tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Έρχονται εταιρείες για τη διαχείριση των “κόκκινων” δανείων

Πλέον ανοίγει ο δρόμος για την υποβολή σχετικών αιτήσεων από ελληνικές ή ξένες εταιρείες που θέλουν να δραστηριοποιηθούν σε αυτό τον τομέα.

Πλέον ανοίγει ο δρόμος για την υποβολή σχετικών αιτήσεων από ελληνικές ή ξένες εταιρείες που θέλουν να δραστηριοποιηθούν σε αυτό τον τομέα.

 

Η Τράπεζα της Ελλάδος χορηγεί την άδεια μέσα σε αποκλειστική προθεσμία 20 εργάσιμων ημερών από την επομένη της υποβολής της σχετικής αίτησης, ή, σε περίπτωση που η αίτηση είναι ελλιπής, μέσα σε 20 ημέρες από την υποβολή των επιπρόσθετων πληροφοριών, στοιχείων ή εγγράφων που απαιτούνται.

Προηγείται απλή γνώμη τριμελούς Επιτροπής, της οποίας η σύνθεση, σύσταση και οι λοιπές λεπτομέρειες για τη λειτουργία της καθορίζονται με κοινή υπουργική απόφαση των υπουργών Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, και Οικονομικών.

 

Για τις εταιρίες που αιτούνται άδεια διαχείρισης, χωρίς τη δυνατότητα αναχρηματοδότησης δανείων, απαιτείται η ολοσχερής καταβολή ελάχιστου μετοχικού κεφαλαίου ύψους 100 χιλ. ευρώ.

Για όσες πέραν της διαχείρισης θα προβαίνουν και σε αναχρηματοδότηση δανείων απαιτείται ελάχιστο μετοχικό κεφάλαιο 4,5 εκατ. ευρώ και περαιτέρω στοιχεία για τη στρατηγική, τις διαδικασίες και τους κανόνες που θα ακολουθούν για την παροχή αναχρηματοδοτήσεων.

Εφόσον η εταιρία έχει την έδρα της σε άλλο κράτος-μέλος του Ε.Ο.Χ., η οποία, όμως, δικαιούται να δραστηριοποιείται στην Ελλάδα ως υποκατάστημα πιστωτικού ιδρύματος ή χρηματοδοτικού ιδρύματος πέραν της προβλεπόμενης από τον προαναφερόμενο νόμο γνωστοποίησης, ενημερώνεται από την Τράπεζα της Ελλάδος για υποχρεώσεις που τυχόν απορρέουν από τον νόμο 4354/2015.

 

Για την αναχρηματοδότηση απαίτησης απαιτείται τήρηση αρχείου που επιδεικνύεται στην Τράπεζα της Ελλάδος, όποτε αυτό ζητηθεί και περιλαμβάνει τα κάτωθι:

α) Τη σύμφωνη γνώμη του κατόχου των απαιτήσεων. Σε περίπτωση πλειόνων πιστωτών, η συγκατάθεση απαιτείται, ανεξαρτήτως αν η εταιρία έχει συνάψει σύμβαση ανάθεσης διαχείρισης με το ίδρυμα πιστωτή.

β) Το σχέδιο αναδιάρθρωσης, στο πλαίσιο του οποίου συμφωνήθηκε η αναχρηματοδότηση, εγκεκριμένο από τα αρμόδια διοικητικά όργανα.

 

Π.Τ.

 

Πηγή : www.euro2day.gr