tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

“Φούσκωσαν” τον Ιούλιο τα χρέη στις εφορίες

Νέα γενιά οφειλετών, νέα φουρνιά κατασχέσεων πριν καταγραφούν τα αποτελέσματα από τις πληρωμές α΄ δόσης φόρου εισοδήματος

Μισογεμάτο ή μισοάδειο το ποτήρι; Θα πρέπει να σταθεί κανείς στη μικρή αύξηση των χρεών στις εφορίες ή στο γεγονός ότι οι οφειλές στο Δημόσιο συνέχισαν να αυξάνονται πριν φτάσουμε στον Ιούλιο των πληρωμών; 

Η ουσία είναι ότι περίπου 200.000 φορολογούμενοι προστέθηκαν στη "μαύρη" λίστα της εφορίας, που περιλαμβάνει όσους έχουν απλήρωτους φόρους και τέλη, με αποτέλεσμα το σύνολο παλιών και νέων χρεών να διαμορφώνεται στα 101,7 δισ ευρώ. 

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές από την αρχή του έτους ως την 1η Ιουλίου, αυξήθηκαν στα 5,57 δις. ευρώ από 5,192 δισ τον προηγούμενο μήνα και πλέον μένει να φανεί ποιά ήταν η εισπράξιμότητα της πρώτης δόσης του φόρου εισοδήματος. 

Το μόνο σίγουρο είναι ότι οι κατασχέσεις καλά κρατούν. Συγκεκριμένα, οι φορολογούμενοι που χρωστούν στο ελληνικό Δημόσιο ανέρχονται σε 3.933.628. Πρακτικά, ένας στους δύο φορολογούμενους έχουν ανοιχτούς λογαριασμούς με την εφορία και 1.742.903 φορολογούμενοι είναι εκτεθειμένοι σε μέτρα αναγκαστικής είσπραξης. Εξ αυτών, σε 1.143.308 οφειλέτες έχουν επιβληθεί αναγκαστικά μέτρα, δηλαδή κατασχέσεις μισθών και τραπεζικών λογαριασμών. Μόνο τον Ιούνιο  έγιναν 6.073 κατασχέσεις.