tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

ΟΒΕ: Νέοι όροι ιδιωτικών πρατηρίων καυσίμων εταιρειών έργων

καθορισμός όρων και προϋποθέσεων ίδρυσης και λειτουργίας ιδιωτικών πρατηρίων υγρών καυσίμων για την εξυπηρέτηση των οχημάτων και μηχανημάτων έργων

Με την απόφαση Αριθμ. 37776/2645/17 (ΦΕΚ 1882 Β/30-5-2017) για τον καθορισμό όρων και προϋποθέσεων ίδρυσης και λειτουργίας ιδιωτικών πρατηρίων υγρών καυσίμων για την εξυπηρέτηση των οχημάτων και μηχανημάτων έργων (ιδιόκτητων ή συμβεβλημένων με οποιαδήποτε μορφή με τον κύριο ή κάτοχο του ιδιωτικού πρατηρίου), αλλά και των λοιπών λειτουργικών αναγκών των πάσης μορφής εργοταξίων, μεταλλείων, ορυχείων, λατομείων και άλλων εγκαταστάσεων προσωρινής λειτουργίας, αλλάζει το καθεστώς λειτουργίας τους.

 

 

Η αλλαγή γίνεται μετά από συνεχείς πιέσεις της Ομοσπονδίας Βενζινοπωλών Ελλάδος  για την αυθαίρετη και επικίνδυνη λειτουργία παρόμοιων δεξαμενών οι οποίες όχι λίγες φορές ήταν φορείς παράνομης διακίνησης και διάθεσης καυσίμων.

 

Ολόκληρη η Απόφαση

 

Τα κυριότερα σημεία της απόφασης:

 

 

Η παρούσα απόφαση καθορίζει τους όρους και τις προϋποθέσεις λειτουργίας ιδιωτικών πρατηρίων υγρών καυσίμων αποκλειστικά και μόνο για την εξυπηρέτηση των οχημάτων και μηχανημάτων έργων (ιδιόκτητων ή συμβεβλημένων με οποιαδήποτε μορφή με τον κύριο ή κάτοχο του ιδιωτικού πρατηρίου), αλλά και των λοιπών λειτουργικών αναγκών (τροφοδοσία με υγρά καύσιμα ηλεκτροπαραγωγών ζευγών, αντλιών, εξαεριστήρων, ειδικών μηχανημάτων κ.α.) των πάσης μορφής εργοταξίων, μεταλλείων, ορυχείων, λατομείων και άλλων εγκαταστάσεων προσωρινής λειτουργίας.

 

 

Επιπλέον, στη παρούσα απόφαση αναφέρεται η διαδικασία αδειοδότησης των εν θέματι ιδιωτικών πρατηρίων υγρών καυσίμων, ο αναγκαίος ηλεκτρομηχανολογικός εξοπλισμός τους, καθώς και οι λεπτομέρειες εγκατάστασης και λειτουργίας του, η διαδικασία εποπτείας, ελέγχου και οι επιβαλλόμενες κυρώσεις στη περίπτωση μη τήρησης των όρων και προϋποθέσεων αδειοδότησής τους, καθώς και κάθε άλλη σχετική αναγκαία λεπτομέρεια.

 

 

Το ιδιωτικό πρατήριο υγρών καυσίμων, δύναται να αδειοδοτηθεί με τη διαδικασία που ορίζεται στο άρθρο 11, εφόσον το φυσικό ή νομικό πρόσωπο που έχει το δικαίωμα εκμετάλλευσης του εργοταξίου, μεταλλείου, ορυχείου, λατομείου, ή/και άλλης συναφούς εγκατάστασης προσωρινής λειτουργίας, το χρησιμοποιεί για την εξυπηρέτηση των οδικών οχημάτων και μηχανημάτων έργων, τα οποία είτε ανήκουν σε αυτό, είτε είναι συμβεβλημένα με οποιαδήποτε μορφή με αυτό, ο συνολικός αριθμός των οποίων είναι τουλάχιστον πέντε (5). Επιπλέον, το ιδιωτικό πρατήριο υγρών καυσίμων, δύναται να εξυπηρετεί και να τροφοδοτεί με υγρά καύσιμα τα ηλεκτροπαραγωγό ζεύγη, τις αντλίες, τους εξαεριστήρες, καθώς και τα λοιπά ειδικά μηχανήματα του εργοταξίου, μεταλλείου, ορυχείου, λατομείου, ή/και άλλης συναφούς εγκατάστασης προσωρινής λειτουργίας.

 

Είναι επιτρεπτή η λειτουργία «πρατηρίων καυσίμων» ιδιωτικής χρήσης προσωρινής λειτουργίας από τις μεταλλευτικές και λατομικές επιχειρήσεις εντός των Μεταλλευτικών Παραχωρήσεων και Λατομικών χώρων ή ευρύτερα λατομικών ζωνών (Δημοσίων, Δημοτικών ή Ιδιωτικών εκτάσεων) αποκλειστικά και μόνο για την εξυπηρέτηση των μηχανημάτων έργων ή άλλων οχημάτων και μηχανημάτων (π.χ. Η/Ζ, Αεροσυμπιεστές κ.τ.λ.) αποκλειστικής κυριότητας, νομής ή και κατοχής των λατομικών και μεταλλευτικών επιχειρήσεων ή των συμβεβλημένων με αυτές φυσικών και νομικών προσώπων που εκτελούν έργα εξόρυξης και μεταφοράς μεταλλευμάτων, βιομηχανικών ορυκτών, μαρμάρων και αδρανών υλικών αποκλειστικά στον χώρο του λατομείου ή του μεταλλείου.

Στο πρατήριο καυσίμων είναι εγκατεστημένο και λειτουργεί σύστημα ανάκτησης ατμών υδρογονανθράκων σύμφωνα με τις τεχνικές προδιαγραφές που τίθενται στις ισχύουσες διατάξεις περί ανάκτησης ατμών υδρογονα-θράκων φάσης Ι και φάσης ΙΙ.

 

Ο κάθε «ενιαίος φορέας» μελετάται από τον αρμόδιο κατά τον νόμο μηχανικό ως προς την στατική του επάρκεια σύμφωνα με τις απαιτήσεις των σχετικών Εθνικών ή Ευρωπαϊκών προτύπων και Κανονιστικών διατάξεων και βεβαιώνεται η συμμόρφωση με αυτά.

 

 Ο «ενιαίος φορέας» έχει τα εξής χαρακτηριστικά:

α) Διαθέτει δεξαμενή καυσίμων με ογκομετρικό πίνακα από διαπιστευμένο φορέα ογκομέτρησης. Διαθέτει την κατάλληλη υποδομή για την εφαρμογή του ολοκληρωμένου συστήματος εισροών-εκροών, όπως προβλέπεται από την κείμενη νομοθεσία.

β) Εξασφαλίζει τη δυνατότητα εύκολης πρόσβασης στον εξοπλισμό που χρησιμοποιείται για τις ανάγκες λειτουργίας του, είτε για εργασίες συντήρησης είτε για την διενέργεια περιοδικού ελέγχου. Ειδικά για τις σωληνώσεις και την δεξαμενή καυσίμων, ο περιοδικός έλεγχος γίνεται με δοκιμή υδραυλικής δοκιμασίας σύμφωνα με τα ισχύοντα Εθνικά και Ευρωπαϊκά πρότυπα, Κανονισμούς και προδιαγραφές, ή ελλείψει αυτών με τα αντίστοιχα Διεθνή πρότυπα και πρακτικές.

γ) Η κατασκευή είναι τέτοια που να εξασφαλίζει επαρκή προστασία από τις καιρικές συνθήκες, καθώς και προστασία έναντι τυχόν υπερθέρμανσης.

δ) Έχει σειριακό αριθμό κατασκευής, ο οποίος εγγράφεται σε δύο τουλάχιστον εμφανή σημεία της κατασκευής του φορέα, εντός πινακιδίου μόνιμα συνδεδεμένο σε αυτόν.

ε) Η θέση εγκατάστασης του φορέα επιλέγεται έτσι ώστε να υπάρχει προστασία του από δυσμενείς καιρικές συνθήκες και τις συνέπειες αυτών, όπως ενδεχόμενες κατολισθήσεις, πλημμύρες, ανεμοπίεση, κεραυνοί.

στ) Είναι εφικτό να υφίστανται βοηθητικές εγκαταστάσεις του «πρατηρίου καυσίμων» εκτός των «ενιαίων φορέων», κατόπιν τεκμηριωμένης αιτιολόγησης.

ζ) Η μεταφορά του και η εναπόθεση του στο χώρο της εγκατάστασης γίνεται με τη χρήση γερανού και φορτηγού αυτοκινήτου.

4. Σε κάθε «πρατήριο καυσίμων» είναι επιτρεπτή η χρήση μέχρι τεσσάρων (4) ενιαίων φορέων. Στην περίπτωση χρήσης περισσότερων του ενός «ενιαίων φορέων», είναι υποχρεωτική η χρήση τουλάχιστον μίας (1) αντλίας για κάθε διαφορετικό καύσιμο.

 

 

 

Θέση τοποθέτησης.

 

Η δεξαμενή αποθήκευσης υγρών καυσίμων, είναι υπέργεια και αποτελεί τμήμα του «ενιαίου φορέα». Εδράζεται πάνω σε μεταλλικό φορείο ή εντός εμπορευματοκιβωτίου (container).

 

 

Οι δεξαμενές, καθώς και όλη η εγκατάσταση συμπεριλαμβανομένου του διανομέα/αντλίας και σωληνο-γραμμών, είναι κατασκευασμένες με κατάλληλη τεχνική υποδομή για την αποφυγή δημιουργίας σπινθήρα και στατικού ηλεκτρισμού και φέρει κατάλληλη διάταξη γείωσης και αντικεραυνικής προστασίας, σύμφωνα με τα ισχύοντα Εθνικά και Ευρωπαϊκά Πρότυπα και Κανονισμούς.

 

Στην περίπτωση δεξαμενών διπλού τοιχώματος δεν απαιτείται λεκάνη ασφαλείας.

 

 

 

Πιστοποιητικό Πυροπροστασίας

 

1Για τη λειτουργία ενός «πρατηρίου καυσίμων», είναι απαραίτητη η ύπαρξη Πιστοποιητικού Πυροπροστασίας, από την οικεία Πυροσβεστική Υπηρεσία, που εκδίδεται σύμφωνα με τις ισχύουσες σχετικές Πυροσβεστικές διατάξεις.

 

 

Αδειοδοτούσα Αρχή για τη χορήγηση άδειας λειτουργίας

 

Για τη νόμιμη λειτουργία «πρατηρίου καυσίμων» της παρούσας απαιτείται άδεια λειτουργίας από την Αδειο-δοτούσα Αρχή που είναι η οικεία περιφερειακή Υπηρεσία Μεταφορών και Επικοινωνιών. Η ίδια Υπηρεσία είναι υπεύθυνη για την εποπτεία της ασφαλούς και σύμφωνα με τις διατάξεις της παρούσας λειτουργία του πρατηρίου, για την προσωρινή ή οριστική αφαίρεση της άδειας λειτουργίας του, καθώς και για τη σφράγιση των εγκα-ταστάσεών του.

 

Άδεια Λειτουργίας

 

1. Για τη χορήγηση της άδειας λειτουργίας «πρατηρίου καυσίμων» υποβάλλονται στην Αδειοδοτούσα Αρχή στην Ελληνική Γλώσσα ή επισήμως μεταφρασμένα σε αυτήν, τα εξής:

α) Αίτηση, του εκμεταλλευτή της εγκατάστασης προσωρινής λειτουργίας (εργοτάξιο, μεταλλείο, ορυχείο κ.λπ.), για τη χορήγηση άδειας λειτουργίας «πρατηρίου καυσίμων». Στη περίπτωση που ο εκμεταλλευτής του υπό αδειοδότηση «πρατηρίου καυσίμων» είναι νομικό πρόσωπο, την αίτηση μαζί με τα κατά περίπτωση νομιμοποιητικά έγγραφα υποβάλλει ο νόμιμος εκπρόσωπος του.

β) Υπεύθυνη Δήλωση του αιτούντα σύμφωνα με το Άρθρο 8 του ν. 1599/1986, στην οποία δηλώνονται τα εξής:

β1) Στη περίπτωση που ο αιτών είναι φυσικό πρόσωπο, δηλώνει υπεύθυνα ότι:

i) κατά την τελευταία οκταετία δεν καταδικάστηκε τελεσίδικα για νοθεία καυσίμων και δεν καταδικάστηκε πρωτόδικα για λαθρεμπορία καυσίμων, με την επιφύλαξη των διατάξεων του ν. 4177/2013 (Α΄ 183), όπως ισχύει.

ii) έχει το δικαίωμα χρήσης και εκμετάλλευσης της εγκατάστασης προσωρινής λειτουργίας (εργοτάξιο, μεταλλείο, ορυχείο κ.λπ.), για τη λειτουργία «πρατηρίου καυσίμων» και ότι διαθέτει τουλάχιστον αθροιστικά πέντε (5) οδικά οχήματα ή/και μηχανήματα έργων, τα οποία θα τροφοδοτούνται με καύσιμα αποκλειστικά από το υπό αδειοδότηση πρατήριο.

β2) Στην περίπτωση που ο αιτών είναι νομικό πρόσωπο, ο νόμιμος εκπρόσωπος του δηλώνει υπεύθυνα ότι:

i) κατά την τελευταία οκταετία, ο ίδιος δεν καταδικάστηκε τελεσίδικα και το νομικό πρόσωπο που εκπροσωπεί δεν κηρύχθηκε τελεσίδικα αστικώς συνυπεύθυνο για νοθεία καυσίμων, ο ίδιος δεν καταδικάστηκε πρωτόδικα και το νομικό πρόσωπο που εκπροσωπεί δεν κηρύχθηκε πρωτόδικα αστικώς συνυπεύθυνο για λαθρεμπορία καυσίμων, με την επιφύλαξη των διατάξεων του ν. 4177/2013 (Α΄ 183), όπως ισχύει,

ii) το νομικό πρόσωπο έχει το δικαίωμα χρήσης και εκμετάλλευσης της εγκατάστασης προσωρινής λειτουργίας (εργοτάξιο, μεταλλείο, ορυχείο κ.λπ.), για την λειτουργία «πρατηρίου καυσίμων» και ότι διαθέτει τουλάχιστον αθροιστικά πέντε (5) οδικά οχήματα ή/και μηχανήματα έργων, τα οποία θα τροφοδοτούνται με καύσιμα αποκλειστικά από το υπό αδειοδότηση πρατήριο.

 

(Για την άδεια λειτουργίας απαιτείται πλήθος άλλων δικαιολογητικών, διαβάστε την απόφαση)

 

 

Εποπτεία – Έλεγχος – Κυρώσεις

 

Τα «πρατήρια καυσίμων» της παρούσας υπόκεινται σε επιθεώρηση από τις αρμόδιες οικείες περιφερειακές Υπηρεσίες Μεταφορών και Επικοινωνιών για τη διαπίστωση της καλής και σύμφωνα με τους όρους της παρούσας, λειτουργία τους.

 

 

 

 

ΣΒ