tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κατατέθηκε στη Βουλή το σχέδιο νόμου για τη Συμφωνία των Πρεσπών

Κατατέθηκε, στις 19 Ιανουαρίου 2019,  στη Βουλή το σχέδιο νόμου για τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Το σχέδιο νόμου θα εισαχθεί στην Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας τη Δευτέρα, 21 Ιανουαρίου  στις 17:00, καθώς αναρτήθηκε στην κοινοβουλευτική διαφάνεια η σχετική πρόσκληση των μελών της Επιτροπής.

Η συμφωνία θα εισαχθεί στη Διαρκή Επιτροπή Εθνικής ‘Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής και  αναμένεται να ψηφιστεί μέχρι την Παρασκευή 25 Ιανουαρίου.

Το νομοσχέδιο έχει τίτλο: «Κύρωση της Τελικής Συμφωνίας για την Επίλυση των Διαφορών οι οποίες περιγράφονται στις Αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών 817 (1993) και 845 (1993), τη Λήξη της Ενδιάμεσης Συμφωνίας του 1995 και την Εδραίωση Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης μεταξύ των Μερών».

Στη συμφωνία περιέχονται διατάξεις που δεσμεύουν στο διηνεκές τη μη τροποποίησή τους.

Δημοσκόπηση για τη Συμφωνία των Πρεσπών που διενήργησε η εταιρία Marc, έδειξε ότι το 65,7%  των συμμετεχόντων στην έρευνα ζητεί από τα μέλη του ελληνικού κοινοβουλίου να ψηφίσουν «όχι» και να μην κυρώσουν τη Συμφωνία. Η μεγαλύτερη αντίδραση συναντάται στη Μακεδονία και στη Θράκη, με το αντίστοιχο ποσοστό να φθάνει το 73,6%.

ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ (ΑΓΓΛΙΚΑ)

ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ

Πώς διαμορφώνονται οι κοινοβουλευτικοί συσχετισμοί

Στη Συμφωνία των Πρεσπών επικεντρώνεται το πολιτικό ενδιαφέρον των ημερών. Δύο μέρες πριν ξεκινήσει η διαδικασία για την κύρωσή της στη Βουλή και σύμφωνα με τα τελευταία δεδομένα, φαίνεται ότι διαμορφώνεται πλειοψηφία για την κύρωσή της που υπερβαίνει τις 151 ψήφους.

Σύμφωνα με τις τελευταίες εξελίξεις, εκτός από τους 145 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, υπέρ της συμφωνίας τάσσονται μέλη του Ποταμιού, των ΑΝΕΛ, καθώς και ανεξάρτητοι βουλευτές.

Ειδικότερα, υπέρ της συμφωνίας τάχθηκε χθες ο Σπύρος Λυκούδης από το Ποτάμι, ενώ στην ίδια κατεύθυνση κινούνται και οι Σταύρος Θεοδωράκης και Γιώργος Μαυρωτάς, διαχωρίζοντας πάντως τη θέση τους από τη γενικότερη κυβερνητική πολιτική.

Πιστεύω ότι είναι μία ιστορική συμφωνία επ’ ωφελεία της πατρίδας μας και η κοινοβουλευτική διαδικασία θα είναι μία στιγμή ευθύνης, τόνισε στο Πρώτο Πρόγραμμα η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, ενώ επέκρινε τη στάση της ΝΔ, λέγοντας ότι η συμφωνία κινείται στην εθνική γραμμή που διαμορφώθηκε το 2008 και έχει πετύχει ακόμη περισσότερα.

Θετική στάση για τη συμφωνία αναμένεται να τηρήσουν τα κυβερνητικά στελέχη και ανεξάρτητοι βουλευτές Ελενα Κουντουρά και Κατερίνα Παπακώστα, ενώ την απόφασή τους να την υπερψηφίσουν έχουν ήδη γνωστοποιήσει ο επίσης ανεξάρτητος Σπύρος Δανέλλης και ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος των ΑΝΕΛ.

Στα ύψη η αντιπαράθεση 

Τα ξίφη τους ακονίζουν κυβέρνηση και αντιπολίτευση, λίγες μόλις ημέρες πριν από την κρίσιμη συζήτηση της συμφωνίας των Πρεσπών στη Βουλή. Το κυβερνητικό στρατόπεδο ανεβάζει του τόνους και κατηγορεί ΝΔ και Κίνημα Αλλαγής για προσπάθεια διχασμού του ελληνικού λαού.

Η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ κάλεσε τις προοδευτικές δυνάμεις να μη διαπράξουν στρατηγικό λάθος σε ένα τόσο κρίσιμο θέμα εθνικής σημασίας, αλλά και όλους τους πολίτες να διαβάσουν τη συμφωνία με νηφαλιότητα, προειδοποιώντας πως η στοίχιση πίσω από την ακροδεξιά ρητορική της ΝΔ θα έχει ιστορικές συνέπειες.

Με αφορμή την αντίδραση της ΝΔ για την αναφορά σε «μακεδονικό λαό» στη ρηματική διακοίνωση, το Μαξίμου καταλόγισε υποκριτική στάση στον Κυριάκο Μητσοτάκη, προσθέτοντας ότι «ΝΔ και VMRO είναι οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος, αυτού της πατριδοκαπηλίας».

«Η ΝΔ δεν διαφωνεί με τη Συμφωνία των Πρεσπών και, όπως και το ΚΙΝ.ΑΛ., από μέσα της θέλουν να ψηφιστεί η Συμφωνία. Όμως, επειδή το συσχέτισαν με το αν αυτό θα το χρεωθεί ως νίκη ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Αλέξης Τσίπρας, δεν θέλουν να συμβεί αυτό», είπε στην εκπομπή της ΕΡΤ1 «Επτά», η υπουργός Προστασίας του Πολίτη Όλγα Γεροβασίλη.

«Υπάρχει και ανοικτή πρόσκληση να γίνει συζήτηση στην τηλεόραση, αλλά την έχει αρνηθεί ο κ. Μητσοτάκης, και την έχει αρνηθεί γιατί δεν νομίζω ότι μπορεί πλέον να αντιμετωπίσει την πραγματικότητα,», ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας Π. Ρήγας στην εκπομπή της ΕΡΤ1 «Πάμε Αλλιώς».

Η ΝΔ λέει «όχι» στη Συμφωνία των Πρεσπών.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το Ηράκλειο Κρήτης ζήτησε εκλογές πριν την κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών στη Βουλή, επισημαίνοντας ότι πρόκειται για μία πρόχειρη συμφωνία που θα ανοίξει πληγές και στις δύο χώρες.

«Ψήφος στη Συμφωνία των Πρεσπών σημαίνει στήριξη σε μια εθνικά επιζήμια συμφωνία που διχάζει και βάζει τη χώρα μας σε περιπέτειες. Που δημιουργεί αβεβαιότητα και υπόκωφες εντάσεις στα Βαλκάνια. Αυτό είναι το μείζον», αναφέρει ο τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ Γιώργος Κουμουτσάκος στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής.

Την άποψή του ότι πρόκειται για μία ισορροπημένη συμφωνία επαναλαμβάνει ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, με συνέντευξή του στην «Εφημερίδα των Συντακτών», τονίζοντας πως θα ήταν καταστροφικό για τη χώρα να πορευτούμε στις εκλογές σε ένα κλίμα αλληλοκατηγοριών για το ποιοι είναι προδότες και ποιοι μειοδότες.

Σημειώνεται ότι η Φώφη Γεννηματά δεν ζήτησε κομματική πειθαρχία στο ΚΙΝΑΛ, προειδοποίησε ωστόσο με συνέπειες όσους ψηφίσουν τη Συμφωνία των Πρεσπών.

«Η ΚΟ του κινήματος Αλλαγής θα καταψηφίσει τη Συμφωνία των Πρεσπών», σημειώνει ο εκπρόσωπος Τύπου του ΚΙΝ.ΑΛ. Παύλος Χρηστίδης στο Πρώτο Πρόγραμμα.

«Η πρόσφατη δημοσιοποίηση της «Ολοκληρωμένης Έκθεσης» του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών για την Ελλάδα, πέρα από το γεγονός ότι θυμίζει παλιές σκοτεινές εποχές, επιβεβαιώνει πλήρως το ρόλο που έχει αναλάβει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ στην προώθηση των αμερικανοΝΑΤΟϊκών σχεδιασμών» υπογραμμίζει ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπας.

Η Συμφωνία όμως προκαλεί τριγμούς και αντικρουόμενες απόψεις και στο Ποτάμι. Και αυτό, γιατί, την ώρα που οι κύριοι Ψαριανός και Αμυράς καταψηφίζουν τη συμφωνία, οι κύριοι Θεοδωράκης και Μαυρωτάς προσανατολίζονται σε θετική ψήφο.

Ο Σπύρος Λυκούδης ξεκαθάρισε ότι θα δώσει θετική ψήφο στη Συμφωνία. Αναγνώρισε και το δικαίωμα της διαφορετικής άποψης μέσα στο κόμμα

«Η ώρα της ιστορικής ευθύνης έφθασε για τους τριακόσιους βουλευτές. Η Ελληνική Βουλή καλείται άρον-άρον να κυρώσει την κατάπτυστη συμφωνία των Πρεσπών. Η Ένωση Κεντρώων ζητάει την ύστατη ώρα, να ληφθεί απόφαση από το Ελληνικό Κοινοβούλιο για την καταγγελία της συμφωνίας», αναφέρεται σε ανακοίνωση της Ένωσης Κεντρώων.

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται και η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής της Δημοκρατικής Αριστεράς όπου θα αποσαφηνιστεί και η θέση που θα τηρήσει ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος στην ψηφοφορία, με όλες τις ενδείξεις να κατατείνουν στο γεγονός ότι θα είναι από αυτούς που θα δώσει θετική ψήφο.

Να σταματήσουν οι δηλώσεις που αφορούν στα εθνικά θέματα και γίνονται για εσωτερική κατανάλωση, καθώς βλάπτουν την ελληνική εξωτερική πολιτική, ζητά η υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη και πρόεδρος της Νέας Ελληνικής Ορμής Κατερίνα Παπακώστα.

ΠΓΔΜ: Λαμπρό κι ευημερές μέλλον για τις δύο χώρες

Η Συμφωνία των Πρεσπών ανοίγει ένα νέο, λαμπρό και ευημερές μέλλον για όλους τους πολίτες της χώρας μας και της δικής σας επίσης, ανέφερε μεταξύ άλλων, στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της ΠΓΔΜ, μια εβδομάδα μετά την υπερψήφιση της Συμφωνίας από τη Βουλή των Σκοπίων.

Ο Μίλε Μποσνιάκοφσκι σημειώνει πως η Συμφωνία αποτελεί «ισχυρή απόδειξη της ωριμότητας και της προόδου της περιοχής μας», καθιστώντας «πιο σταθερή και ασφαλή την περιοχή, δίνοντας μια ευκαιρία για μια καλύτερη και ευημερούσα ζωή».

Τονίζει, δε, πως η Συμφωνία «θα ενισχύσει την οικονομική ανάπτυξη των χωρών μας και θα καταστήσει ευκολότερη τη διακίνηση εμπορευμάτων και τη μετακίνηση ανθρώπων στην περιοχή».

ΠΗΓΕΣ: Βουλή.  ΕΡΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Β