tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Περικοπή συντάξεων. Πολιτικό ή δικαστικό πρόβλημα;

Η κυβέρνηση ας αφήσει το κρυφτούλι πίσω από τη δικαιοσύνη. Οφείλει με πολιτική απόφαση να προχωρήσει στην διόρθωση της αδικίας

Τις τελευταίες ημέρες έχει διογκωθεί η υποβολή αιτήσεων στον ΕΦΚΑ για τη διακοπή της παραγραφής των αναδρομικών από τις περικοπές των συντάξεων. Το επόμενο βήμα θα είναι η προσφυγή στη δικαιοσύνη για την απόδοση των περικοπών.

 

Με δεδομένες κάποιες πρωτόδικες αποφάσεις με τις οποίες δικαιώνονται συνταξιούχοι και διατάσσεται η επιστροφή των περικοπών, έχει γιγαντωθεί το κύμα προσφυγών με την ελπίδα ότι θα υπάρξει μαζική δικαίωση και επιστροφή. Η ελπίδα ενισχύεται και με αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας που έχουν δικαιώσει προσφυγές. Παρόλ’ αυτά, όλες αυτές οι πρωτόδικες δικαστικές αποφάσεις θα υποστούν εκ νέου την διαδικασία της έφεσης και στο τέλος θα κριθούν από μια νέα, απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, η οποία θα κρίνει αποφάσεις κατώτερων δικαστηρίων. Εδώ οι υποθέσεις διχάζουν. Άλλες λένε ότι τελικά το ΣτΕ δεν θα δικαιώσει τους συνταξιούχους και άλλες ότι και να τους δικαιώσει η κυβέρνηση θα βρει τρόπο να αποφύγει την πληρωμή των αναδρομικών. Αυτό το διέψευσε ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης, Τάσος Πετρόπουλος, αλλά μέχρι τότε δεν ξέρουμε τι σκέψεις θα επικρατούν με δεδομένο ότι τα ποσά θα είναι δυσθεώρητα και δεν θα υπάρχουν.

 

Το θέμα φυσικά δεν αφορά μόνο κάποιους που επέλεξαν να ακολουθήσουν την δικαστική οδό. Αφορά 2,5 εκ συνταξιούχους που με τον ένα ή άλλο τρόπο έχουν υποστεί τις περικοπές. Οι δε περιπτώσεις περικοπών και οι νόμοι είναι πάρα πολλές και μια απόφαση δεν μπορεί να περιλάβει όλες τις περιπτώσεις.

 

Εδώ θα πρέπει να πούμε ότι η απόφαση για την περικοπή των συντάξεων ήταν πολιτική απόφαση οριζόντιας ισχύος. Θεωρούμε σωστή τη θέση των συνταξιουχικών συνδικαλιστικών οργανώσεων ότι ένα τόσο τεράστιο κοινωνικό και πολιτικό ζήτημα δεν μπορεί να το αναθέτουμε στη δικαιοσύνη. Με πολιτική απόφαση έγιναν οι περικοπές, με πολιτική απόφαση πρέπει να ανακληθούν και να καταβληθούν τα αναδρομικά. Με ποιόν τρόπο είναι θέμα διαλόγου λόγω του μεγάλου ύψους των ποσών, αλλά η απόφαση πρέπει να είναι πολιτική.

 

Η κυβέρνηση ας αφήσει το κρυφτούλι πίσω από τη δικαιοσύνη. Οφείλει με πολιτική απόφαση να προχωρήσει στην διόρθωση της αδικίας. Δεν υπάρχει περίπτωση να έχουν άδικο τα 2.5 εκ συνταξιούχοι που τους έκοψαν τις συντάξεις με διαδοχικούς νόμους. Ούτε υπάρχει νοήμον πολιτικός που να θεωρεί δίκαιες και σωστές τις περικοπές, πέραν βέβαια από ελάχιστες περιπτώσεις χαριστικών συντάξεων που προκαλούν το κοινό αίσθημα.

 

Όσον αφορά τις αιτήσεις που διακόπτουν την παραγραφή και υποβάλλονται και ηλεκτρονικά στο www.efka.gov.gr, αυτοί που τις υποβάλλουν δεν χάνουν τίποτα. Ωστόσο αν προχωρήσουν σε αγωγές και δικαστικό αγώνα θα υποβληθούν σε έξοδα. Αυτό όμως είναι χωρίς λόγο γιατί αν το ΣτΕ κρίνει ότι πρέπει να επιστραφούν οι περικοπές, τότε, όπως η κυβέρνηση διαβεβαιώνει και οι συνταξιούχοι απαιτούν, η απόφαση θα εφαρμοστεί  για όλους, ακόμα και για όσους δεν έχουν καταθέσει αίτηση ή αγωγή.

 

Πέρα από αυτό, η αντιστροφή της κατάστασης και η απόδοση δικαίου στους συνταξιούχους δεν μπορεί να γίνει αν δεν υποστηρίζεται από μαζικές κινητοποιήσεις των ίδιων των συνταξιούχων. Για το λόγο αυτό οι συνταξιουχικές οργανώσεις καλούν σε πανελλαδικό συλλαλητήριο, στην Αθήνα, στις 15 Δεκεμβρίου 2018.

 

Β