tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Κατατέθηκε στη Βουλή η τροπολογία για τον κατώτατο μισθό

Ειδικά για φέτος η διαδικασία των διαβουλεύσεων θα ολοκληρωθεί στα μέσα του Ιανουαρίου του 2018

Εκκίνησε η διαδικασία, η οποία θα οδηγήσει στην αναπροσαρμογή του κατώτατου μισθού, καθώς το υπουργείο Εργασίας κατέθεσε την επίμαχη τροπολογία. 

Όπως προκύπτει από την αιτιολογική έκθεση, που συνοδεύει την τροπολογία, αυτό που αλλάζει είναι τα προβλεπόμενα χρονοδιαγράμματα και μόνο, καθώς με τις ισχύουσες διατάξεις που ενεργοποιήθηκαν αμέσως μετά από την ολοκλήρωση του Προγράμματος, οι διαβουλεύσεις ξεκινάνε το Φεβρουάριο και ολοκληρώνονται τον Ιούνιο κάθε έτους. 

Για την εκκίνηση της διαδικασίας εντός του έτους 2018, με την προτεινόμενη διάταξη τίθενται ειδικά χρονοδιαγράμματα για την έναρξη και ολοκλήρωση της διαδικασίας, έτσι ώστε αυτή να ξεκινήσει εντός του τελευταίου δεκαημέρου του μηνός Σεπτεμβρίου του 2018 και να ολοκληρωθεί εντός του τελευταίου δεκαπενθημέρου του μηνός Ιανουαρίου του 2019. Ακολουθεί δε, κατά τα προβλεπόμενα στην περ. β' της παρ. 7 του άρθρου 103 του ν. 4172/2013, η έκδοση απόφασης του Υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, μετά από τη σύμφωνη γνώμη του Υπουργικού Συμβουλίου, με την οποία καθορίζονται ο κατώτατος μισθός και το κατώτατο ημερομίσθιο.

Σημειώνεται ότι με την προτεινόμενη διάταξη διατηρούνται όλα τα ενδιάμεσα στάδια της διαδικασίας του άρθρου 103 του ν. 4172/2013 και προβλέπονται ισόχρονα διαστήματα διάρκειας κάθε επιμέρους σταδίου, δίχως να επέρχεται ουδεμία αλλαγή πέραν των ρητώς προβλεπόμενων ημερομηνιών.

Από την τροπολογία δεν προκύπτει, πάντως, κατάργηση του υποκατώτατου μισθού.