tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Σχόλιο. Υποχρεωτική εγγραφή στα επιμελητήρια αλλά χωρίς συνδρομή;

Η κυβέρνηση νομίζει πως έτσι χρυσώνει το χάπι του οικονομικού αφανισμού των επιμελητηρίων

Μια νέα εκδοχή, για τις αλλαγές στον επιμελητηριακό θεσμό, αναφέρει η εφημερίδα «η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ». Σύμφωνα με δημοσίευμά της, η κυβέρνηση σχεδιάζει να διατηρήσει την υποχρεωτικότητα της εγγραφής των επιχειρήσεων στα επιμελητήρια, αποσυνδεδεμένη όμως από την υποχρεωτική ετήσια συνδρομή σε αυτά!

 

Αυτή η λύση πιθανώς να θωρείται από την κυβέρνηση μια παραχώρηση στην απαίτηση των επιμελητηρίων, που ενισχύθηκε από την υπογραφή τροπολογίας από 185 βουλευτές(!), να μην ισχύσει η εθελοντική εγγραφή και συνδρομή από 1.1.2015 και να συνεχίσει η υποχρεωτικότητα, όπως μέχρι τώρα.

 

Ανεξάρτητα αν η κυβέρνηση νομίζει πως έτσι χρυσώνει το χάπι του οικονομικού αφανισμού των επιμελητηρίων, τελικά θα έχουμε το απίστευτο σχήμα, να επιβάλλεται η τήρηση μιας υπηρεσίας προς το κράτος  και τις επιχειρήσεις από τα επιμελητήρια, όπως το Μητρώο επιχειρήσεων με όσα αυτό συνεπάγεται, χωρίς όμως ανταπόδοση αυτού του κόστους!

 

Εκτός αν η κυβέρνηση αφήσει το «ελεύθερο» στα επιμελητήρια να κοστολογούν αυτά το κόστος εγγραφής (αν δεν το καθιερώσει σαν υποχρεωτικό όπως είναι πιθανόν) και της ετήσιας ανανέωσης της, υποχρεωτικής πλέον εγγραφής, έτσι ώστε, στην ουσία να είναι κεκαλυμμένη συνδρομή!

 

Είναι άγνωστο γιατί η κυβέρνηση μπορεί να προχωρήσει σε τέτοια ρύθμιση, τη στιγμή που είναι φανερό ότι το ισχύον σύστημα εγγραφής και συνδρομής, που ακολουθείται από προσφορά σειράς υπηρεσιών προς τις επιχειρήσεις,  και διαφανές είναι και μικρό κόστος έχει, αρκεί να πούμε ότι για μια ατομική επιχείρηση στο ΕΕΑ το κόστος είναι 3,33 ευρώ το μήνα!

 

Σε περίπτωση δε που αφεθούν τα επιμελητήρια να επιβάλλουν τέλος εγγραφής και ανανέωσης στην ουσία αυτό θα αποκοπεί από τις άλλες υπηρεσίες που παρέχουν δωρεάν μέχρι τώρα, πράγμα που θα σημάνει νέα τέλη για κάθε χωριστή υπηρεσία που θα παρέχουν. Μια τέτοια εξέλιξη όμως είναι σίγουρο ότι θα αποβεί και σε βάρος των επιχειρήσεων αλλά και σε βάρος της αξιοπιστίας και ανιδιοτέλειας του επιμελητηριακού θεσμού.

 

Αυτό που έχει να κάνει η κυβέρνηση είναι, αντί να ψάχνει υπόγειους και κεκαλυμμένους τρόπους διόρθωσης ενός μεγάλου λάθους της, να τροποποιήσει τη νομοθεσία και να καταργήσει τη διάταξη για μη υποχρεωτική εγγραφή, και συνδρομή φυσικά, στα επιμελητήρια για να λυθεί το πρόβλημα της βιωσιμότητας τους το οποίο θα προκύψει από τη νέα χρονιά.

 

Σ.Β.