tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Αφορολόγητες, ανεκχώρητες και ακατάσχετες οι ενισχύσεις ειδικών κατηγοριών δραστηριοτήτων πληττόμενων από την πανδημία COVID 19

Ψηφίστηκε ο Ν. 4801/2021 (ΦΕΚ 83/24-05-2021) για τη φαρμακευτική κάνναβη, όπου μεταξύ άλλων θεσπίζεται το αφορολόγητο, ανεκχώρητο και ακατάσχετο των ενισχύσεων ειδικών κατηγοριών δραστηριοτήτων πληττόμενων από την πανδημία COVID 19.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το άρθρο 32 «Οι ενισχύσεις που καταβάλλονται στο πλαίσιο των συγχρηματοδοτούμενων από το ΕΣΠΑ δράσεων «Επιχορήγηση αυτοαπασχολούμενων δικηγόρων», «Επιδότηση κεφαλαίου κίνησης πληττόμενων από την πανδημία τουριστικών επιχειρήσεων φιλοξενίας» και «Επιχορήγηση υφιστάμενων επιχειρήσεων γυμναστηρίων, παιδότοπων» δεν υπόκεινται σε οποιονδήποτε φόρο, τέλος, εισφορά ή άλλη κράτηση υπέρ του Δημοσίου, συμπεριλαμβανομένης της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης του άρθρου 43A του ν. 4172/2013 (Α’ 167), μη εφαρμοζομένης της παρ. 1 του άρθρου 47 του ν. 4172/2013 σε περίπτωση διανομής ή κεφαλαιοποίησής της, είναι ανεκχώρητες και ακατάσχετες στα χέρια του Δημοσίου ή τρίτων, κατά παρέκκλιση κάθε άλλης αντίθετης γενικής ή ειδικής διάταξης, δεν δεσμεύονται και δεν συμψηφίζονται με βεβαιωμένα χρέη προς το Δημόσιο, τα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου (ν.π.δ.δ.), τους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης (Ο.Τ.Α.) και τα νομικά πρόσωπά τους, τα ασφαλιστικά ταμεία και τα πιστωτικά ιδρύματα και δεν υπολογίζονται στα εισοδηματικά όρια για την καταβολή οποιασδήποτε παροχής κοινωνικού ή προνοιακού χαρακτήρα. Οι δικαιούχοι των ενισχύσεων του παρόντος απαλλάσσονται από την υποχρέωση προσκόμισης αποδεικτικού φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητας για τη συμμετοχή τους στις δράσεις και την είσπραξη της ενίσχυσης.».

Η ρύθμιση αυτή προβλέπεται και για την ενίσχυση που καταβάλλεται στο πλαίσιο της δράσης «Επιχορήγηση Επιχειρήσεων Εστίασης για την Προμήθεια Θερμαντικών Σωμάτων Εξωτερικού Χώρου», όπως ορίζεται στο άρθρο 31 του εν λόγω νόμου.

Προς επίτευξη, λοιπόν, του σκοπού των ως άνω δράσεων και με δεδομένη τη ζημία που έχουν ήδη υποστεί οι εν λόγω επιχειρήσεις, θεσπίζεται το αφορολόγητο, ανεκχώρητο και ακατάσχετο των ενισχύσεων αυτών, αλλά και η μη υποχρέωση προσκόμισης φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητας, ώστε οι επιχειρήσεις να είναι σε θέση άμεσα και με ταχείες διαδικασίες να λάβουν την επιδότηση και να αποπληρώσουν τις σχετικές δαπάνες, προκειμένου να ενισχύσουν τη δραστηριότητά τους και να αναβαθμίσουν τις παρεχόμενες υπηρεσίες τους.