tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Βαρουφάκης: «Θα είμαστε συνεπείς στην πληρωμή των χρεών προς το ΔΝΤ»

Σε συνέντευξη του στο Σταρ και τον Νίκο Χατζηνικολάου, ο υπουργός Οικονομικών μίλησε για όλα τα ανοιχτά θέματα της διαπραγμάτευσης και της οικονομίας.

Σε συνέντευξη του στο Σταρ και τον Νίκο Χατζηνικολάου, ο υπουργός Οικονομικών μίλησε για όλα τα ανοιχτά θέματα της διαπραγμάτευσης και της οικονομίας.

 

Ξεκαθάρισε ότι για την κυβέρνηση η μοναδική λύση είναι η αναδιάρθρωση του χρέους εντός της ευρωζώνης και ότι δεν μπορεί να αποτελέσει λύση η επιστροφή στη δραχμή.

 

Με αυτό το σκεπτικό, διαβεβαίωσε ότι οι δανειακές υποχρεώσεις της χώρας θα εκπληρωθούν κανονικά και δεν θα υπάρξει κανένα πιστωτικό γεγονός.

Πάντως επανέλαβε ότι η χώρα δεν θα έπρεπε να είχε λάβει τόσα δάνεια και ότι το ελληνικό χρέος δεν είναι διαχειρίσιμο.

Για τον Γιάνη Βαρουφάκη θα πρέπει να υπάρξουν αναπτυξιακά μέτρα προκειμένου να αλλάξει η κατάσταση στην ελληνική οικονομία.

Ο υπουργός Οικονομικών μίλησε και για τις ρυθμίσεις που προωθεί η κυβέρνηση, όπως για τις 100 δόσεις και ανέφερε ότι η συγκεκριμένη ρύθμιση είναι υπό συζήτηση και με τους εταίρους, ενώ για το αφορολόγητο όριο στις 12.000 ευρώ, τόνισε ότι εάν χρειαστεί να εισαχθεί βήμα- βήμα θα γίνει έτσι.

Ανέφερε επίσης ότι «το κόστος για τα πρώτα μέτρα ανθρωπιστικής κρίσης είναι 200 εκατ. ευρώ και έχουμε βρει ήδη κονδύλια από υπάρχοντα κοινοτικά προγράμματα ή περικοπή άλλων δαπανών».

Για τα φορολογικά, ο Γιάνης Βαρουφάκης είπε ότι δεν θα μπει έκτακτος φόρος, χαρακτήρισε «απαράδεκτο» το ύψος 23% του ΦΠΑ, τονίζοντας ότι θέλει να πέσει σταδιακά στο 15%». Διαβεβαίωσε επίσης ότι δεν θα υπάρξουν αλλαγές στον ΦΠΑ στα νησιά, στην παραμεθόριο, στα ξενοδοχεία, στα φάρμακα και στα τρόφιμα.

Για τον ΕΝΦΙΑ δήλωσε ότι πρόκειται για έναν απαράδεκτο φόρο και ότι μέχρι να αλλάξει μπορεί να χρειαστούν 2-3 μήνες.