tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Σχέδιο καταπολέμησης της αδήλωτης εργασίας

Το υπουργείο Εργασίας επεξεργάζεται σχέδιο που προβλέπει ακόμα και διακοπή λειτουργίας μίας επιχείρησης, εφόσον δεν δηλώνει τους εργαζόμενους της.

Το υπουργείο Εργασίας επεξεργάζεται σχέδιο που προβλέπει ακόμα και διακοπή λειτουργίας μίας επιχείρησης, εφόσον δεν δηλώνει τους εργαζόμενους της.

Δηλαδή για παράδειγμα, αν από έλεγχο του ΣΕΠΕ διαπιστωθεί ότι κάποιος εργαζόμενος είναι αδήλωτος και εφόσον δεν υπάρξει πρόσληψη του, τότε η επιχείρηση αυτή κινδυνεύει ακόμα και με «λουκέτο».

Στόχος του υπουργείου είναι η καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας, η οποία σύμφωνα με τις εκτιμήσεις κύκλων του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας φτάνει το 20-25% σε ορισμένους κλάδους όπως εκείνος της εστίασης και του εμπορίου.

Όπως αναφέρει το Capital.gr η διαδικασία συμμόρφωσης όσων επιχειρηματιών απασχολούν αδήλωτους εργαζομένους θα έχει τα ακόλουθα βήματα:

Πρώτο βήμα: Επιβολή προστίμου εργοδότη 3500 ευρώ ανά αδήλωτο εργάτη (έναντι περίπου 10.000 ευρώ που είναι σήμερα) ή εναλλακτικά υποχρεωτική πρόσληψη του.

Δεύτερο βήμα: Ενδεχόμενη αφαίρεση άδειας λειτουργίας επιχείρησης σε περίπτωση που ο εργοδότης δεν δηλώσει τον εργαζόμενο τον οποίο απασχολεί στο 12μηνο που θα μεσολαβήσει μεταξύ της πρώτης φοράς που εντοπιστεί από το ΣΕΠΕ και της δεύτερης.

 

Το τι πραγματικά θα ισχύσει, μένει να το δούμε το αμέσως επόμενο διάστημα και αφού το υπουργείο Εργασίας οριστικοποιήσει τον σχεδιασμό του.

 

 

 

Πηγή : www.capital.gr