tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Attica Bank : Νέο Δ.Σ, νέοι στόχοι

Σε σημαντικές διοικητικές αλλαγές προχώρησε, έπειτα από αρκετές αναβολές και καθυστερήσεις, η Attica Bank.

Σε σημαντικές διοικητικές αλλαγές προχώρησε, έπειτα από αρκετές αναβολές και καθυστερήσεις, η Attica Bank. Χθες η γενική συνέλευση των μετόχων προχώρησε σε ευρεία ανανέωση με την εκλογή 8 νέων μελών ενώ παράλληλα το νέο Δ.Σ., που συνεδρίασε αργά χθες το απόγευμα, αποφάσισε την εκλογή της κ. Αννας Πουσκούρη – Reiche, έμπειρου τραπεζικού στελέχους με μακρά θητεία στη γερμανική τράπεζα Bayersiche Vereinsbank, ως νέας προέδρου.

Στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου παραμένει ο κ. Αντώνης Αντωνόπουλος.

Η αποχώρηση από το Δ.Σ. του έως τώρα προέδρου Ιωάννη Γαμβρίλη σηματοδοτεί το τέλος μιας μακράς περιόδου για την τράπεζα, ενώ ο σχηματισμός νέου Δ.Σ. ανοίγει τον δρόμο για την επιτάχυνση της αντιμετώπισης μιας σειράς εξαιρετικά σημαντικών θεμάτων για την τράπεζα, ορισμένα από τα οποία βρίσκονται σε εκκρεμότητα εδώ και πολύ καιρό. Μεταξύ αυτών ξεχωρίζει η κάλυψη ποσού 70 εκατ. ευρώ που έμεινε αδιάθετο –παρά τη μεγάλη κινητοποίηση και τη συμμετοχή εταιρειών του δημόσιου τομέα– με αποτέλεσμα τυπικά η τράπεζα να μην έχει καλύψει το σύνολο των κεφαλαιακών αναγκών που προσδιορίστηκαν με βάση το τελευταίο stress test. Για την κάλυψη του ποσού έχουν κατατεθεί τρεις προτάσεις στη διοίκηση, προτάσεις που αφορούν την κάλυψη ομολογιακού δανείου ύψους 70 εκατ. ευρώ, που θα εκδώσει η τράπεζα, από επενδυτές οι οποίοι θα αποκτήσουν ή θα μετάσχουν στη διαχείριση χαρτοφυλακίου μη εξυπηρετούμενων ύψους 1 δισ. ευρώ. Δηλαδή, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια θα δοθούν στον επενδυτή σαν εγγύηση – εξασφάλιση των κεφαλαίων που θα επενδυθούν στο ομολογιακό δάνειο.

Παράλληλα, θα πρέπει να εντατικοποιηθούν και να προχωρήσουν σε μεγαλύτερο βάθος οι λειτουργικές αλλαγές ώστε η τράπεζα να προσαρμοστεί αποτελεσματικά στα νέα τραπεζικά δεδομένα και να μπορέσει να επιβιώσει αποτελεσματικά στο νέο περιβάλλον. Σημειώνεται ότι η Τράπεζα Αττικής αποτελεί ιδιαίτερη περίπτωση καθώς βασικός μέτοχος είναι το ΤΣΜΕΔΕ, το οποίο έχει επενδύσει τα τελευταία χρόνια στην Τράπεζα Αττικής περίπου 650 εκατ. ευρώ και σε περίπτωση που η τράπεζα δεν καταφέρει να βρει τον δρόμο της οι επιπτώσεις για το ταμείο θα είναι σφοδρές. Περαιτέρω πρωτοβουλίες θα πρέπει να αναλάβει η τράπεζα και για την αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, ζήτημα που αποτελεί μεγάλη πρόκληση ευρύτερα για το εγχώριο χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Η χθεσινή τακτική γενική συνέλευση της Attica Bank, που ολοκληρώθηκε ύστερα από δύο αναβολές, εξέλεξε ως μέλη τους κ.: Αννα Πουσκούρη-Reiche, Κωνσταντίνο Μακέδο, Στυλιανό Πλιάκη, Ηλία Περτσινίδη, Δημήτριο Βογανάτση, Αντώνιο Πρωτονοτάριο, Αθανάσιο Πρέσβελο, Ιωάννη Κυριακόπουλο, Αθανάσιο Σταθόπουλο, Αλέξανδρο Αντωνόπουλο, Γεώργιο Παναγιώτου, Ιωάννη Μαρμαγκιώλη, Γεώργιο Βλαχάκη, Αθανάσιο Τσαδάρη και Δημήτριο Τζαννίνη. Στο Δ.Σ. θα μετέχει επίσης η κ. Στεφανία Γεωργακάκου – Κουτσονίκου, ως εκπρόσωπος του ελληνικού Δημοσίου. Επίσης η γενική συνέλευση επέλεξε νέα επιτροπή ελέγχου αποτελούμενη από τους κ. Γεώργιο Παναγιώτου (πρόεδρο), Γεώργιο Βλαχάκη (μέλος) και Δημήτριο Τζαννίνη (μέλος). Σημειώνεται ότι το νέο δεκαπενταμελές Δ.Σ. της τράπεζας εγκρίθηκε από το 90,5% των παριστάμενων μετόχων ενώ καταψήφισαν μέτοχοι που εκπροσωπούσαν το 9,46%.

Πηγή www.kathimerini.gr

Γιώργος Κουντουρής