tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Τσίπρας: Στόχος να γίνει η Ελλάδα πολλαπλός ενεργειακός κόμβος

Επίσκεψη στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας

Η ενέργεια αποτελεί την αιχμή του δόρατος της αναπτυξιακής μας πολιτικής, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο πλαίσιο επίσκεψής του στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι κεντρικός στόχος είναι η σταθεροποίηση της οικονομίας, η στήριξη της κοινωνίας και η παραγωγική ανασυγκρότηση του τόπου μας, ενώ για τον ενεργειακό σχεδιασμό σημείωσε ότι είναι σημαντικός για την προσέλκυση επενδύσεων και αναβαθμίζει τη γεωστρατηγική ισχύ της χώρας μας.

Επιδίωξη της κυβέρνησης, σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα, είναι να καταστεί η Ελλάδα πολλαπλός ενεργειακός κόμβος και κόμβος ειρήνης και σταθερότητας. Ανέφερε συγκεκριμένα ότι στόχος εείναι να γίνει η χώρα μας ένα διεθνές διαμετακομιστικό κέντρο και στην ενέργεια, όχι μόνο στις μεταφορές. 

Ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι προχωρά η αναβάθμιση μιας από τις πιο κομβικές ενεργειακές υποδομές της χώρας, του τερματικού σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου, ενώ εξελίσσεται και μάλιστα με ταχύτατους ρυθμούς, το έργο του αγωγού TAP, o οποίος θα μεταφέρει φυσικό αέριο από την περιοχή της Κασπίας στην Ευρώπη, καθώς επίσης ο αγωγός φυσικού αερίου East Med, ο διασυνδετήριος αγωγό Ελλάδας – Βουλγαρίας, και η ηλεκτρική διασύνδεση Euroasia Interconnecto.

Ακόμη, υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση δίνει ιδιαίτερο βάρος στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, προκειμένου να βελτιωθεί το ενεργειακό μείγμα της χώρας, σημειώνοντας ότι είναι σε εξέλιξη επενδύσεις στον τομέα των ΑΠΕ, άνω του 1 δισεκατομμυρίου ευρώ.

Ανακοίνωσε, παράλληλα, ότι θα υπογραφούν αύριο τρία συμβόλαια για την εκμετάλλευση υδρογονανθράκων σε δύο χερσαία και ένα θαλάσσιο οικόπεδο. 

Για την αποτελεσματικότερη υλοποίηση αυτού του σχεδιασμού ενεργοποιείται η Ελληνική Διαχειριστική Αρχή Υδρογονανθράκων.

Αναφερόμενος στα τιμολόγια της ΔΕΗ, είπε πως φέτος είχαμε αύξηση κατανάλωσης ΔΕΗ 9% γιατί ήταν βαρύς χειμώνας και επιβαρύνθηκαν τα νοικοκυριά. Πρόσθεσε πως προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι η διεύρυνση των κοινωνικών τιμολογίων.

Ο Πρωθυπουργός σημείωσε ακόμη πως προωθείται νέος νόμος για την ανακύκλωση, ενώ επισήμανε πως στόχος είναι το 2020 να έχουμε δασολόγιο, κτηματολόγιο, δασικό σχεδιασμό και χάρτες, για εύκολη χρήση από κάθε πολίτη.

Αναφέρθηκε επίσης στο νέο πρόγραμμα «Εξοικονομώ», λέγοντας πως θα ξεκινήσει μέχρι το τέλος του καλοκαιριού, και θα αφορά ιδιωτικά και δημόσια κτήρια αλλά και τον κλάδο των μεταφορών.

Πηγές: naftemporiki.gr, ΑΠΕ – ΜΠΕ