tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Σύγκρουση για την Παιδεία στη Βουλή

Σε τροχιά σύγκρουσης εφ’ όλης της ύλης εισήλθαν και δηλώνουν πως σκοπεύουν να παραμείνουν κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση

Σε τροχιά σύγκρουσης εφ’ όλης της ύλης εισήλθαν και δηλώνουν πως σκοπεύουν να παραμείνουν κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση, όπως κατέδειξε και η χθεσινή προ ημερησίας συζήτηση στη Βουλή για θέματα Παιδείας: Αλέξης Τσίπρας και Κυριάκος Μητσοτάκης, παρά τις εκατέρωθεν ελάχιστες επισημάνσεις για την ανάγκη αναζήτησης σημείων συνεννόησης για τα μείζονα, διατήρησαν όλα τα μέτωπα ανοικτά, ανανεώνοντας κατόπιν πρωτοβουλίας του προέδρου της Ν.Δ. το μεταξύ τους ραντεβού της αντιπαράθεσης, εκ νέου σε συζήτηση αρχηγών στο Κοινοβούλιο, αυτή τη φορά αποκλειστικά για το φαινόμενο της διαπλοκής.

 

Η προ ημερήσιας διάταξης συζήτηση εφ' όλης της ύλης για την Παιδεία έφερε τον πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα και τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυρ. Μητσοτάκη στην πρώτη γραμμή της πολιτικής αντιπαράθεσης τόσο για την δημόσια και ιδιωτική εκπαίδευση όσο και για το μάθημα των θρησκευτικών, ενώ αναφορές έγιναν και στο θέμα του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες.

Σε υψηλούς τόνους συνεχίστηκε η αντιπαράθεση στην βουλή μεταξύ του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα και του προέδρου της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κυριάκου Μητσοτάκη και κατά την διάρκεια των δευτερολογιών στην προ ημερησίας διάταξη εφ` όλης της ύλης για την παιδεία στην βουλή.

Την διενέργεια προ ημερησίας διάταξης συζήτηση για την διαπλοκή προανήγγειλε ο Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της Βουλής κατά τη δευτερολογία του. «Ο κύριος Μητσοτάκης επιχείρησε να αποδράσει ακόμα μια φορά» είπε ο πρωθυπουργός και ξεκαθάρισε ότι «δεν θα αφήσουμε τη λάσπη στον ανεμιστήρα αναπάντητη. Θα ειπωθούν όλα με ονόματα και διευθύνσεις».

Κατηγόρησε στον πρόεδρο της ΝΔ ότι «υπερασπίστηκε την εκπαίδευση και τα δικαιώματα των ολίγων, μια εκπαίδευση κομμένη και ραμμένη στα μέτρα της αριστοκρατίας όχι των αρίστων».

«Συμφωνείτε ή διαφωνείτε ότι πρέπει να υπάρξει αλλαγή στα αναλυτικά προγράμματα για τη διδασκαλία των θρησκευτικών;» ρώτησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη π Αλέξης Τσίπρας.

«Αναμένω με μεγάλη ανυπομονησία από τον ΠτΒ να ορίσει ημερομηνία για τη συζήτηση για τη διαπλοκή» απάντησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, συμπληρώνοντας ότι «δεν μπορεί να υπάρχει αξιολόγηση στο δικό σκεπτικό της κυβέρνησης». Στην πρωτολογία του ζήτησε κατάργηση του άρθρου 16 και ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων, ενώ κατηγόρησε την κυβέρνηση ακόμα και για την μείωση των διδάκτρων στα μεταπτυχιακά. Δήλωσε ότι η κυβέρνηση της Ν.Δ. θα καταργήσει όλες τις αλλαγές που έχουν γίνει τον τελευταίο χρόνο στην Παιδεία. Ταυτίστηκε, τέλος με τις θέσεις της Εκκλησίας για το μάθημα των θρησκευτικών.
 
«Στόχος μας είναι ένα σχολείο ποιότητας και ισότητας. Χωρίς το ένα δεν υπάρχει το άλλο» δήλωσε ο Νίκος Φίλης, που σημείωσε ότι το θέμα της διδασκαλίας των θρησκευτικών δεν πρόκειται για σύγκρουση Πολιτείας και εκκλησίας, καθώς και ότι την ευθύνη της εκπαίδευσης την έχει η πολιτεία, το σχολείο είναι κοσμικό, ανεξίθρησκο και ουδετερόθρησκο.

Ο Αλέξης Τσίπρας στην εναρκτήρια ομιλία του τόνισε ότι η Νέα Δημοκρατία δεν είναι υπέρ της αριστείας αλλά υπέρ του ελιτισμού, ενώ για τα θρησκευτικά σημείωσε ότι ο διάλογος συνεχίζεται, αλλά με σεβασμό στους διακριτούς ρόλους και με τον τελικό λόγο στο αρμόδιο ινστιτούτο εκπαιδευτικής πολιτικής.

Πριν την έναρξη της συζήτησης στην Ολομέλεια, ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος με επιστολή του προς τον πρωθυπουργό και τους πολιτικούς αρχηγούς επιτέθηκε στον υπουργό Παιδείας.

Με επίθεση στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ξεκίνησε την ομιλία του ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκου Μητσοτάκη, κατά την προ ημερησίας διατάξως συζήτηση στη Βουλή, για την Παιδεία, επισημαίνοντας πως αποδομούνται όλες οι μεταρρυθμίσεις στην παιδεία που με κόπο κατακτήθηκαν. 

Στη δέσμευση του πρωθυπουργού για συμμετοχή της εκκλησίας στο διάλογο για την αλλαγή των βιβλίων των θρησκευτικών, αναφέρθηκε από το βήμα της Βουλής ο Πάνος Καμμένος. Ωστόσο, είπε ότι δεν υπάρχει λόγος να ανοίξει τώρα η συζήτηση περί διαχωρισμού Κράτους – Εκκλησίας. «Η κυβέρνηση χτυπάει τη διαπλοκή» είπε ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ, κατηγορώντας την Ν.Δ. ότι ως κυβέρνηση διόρισε την διευθύντρια του γραφείου του κ. Σταϊκούρα στον τομέα παροχής των δανείων στην Τράπεζα Αττικής.

Σφοδρή κριτική προς την κυβέρνηση και προσωπικά στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, αλλά και προς τη Νέα Δημοκρατία και τον Κυριάκο Μητσοτάκη, άσκησε η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Φώφη Γεννηματά, με την παρέμβασή της στη Βουλή, για την Παιδεία.

Σε υψηλούς τόνους και με επιθετική διάθεση, ο Σταύρος Θεοδωράκης, επέκρινε την κυβέρνηση για την ανατροπή, όπως είπε, της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης που είχε γίνει τα τελευταία χρόνια.

Με τη γνωστή λαϊκή ρήση «το ΄να χέρι νίβει τ΄ άλλο και τα δυο το πρόσωπο», ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας κατηγόρησε κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση ότι προσεγγίζουν το ζήτημα της Παιδείας με τον ίδιο τρόπο.

 

ΣΒ