, τόσο ποσοτικά όσο και ποιοτικά, της εγχώριας παραγωγής που παραμένει το μεγάλο ζητούμενο εδώ και πολλά χρόνια. Παράλληλα, το ισοζύγιο μισθωτής απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα κινήθηκε σε αρνητικά επίπεδα με αποτέλεσμα οι νέες προσλήψεις να υπολείπονται των αποχωρήσεων/απολύσεων, ενώ ταυτόχρονα το θετικό είναι ότι διαγράφεται μία ροπή ενίσχυσης της πλήρους απασχόλησης έναντι της μερικής και εκ περιτροπής εργασίας. Παρ' όλα αυτά φαίνεται όμως ότι συνεχίζει να υπερτερεί η μερική απασχόληση της πλήρους και χρειάζεται χρόνος και φυσικά προώθηση των μεταρρυθμίσεων και πολιτική βούληση για να αντιστραφεί. 
Οι καταθέσεις επιχειρήσεων και νοικοκυριών μετά την αυξητική μεταβολή τους στη διάρκεια του τελευταίου τριμήνου του 2017 σημείωσαν υποχώρηση τον πρώτο μήνα του τρέχοντος έτους. Το τελευταίο δεκαήμερο η κατανάλωση έκανε αρκετά μεγάλη κάμψη που μάλλον σχετίζεται πέραν όλων των άλλων και με την διαμορφούμενη παρατεταμένη κρίση στα εξωτερικά μας θέματα ως χώρα. Ευελπιστούμε ότι θα πρυτανεύσει η σωφροσύνη και η λογική κυρίως από την πλευρά των Τούρκων γιατί γνωρίζουμε πολύ καλά ότι το όποιο θερμό επεισόδιο θα πλήξει την οικονομία, αλλά κυρίως θα πλήξει το τουριστικό προϊόν της χώρας μας που από ό,τι δείχνουν τα έως τώρα δεδομένα θα έχουμε μία πολύ καλή τουριστική περίοδο και θα κερδίσουμε και το στοίχημα των αφίξεων και το στοίχημα των εσόδων που τόσο πολύ χρειάζεται η χώρα, γιατί η αύξηση του ΑΕΠ είναι ένας στόχος που πάση θυσία πρέπει να επιτευχθεί και κυρίως από την ουσιαστική παραγωγική δυναμική που πρέπει να αναπτύξουμε ως οικονομία και ως χώρα γενικότερα. 
Οι προσλαμβάνουσες από την τουριστική έκθεση του Βερολίνου είναι ενθαρρυντικές για τις προτιμήσεις των Γερμανών τουριστών που από ό,τι φαίνεται θα μας επισκεφθούν πολλοί περισσότεροι την προσεχή τουριστική περίοδο. Πρέπει σε κάθε περίπτωση να διαφυλάξουμε το τουριστικό προϊόν που ως συγκριτικό πλεονέκτημα της χώρας αποδίδει σημαντικά στο ΑΕΠ αλλά κυρίως στην απασχόληση την ώρα που η χώρα μαστίζεται από την ανεργία που ξεπερνά το 20% και στους νέους το 40%.
Σε κάθε περίπτωση αυτό που επαναλαμβάνουμε και έχουμε επισημάνει προς όλες τις κατευθύνσεις είναι να διαμορφώσουμε από κοινού πολιτικό προσωπικό, κοινωνικοί εταίροι, φορείς, τον οδικό χάρτη, τον οδικό χάρτη ανάπτυξης της χώρας που θα δώσει προστιθέμενη αξία στην οικονομία και στην κοινωνική ανοχή. 
Να ξεφύγουμε από τα σύνδρομα του παρελθόντος που μας οδήγησαν στην φτώχεια, στην ανέχεια, στην ανεργία και στη διεύρυνση των κοινωνικών ανισοτήτων. 
Χρειάζεται πάνω από όλα, να πρυτανεύσει η σύνεση, η συναίνεση, η ενότητα, και η ομοψυχία που θα μας δώσει ώθηση να πραγματώσουμε την αλλαγή ρότας αυτής της χώρας προς την πρόοδο, την ανάπτυξη και την ευημερία και ει δυνατόν να αφήσουμε αυτά που μας χωρίζουν και να επικεντρωθούμε σε αυτά που μας ενώνουν. Και έχουμε δείξει στο παρελθόν, όταν συμπράττουμε σε κοινούς στόχους αν μη τι άλλο μεγαλουργούμε.