tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Γρ. Προυπολογισμού Βουλής : Να υπάρξει συμφωνία με τους εταίρους

Άμεσες αποφάσεις ζητά το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής (ΓΠΒ) στην τριμηνιαία έκθεση για την ελληνική οικονομία.

Άμεσες αποφάσεις  ζητά το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής (ΓΠΒ) στην τριμηνιαία έκθεση για την ελληνική οικονομία. Σε αντίθετη περίπτωση φαίνεται αδύνατο να καλυφθούν οι χρηματοδοτικές δαπάνες» της χώρας για τους επόμενους μήνες.

Ειδικότερα στην έκθεση για την  περίοδο Οκτωβρίου – Δεκεμβρίου 2014, υπογραμμίζεται η ανάγκη να αποφευχθεί η έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, να διορθωθεί το υφιστάμενο πρόγραμμα της Τρόικας, να σχεδιασθεί ένα μεταμνημονιακό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων, αλλά και να επέλθει ρήξη με το προ κρίσης προσοδοθηρικό υπόδειγμα ανάπτυξης.

Επιπρόσθετα επισημαίνει πως η νέα κυβέρνηση αντιμετωπίζει πολλές εκκρεμότητες και πρέπει να συμφωνήσει με τους εταίρους για το τι είναι δυνατό και πώς θα χρηματοδοτηθεί. Για τις δυσκολίες που προκύπτουν για τη νέα κυβέρνηση η έκθεση εστιάζει στην υστέρηση των εσόδων του κράτους που διευρύνει το δημοσιονομικό κενό και μειώνει τα ταμειακά διαθέσιμα.

 

Η τρόικα προτάσσει τη συμφωνία για τα προαπαιτούμενα και το διάδοχο πρόγραμμα, ενώ η ελληνική πλευρά αναμένει ότι όλα τα ζητήματα αποτελούν μια δέσμη και πρέπει να διευθετηθούν μαζί. Κατά τη γνώμη του Γραφείου Προϋπολογισμού «θα διευκόλυνε τη συνεννόηση αν το ζήτημα του χρέους από την ελληνική πλευρά εντασσόταν ως μέρος μιας συνολικής δέσμης θεμάτων διαπραγμάτευσης, γεγονός που θα ενδυνάμωνε την ευνοϊκή δυναμική που διακρίνεται».

 

Τονίζεται δε πως η νέα κυβέρνηση θα πρέπει να αποπληρώσει εντός των επόμενων δύο μηνών δάνεια (κυρίως προς το ΔΝΤ) ύψους περίπου 4 δισ. ευρώ και να αναχρηματοδοτήσει έντοκα γραμμάτια ύψους περίπου 7 δισ. ευρώ.

 

Ενώ ακόμα μεγαλύτερο πρόβλημα θα προκύψει μετά τον Ιούλιο 2015 όταν η Ελλάδα θα έχει ανάγκη για 8,8 δισ. ευρώ για να καλύψει τις υποχρεώσεις της έναντι της ΕΚΤ, δευτερευόντως έναντι του ΔΝΤ και τόκους.

 

Αναφορικά με το χρέος το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής επισημαίνει πως η ΕΕ αποκλείει προς το παρόν περικοπή του ονομαστικού χρέους, όμως δε θα είναι αρνητική σε ένα συμβιβασμό. «Δεν είναι σαφές σε τι ακριβώς θα συνίστατο αυτός ο συμβιβασμός. Πρέπει να σημειωθεί ότι οι πληρωμές των δανείων του EFSF (περίπου 130 δισ. ευρώ) αρχίζουν μετά το 2022 ενώ τα επιτόκια είναι χαμηλά! Πάντως φαίνεται διαπραγματεύσιμη η υιοθέτηση σταθερών επιτοκίων».