tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΓΙΑ Κ.Α.Λ.Ο ή για Κακό

Της Ειρήνης Τσεσμελή, Λογίστριας Οικονομικής Συμβούλου

Της Ειρήνης Τσεσμελή, Λογίστριας Οικονομικής Συμβούλου

Όλοι μας έχουμε ακούσει για την νέα μορφή αστικών συνεταιρισμών Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση (Κοιν.Σ.Επ.)αρχικά Ν.1667/1986.
Η Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση (Κοιν.Σ.Επ.), είναι ένας νέος φορέας της Κοινωνικής Οικονομίας και εμφανίσθηκε εκ νέου  με τον πιο πρόσφατο Ν.4019/2011.
Τέλος από τις  6/10/2016 έχει κατατεθεί σχέδιο νόμου, και έχει συζητηθεί με τον τίτλο Κ.Α.Λ.Ο  και συγκεκριμένα Κοινωνική  και Αλληλέγγυα Οικονομία  και Ανάπτυξη  από το Υπ. Εργασίας όπου επανέρχεται, με κάποιες τροποποιήσεις η καινούρια μορφή αστικών "εταιρειών" συνεταιρισμών προκειμένου την εφαρμογή της στα πλαίσια εκδημοκρατισμού της οικονομικής και κοινωνικής οργάνωσης.
Υποστηρίζεται από όλα τα Υπουργεία,και τους Οτα α΄ βαθμού ενώ συστήνονται προκειμένου την επίβλεψη των Κοιν.Σ.Επ και τον έλεγχό τους οι παρακάτω φορείς.
1. Ταμείο Κοινωνικής οικονομίας
2. Ειδική  Γραμματεία Κοινωνικής Ένταξης Ρομά   – Ειδική Γραμματεία Κοινωνικής & Αλληλέγγυας Οικονομία
3.Σύστημα Επιτελικής Παρακολούθησης, Αποτελεσματικότητας Επιχειρησιακής Λειτουργία Κεντρικής Υπηρεσίας και Εποπτευομένων Φορέων
4.Σύστημα Ενιαίας Ψηφιακής Εξυπηρέτησης Αιτημάτων Πολιτών
5.Τοπικά Τμήματα ΣΕΠΕ
6.Πρωσοποπαγής Θέσεις 2 σε εκτέλεση αμετάκλητης δικαστικής απόφασης  & 2 Ειδικούς Γραμματείς                   
Τι είναι όμως η Κ.Α.Λ.Ο  που εμπεριέχει την  Κοιν.Σ.Επ? 
Θα σας παραθέσω μερικά αποσπάσματα από το σχέδιο νόμου που σκοπός του είναι η δημιουργία ενός ευνοϊκού και σταθερού περιβάλλοντος που θα διευκολύνει την ανάπτυξη στον τομέα της αλληλέγγυας οικονομίας και ας σκεφτούμε όλοι μαζί ποια ταινία βλέπουμε και τι θέλουν να μας πουν:
Η Κ.Α.Λ.Ο περιγράφεται το σύνολο των οικονομικών δραστηριοτήτων που στηρίζονται σε μια δημοκρατική ,ισότιμη αλληλέγγυα & συνεργατική μορφή οργάνωσης των σχέσεων παραγωγής, διανομής ,κατανάλωσης, επανεπένδυσης που αναπτύσσονται με απόλυτο σεβασμό στο φυσικό περιβάλλον & την αξία του ανθρώπου.
Η Κ.Α.Λ.Ο διαφοροποιείται  από τις αυστηρά ιεραρχικές δραστηριότητες της τυπικής ιδιωτικής αγοράς, οι οποίες ανάγουν σε υπέρτατη αξία την διαρκώς διευρυνόμενη κερδοφορία των ιδιωτικών κεφαλαίων που χαρακτηρίζει το κυρίαρχο παγκόσμιο μοντέλο οικονομικής δραστηριότητας.
Οι δραστηριότητες της ΚΑΛΟ διέπονται στην Εσωτερική τους λειτουργία από δημοκρατικές διαδικασίες λήψης από ισότιμες μορφές οργάνωσης εργασίας & διοίκησης  του φορέα στον οποίο παρέχεται, από την παροχή ίσων ή ελαφρώς διαφοροποιημένων εισοδημάτων & περιορισμένα ποσοστά διανεμόμενων κερδών.
Η Εξωτερική τους δραστηριότητα αποβλέπει στην οικονομική βιωσιμότητα αλλά στοχεύει στην κάλυψη αναγκών, μείωση της προστασίας της αειφορίας του φυσικού περιβάλλοντος & της προστασίας της αξίας του ανθρώπου ασχέτως οικονομικής ή κοινωνικής θέσης αυτού.
Η Κ.Α.Λ.Ο αποτελεί έναν χώρο στον οποίο συγκλίνουν πρακτικές δημοκρατίας και αλληλεγγύης και που δεν έχουν κέντρο τους την συσσώρευση κέρδους. Πρόκειται για μια οικονομική διάσταση, δημοκρατικά σχεδιασμένη η οποία βρίσκεται υπό διαρκή κοινωνικό έλεγχο.
Η Κ.Α.Λ.Ο είναι προσβάσιμη σε όλους τους πολίτες, ασχέτως οικονομικής δραστηριότητας, εθνικότητας, φύλου, θρησκείας.
Μέσα  σε αυτήν μπορούν να συμπεριλαμβάνονται  όλων των ειδών οι Συνεταιρισμοί όπως αστικοί, αγροτικοί, αγροδιατροφικοι, προμηθευτικοί κλπ.
Πρόκειται για έναν τομέα οικονομικής δραστηριότητας ,ο οποίος αναπτύσσεται αυτόνομα από τον κρατικό και κερδοσκοπικό ιδιωτικό, επιδιώκει όμως να τους επηρεάσει, θέτοντας στο επίκεντρο τον άνθρωπο και τις ανάγκες του και όχι το κέρδος προτάσσοντας εναλλακτικά μοντέλα παραγωγής και κατανάλωσης στα οποία συμμετέχουν χωρίς διακρίσεις όλοι οι πολίτες  και οι κάτοικοι της χώρας προωθώντας τις συμμετοχικές και δημοκρατικές διαδικασίες στις οικονομικές και κοινωνικές σχέσεις  στον αντίποδα του κοινωνικού ανταγωνισμού και ατομισμού.
Άρθρο 8  
10  τουλάχιστον Φορείς Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας μπορούν να συστήσουν Ένωση Φορέων Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας.
 
 

ΤΣΕΣΜΕΛΗ ΕΙΡΗΝΗ
ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΟΣ – ΛΟΓΙΣΤΡΙΑ
Web: www.taxgservices.gr