tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Σε τρεις άξονες το “πακέτο” για τα εργασιακά

Κατάργηση του υποκατώτατου μισθού προανήγγειλε ο Α. Τσίπρας

Αύξηση του κατώτατου μισθού, κατάργηση του υποκατώτατου, ενεργοποίηση των συλλογικών διαπραγματεύσεων και συμβάσεων. Αυτό είναι το τρίπτυχο των αλλαγών στην αγορά εργασίας, που ανακοίνωσε ο Α.  Τσίπρας από το βήμα της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ και πλέον μένει η αντίδραση- θετική ή αρνητική- των Θεσμών, για να ξεκινήσουν οι διαδικασίες. 

Κατ' αρχάς ως προς τον κατώτατο μισθό, οι πληροφορίές αναφέρουν ότι οι δανειστές δεν είναι αρνητικοί σε αύξηση του, αρκεί να συνυπολογιστούν οι παράμετροι της ανταγωνιστικότητας, της παραγωγικότητας, της ανεργίας, δηλαδή όλα τα κριτήρια που περιγράφονται ρητώς στο πλαίσιο του 2012, που εξακολουθεί να ισχύέί. Πρόθεση της κυβέρνησης είναι να φέρει τροπολογίά, με την οποίά ειδικά για φέτος θα τροποποιηθούν τα χρονοδιαγράμματα, με στόχο οι τελικές αποφάσεις να ανακοινωθούν στις αρχές του 2019. Η κατεύθυνση είναι για σταδιακή, ετήσια αύξηση, σε πρώτη φάση κατά 5%, ωστόσο εργοδοτικοί φορείς επισημαίνουν πως εκτός του ότι η παραγωγικότητα παραμένει αρνητική, προϋπόθεση για μια ενίσχυση των εισοδημάτων είναι και η μείώση φόρων- ασφαλιστικών εισφορών. 

Όσον αφορά στον υποκατώτατο μισθό, τα πράγματα είναι πιο δύσκολα, καθώς Ευρωπαίόί και ΔΝΤ επιμένουν στο ότι αυτή η διαφορά των 12 ποσοστιαίων μονάδων από τον κατώτατο μισθό, βοήθησε στον περιορισμό της ανεργίάς των νέων κι ως εκ τούτου θα είναι πισωγύρισμα η κατάργηση του. Ο αντίλογος είναι ότι πρόκειται περί καραμπινάτης αντισυνταγματικότητας, αφού "πατά" στη διαφορετική αντιμετώπιση δύό εργαζομένων με κριτήριο την ηλικίά. Ως συμβιβαστική λύση προβάλει το ενδεχόμενο να αποσυνδεθεί ο υποκατώτατος μισθός από την ηλικία του εργαζόμενου και να σχετίζεται εφεξής με τα χρόνια υπηρεσίας, διατηρώντας έτσι το ειδικό καθεστώς μισθού για τους νεοπροσλαμβανόμενους. 

Όσον αφορά στις κλαδικές συμβάσεις, ήδη έχει ψηφιστεί το νέο πλαίσιο για την επεκτασιμότητα και την αρχή της ευνοϊκότερης ρύθμισης, αλλά το κρίσιμο είναι η εφαρμογή του, καθώς αναγκαία προϋπόθεση για την κάλυψη όσων δεν συνυπογράφουν τη σύμβαση, είναι οι επιχειρήσεις που υπογράφουν, να απασχολούν τουλάχιστον το 51% των εργαζομένων του κλάδου. Τα στοιχείά για να πιστοποιείται κάτι τέτοιο θα αντλούνται από τις ΑΠΔ, που υποβάλλουν οι επιχειρήσεις.