tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Ενωση Φοροτεχνικών Ζακύνθου:«Ο θάνατος του εμποράκου»

Με ταφόπλακα παρομοιάζει το νέο ασφαλιστικό-φορολογικό νομοσχέδιο που κατάθεση η κυβέρνηση το απόγευμα της Παρασκευής, η Ενωση Φοροτεχνικών Ζακύνθου

Με ταφόπλακα παρομοιάζει το νέο ασφαλιστικό-φορολογικό νομοσχέδιο που κατάθεση η κυβέρνηση το απόγευμα της Παρασκευής, η Ενωση Φοροτεχνικών Ζακύνθου. Σε ανακοίνωσή της, υπογεγραμμένη από τους Φοροτεχνικούς Δημήτρη Πέττα και Νίκο Τσουκαλά, την οποία έδωσε στη δημοσιότητα, καταγγέλλει την κυβέρνηση ότι καταδικάζει σε απόλυτη καταστροφή την όποια επιχειρηματικότητα έχει επιβιώσει στην Ελλάδα, παρά τις διαμαρτυρίες όλων των κλάδων Επαγγελματικών και Επιστημονικών φορέων της χώρας, καθώς και των Μικρομεσαίων.

Ταφόπλακα

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση των Φοροτεχνικών, τα τελευταία άρθρα του νομοσχεδίου είναι «ταφόπλακα» για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, αφού ναι μεν περιλαμβάνει ελαφρύνσεις στα χαμηλά εισοδήματα αλλά, από την άλλη μεριά, με το άθροισμα εισοδημάτων από διαφορετικές πηγές, επιβαρύνει υπέρμετρα τα μεσαία εισοδήματα, καθώς τα οδηγεί σε εξοντωτικά ποσοστά φορολόγησης. Σε συνδυασμό με τις ασφαλιστικές εισφορές οδηγεί σε πραγματική «δήμευση» του εισοδήματος, καθώς η μείωσή του ξεπερνά το 60%.

«Ο θάνατος του εμποράκου»

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, τέτοιου είδους ασφαλιστική μεταρρύθμιση, με ενοποίηση ταμείων τριών Ταμείων σε ένα, έγινε και σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες. Ωστόσο, η διαδικασία ολοκληρώθηκε μετά από αρκετά χρόνια και πάντα μέσα από μακρά διαβούλευση, ενώ στην Ελλάδα πρόκειται να ολοκληρωθεί σε μόλις δύο εβδομάδες με διαδικασίες Fast Track και μία μόνο, κατ’ όνομα, διαβούλευση που είχε διάρκεια μόλις μίας ημέρας. «Ας μας πουν από την Κυβέρνηση ή από το Οικονομικό Επιτελείο πώς μπορεί να επιβιώσει μια επιχείρηση και παράλληλα να διατηρήσει τους εργαζόμενους της, να πληρώνει τα δάνεια και τους φόρους της, τον ΕΝΦΙΑ, τα τέλη κυκλοφορίας, αν διαθέτει επαγγελματικό όχημα και, τέλος αν της περισσέψει και τίποτα να θρέψει την οικογένεια που συντηρεί ο κάθε μικρομεσαίος επιχειρηματίας. Είναι ξεκάθαρο ότι στόχος της παρούσας κυβέρνησης είναι ο πλήρης θάνατος του εμπορικού και επιχειρηματικού κόσμου και της Μικρομεσαίας Επιχείρησης», αναρωτιέται η ανακοίνωση.

Διαμαρτυρία
Η Ένωση φοροτεχνικών Ζακύνθου, συντασσόμενη τόσο με τους υπόλοιπους Επιστημονικούς Φορείς όσο και με το δευτεροβάθμιο Συνδικαλιστικό Όργανο της, την Π.Ο.Φ.Ε.Ε συνεχίζει την διαμαρτυρία της και την αποχή της από την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων έως τις 6 Μαΐου 2016, όπως αυτή διαμορφώθηκε τελικά στην πρόσφατη σύσκεψη του κλάδου. Τέλος, η προσωρινή διοίκηση της Ένωση φοροτεχνικών Ζακύνθου εκφράζει την έντονη δυσαρέσκεια για τον διαχωρισμό, στο ασφαλιστικό σχέδιο νόμου (άρθρο 41 παρ.3), των αυτοαπασχολούμενων του Κλάδου των Λογιστών – Φοροτεχνικών σε Λογιστές Οικονομολόγους ή μη και ξανά τους Οικονομολόγους σε Μέλη και μη Μέλη του Οικονομικού Επιμελητηρίου. Τονίζει, σε όσους ανήκουν στον Κλάδο, ότι τα κοινά προβλήματα απαιτούν κοινές λύσεις και όχι εξαιρέσεις και τεχνητούς διαχωρισμούς.