tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Συλλογική αγωγή δανειοληπτών ελβετικού φράγκου

Άρθρο του Κωνσταντίνου Λάιου, Νομικού συνεργάτη του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών

Άρθρο του Κωνσταντίνου Λάιου, Νομικού συνεργάτη του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών

 
Μετά την πρόσφατη δημοσίευση μέρους του σκεπτικού μα και στοιχείων δικαστικής απόφασης του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Πειραιά η οποία έκανε δεκτή αγωγή μεμονωμένων δανειοληπτών (λογιστών) τραπεζικών δανείων σε ελβετικό φράγκο δημοσιεύουμε και το διατακτικό δικαστικής απόφασης του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών σε ασκηθείσα ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ αγωγή δανειοληπτών σε ελβετικό φράγκο ( ολόκληρο το κείμενο της οποίας δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα του ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΔΑΝΕΙΟΛΗΠΤΩΝ ΣΕ ΕΛΒΕΤΙΚΟ ΦΡΑΓΚΟ "ΣΥ.ΔΑΝ.Ε.Φ.").  
 
ΔΙΑΤΑΚΤΙΚΟ ΤΗΣ ΔΙΚΑΣΤΙΚΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΤΟΥ ΠΟΛΥΜΕΛΟΥΣ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟΥ ΜΕ ΑΡΙΘΜΟ 334/24.05.2016 Η ΟΠΟΙΑ ΕΚΑΝΕ ΔΕΚΤΗ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΑΓΩΓΗ ΔΑΝΕΙΟΛΗΠΤΩΝ ΣΕ ΕΛΒΕΤΙΚΟ ΦΡΑΓΚΟ.
 
………………………………………………………………………………………………
Δέχεται την αγωγή και τις πρόσθετες παρεμβάσεις.
Απαγορεύει στην εναγόμενη (Τράπεζα) στο μέλλον να διατυπώνει, να επικαλείται
και να χρησιμοποιεί στις συναλλαγές της με καταναλωτές στο πλαίσιο
συμβάσεων δανείων σε ελβετικό φράγκο ή με ρήτρα ελβετικού φράγκου γενικούς όρους με το ακόλουθο περιεχόμενο ή με οποιαδήποτε διατύπωση, η
οποία κατατείνει στο ίδιο αποτέλεσμα:
Α. Εφόσον το Δάνειο ή οποιοδήποτε τμήμα αυτού έχει χορηγηθεί σε
συνάλλαγμα, ο/οι Οφειλέτης/ες υποχρεούται/νται να εκπληρώσει/ουν τις
εντεύθεν υποχρεώσεις του/τους προς την Τράπεζα είτε στο νόμισμα της
χορήγησης είτε σε Ευρώ με βάση την τρέχουσα τιμή πώλησης του νομίσμάτος
την ημέρα της καταβολής .
Β. Εφόσον το Δάνειο χορηγήθηκε κατά ένα μέρος σε Ευρώ και κατά
το υπόλοιπο σε συνάλλαγμα, το ποσό των κάθε μορφής εισπράξεων σε
εξόφληση των από το δάνειο υποχρεώσεων, σε περίπτωση αμφιβολίας,
φέρεται σε εξόφληση των Ευρώ και συναλλαγματικών υποχρεώσεων με την
ίδια αναλογία Ευρώ /συναλλαγματικής χορήγησης .
Γ. Σε περίπτωση καταγγελίας, σύμφωνα με το αμέσως προηγούμενο
άρθρο, η Τράπεζα δικαιούται να μετατρέψει το σύνολο της απαίτησης σε
ισότιμη οφειλή Ευρώ με βάση την τιμή πώλησης, που ισχύει κατά την ημέρα
της καταγγελίας .
Απαγορεύει στην εναγόμενη για το μέλλον να διατυπώνει, να επικαλείται και να χρησιμοποιεί στις συναλλαγές της με καταναλωτές και στο πλαίσιο συμβάσεων δανείων σε ελβετικό φράγκο ή με ρήτρα ελβετικού φράγκου ΓΟΣ, που εμπεριέχεται σε κάθε ρύθμιση οφειλής ή μείωση δόσης δανείου με το ακόλουθο περιεχόμενο Ο Οφειλέτης με αιτία τη Σύμβαση οφείλει στην Τράπεζα ληξιπρόθεσμα ποσά ανερχόμενα σήμερα σε ποσό…… ΕΛΒΕΤΙΚΩΝ ΦΡΑΓΚΩΝ ( ΟΗΡ.. ) (εφεξής Ληξιπρόθεσμη Οφειλή), καθώς και το Ποσό ΕΛΒΕΤΙΚΩΝ ΦΡΑΓΚΩΝ ( ΟΗΡ) (εφεξής Ενήμερη Οφειλή). Οι εδώ συμβαλλόμενοι αναγνωρίζουν και αποδέχονται τα ανωτέρω ποσά ως νόμιμα και ακριβή.
Απαγορεύει στην εναγόμενη να αποκρούει την εκ μέρους των δανειοληπτών καταβολή των τοκοχρεωλυτικών δόσεων σε ΟΗΡ στο ισόποσο τους σε ευρώ βάσει της ισοτιμίας € /ΟΗΡ κατά τον χρόνο εκταμίευσης του δανείου και χορήγησης σε €.
Απαγορεύει στην εναγόμενη την καταγγελία των συμβάσεων των δανείων, εάν οι δανειολήπτες καταβάλουν τα ποσά των τοκοχρεωλυτικών δόσεων σε ΟΗΡ στο ισόποσο τους σε ευρώ βάσει της ισοτιμίας € /ΟΗΡ κατά τον χρόνο εκταμίευσης του δανείου και χορήγησης σε €
Υποχρεώνει την εναγόμενη να ανέχεται εκ μέρους των καταναλωτών την καταβολή των τοκοχρεωλυτικών δόσεων ή την καταβολή εξόφλησης μερικώς ή εφάπαξ του δανείου σε ΟΗΡ στο ισόποσο τους σε ευρώ βάσει της ισοτιμίας €/ΟΗΡ κατά τον χρόνο εκταμίευσης του δανείου και χορήγησης σε €.
Υποχρεώνει την εναγόμενη να παραλείπει να επιδιώκει την τμηματική ή την μερική ή την ολική εξόφληση των χορηγήσεων αυτών επί τη βάσει της τρέχουσας τιμής πώλησης του χορηγηθέντος νομίσματος κατά την ημέρα της καταβολής, αλλά μόνο επί της ισοτιμίας €/ΟΗΡ κατά τον χρόνο εκταμίευσης του δανείου.
Υποχρεώνει την εναγόμενη σε περίπτωση καταγγελίας της σύμβασης, να παραλείπει να μετατρέπει το όποιο προκύπτον χρεωστικό υπόλοιπο σε ευρώ, με βάση την τρέχουσα τιμή πώλησης του ελβετικού φράγκου την ημέρα της καταγγελίας.
Υποχρεώνει την εναγόμενη να προβεί στο συνυπολογισμό όλων των χρεώσεων, ήτοι τόκων δόσεων αλλά και καταβολών εκ μέρους των δανειοληπτών, που έχουν γίνει κατόπιν μετατροπής του Ελβετικού Φράγκου σε Ευρώ με βάση την ισοτιμία ευρώ-Ελβετικού Φράγκου κατά τον χρόνο εκταμίευσης έκαστου δανείου, άλλως με βάση το ποσό των ευρώ που εκταμιεύτηκε και το συμβατικό επιτόκιο.