tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Ενίσχυση του Ελληνικού Επενδυτικού Ταμείου με γερμανικά κεφάλαια

100 εκατομμύρια ευρώ είναι η συμμετοχή της γερμανικής επενδυτικής τράπεζας KfW στο Ελληνικό Επενδυτικό Ταμείο, για την ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων

100 εκατομμύρια ευρώ είναι η συμμετοχή της γερμανικής επενδυτικής τράπεζας KfW στο Ελληνικό Επενδυτικό Ταμείο, για την ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων

 

 

 

Το Ταμείο θα παρέχει κεφάλαια στις ελληνικές τράπεζες για χρηματοδότηση ελληνικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων (ΜμΕ) με ευνοϊκούς όρους, όπως πρώτα πληρωμή τόκων και στο τέλος η πληρωμή του κεφαλαίου ή δυνατότητα αναχρηματοδότησης δανείων.

 

Επίσης, θα παρέχει κεφαλαιακή στήριξη σε ΜμΕ συμμετέχοντας στο μετοχικό τους κεφάλαιο. Τρίτον, θα χρηματοδοτεί έργα υποδομής που δεν καλύπτονται απευθείας από τα προγράμματα της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων.

Την επόμενη εβδομάδα αναμένεται η υπογραφή μνημονίου συνεργασίας για τη συμμετοχή και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων στο Ελληνικό Επενδυτικό Ταμείο ενώ έχει ήδη υπογραφεί αντίστοιχη συμφωνία με το Ίδρυμα Ωνάση που προβλέπει τη συμμετοχή του με κεφάλαια έως 30 εκατ. ευρώ.

Όπως ανέφερε ο υπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας κ. Κωστής Χατζηδάκης, κατά τη διάρκεια της υπογραφής της τελικής σύμβασης με τον εκτελεστικό αντιπρόεδρο της γερμανικής KfW Dr Lutz-Christian Funke: "ξεκινά με 200 εκατ. ευρώ το πρώτο από τα τρία ταμεία του Ελληνικού Επενδυτικού Ταμείου".

Συγκεκριμένα, όπως εξήγησε ο υπουργός "χάρη στη σημερινή συμφωνία με την KfW το πρώτο από τα συνολικά τρία υποταμεία, πρόκειται να συσταθεί νομικά εντός των επόμενων 20 ημερών. Σε ότι αφορά το κεφάλαιο αυτό για το πρώτο υποταμείο θα διαμορφωθεί συνολικά στα 200 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 100 εκατ. ευρώ θα είναι η συνεισφορά του Ελληνικού Δημοσίου και τα υπόλοιπα 100 εκατ. ευρώ από την Γερμανική Επενδυτική Τράπεζα. Εκτός από το πρώτο υποταμείο το οποίο θα είναι ταμείο χρηματοδότησης για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, το δεύτερο θα αφορά τη συμμετοχή σε επιχειρήσεις και το τρίτο θα χρηματοδοτεί έργα υποδομών, ενώ το Ελληνικό Επενδυτικό Ταμείο θα αποτελεί την ομπρέλα και των τριών".

Σύμφωνα με τον Κωστή Χατζηδάκη, η δημιουργία του ταμείου στέλνει μήνυμα στους διεθνείς επενδυτές και αποτελεί ένα διαβατήριο και ένα πιστοποιητικό αξιοπιστίας ότι η Ελλάδα βγαίνει από την κρίση ώστε και άλλοι επενδυτές να συμμετέχουν στο Ταμείο.

Εκτός από την συμμετοχή της KfW στο Ελληνικό Επενδυτικό Ταμείο, και την ΕΤΕπ, ενδιαφέρον για τη συμμετοχή τους σε αυτό έχουν εκδηλώσει, όπως είπε ο υπουργός Ανάπτυξης, το Γαλλικό Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, η Γαλλική Επενδυτική Τράπεζα, η Κινεζική Επενδυτική Τράπεζα αλλά και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Κατάρ.