tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Ποια πρόσθετα μέτρα ζητάει το Eurogroup

Προϋπόθεση για την εφαρμογή οποιασδήποτε ελάφρυνσης του χρέους είναι η Αθήνα να τηρεί τα μέτρα που έχουν συμφωνηθεί

Προϋπόθεση για την εφαρμογή οποιασδήποτε ελάφρυνσης του χρέους είναι η Αθήνα να τηρεί τα μέτρα που έχουν συμφωνηθεί, με τον κ. Ντάισελμπλουμ να αποσαφηνίζει ότι οι εταίροι δεν ζητούν επιπλέον μέτρα αλλά υλοποίηση των όσων έχουν συμφωνηθεί.

 

Σημειώνεται πως η απόφαση του Eurogroup δεν ισοδυναμεί με οριστική συμφωνία ότι το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο και χρειάζεται αναδιάρθρωση, κάτι που υπογράμμισε ο κ. Ντάισελμπλουμ. «Τίποτα δεν έχει συμφωνηθεί μέχρι να συμφωνηθεί», είπε.

Όλα τα σενάρια θα μελετηθούν στο επίπεδο του Euro-working Group και θα τεθούν εκ νέου στο τακτικό Eurogroup της 24ης Μαΐου.

Σε ό,τι αφορά το εφεδρικό πακέτο, που ήταν το βασικό σημείο τριβής στην τρέχουσα αξιολόγηση, ο κ. Ντάισελμπλουμ είπε ότι συμφωνήθηκε ένα πακέτο μέτρων που θα πρέπει να νομοθετηθούν από τώρα και θα τεθεί σε εφαρμογή μόνο αν υπάρχουν αποκλίσεις σε σχέση με τους μνημονιακούς στόχους.

«Δικλείδες ασφαλείας» χαρακτήρισε τα προληπτικά μέτρα ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, κατά τη συνέντευξη Τύπου μετά το Eurogroup, εξηγώντας μάλιστα πως δεν πρόκειται ακριβώς για μέτρα, αλλά για έναν «προληπτικό μηχανισμό».

«Θα πρέπει να χουμε δικλείδες ασφαλείας, να ξέρουμε τι θα συμβεί σε κάθε πιθανό σενάριο. Γι’ αυτό θέσαμε το μηχανισμό προληπτικών μέτρων», δήλωσε ο κ. Ντάισελμπλουμ και εξήγησε πως αν τα μέτρα αυτά δεν χρειαστούν, μπορούν να αποσυρθούν στο τέλος.

«Δεν τους επιβάλουμε να λάβουν εκ προοιμίου συγκεκριμένα μέτρα, αλλά τους ζητάμε να θεσμοθετήσουν τον προληπτικό μηχανισμό», προσέθεσε.

Για το χρέος:

Όπως δήλωσε ο πρόεδρος Γερούν Ντάισελμπλουμ, οι εταίροι θα εξετάσουν σε τεχνικό επίπεδο μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες τρόπους ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους βραχυπρόθεσμα, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα.

Στο βραχυπρόθεσμο πεδίο, που καλύπτει την περίοδο του τρέχοντος Μνημονίου, τα μέτρα θα επιτρέψουν καλύτερη «διαχείριση» του χρέους. Για τη συνέχεια, δηλαδή μετά το τέλος του 2018, οι Ευρωπαίοι θα εξετάσουν μέτρα όπως μεγαλύτερη περίοδο χάριτος πριν αρχίσουν οι αποπληρωμές των δανείων στήριξης και επιμήκυνση του προγράμματος πληρωμών.

Τυχόν περαιτέρω μέτρα για μακροπρόθεσμη ελάφρυνση του χρέους θα αποφασιστούν μετά το 2018.

Πηγή: Taxheaven