tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Γ. Χατζηθεοδοσίου στη “Δημοκρατία”: Τουριστική ανάπτυξη

Άρθρο του Γιάννη Χατζηθεοδοσίου, Προέδρου του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών και Επίτιμου Διδάκτορα του Πανεπιστημίου Πειραιά, στην εφημερίδα “Δημοκρατία” (9/5/2023).


Η φετινή τουριστική περίοδος μπορεί να ξεκίνησε με θετικούς οιωνούς, ωστόσο, δεν λείπουν και οι λόγοι για προβληματισμό και εγρήγορση.

Η ενεργειακή και πληθωριστική κρίση οδηγεί σε επιβράδυνση τις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές οικονομίες. Την ίδια στιγμή, οι ελληνικές τουριστικές επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν πιέσεις εξαιτίας της ανόδου των τιμών του ρεύματος, των τροφίμων και των ποτών, της αύξησης των επιτοκίων, η οποία επιβαρύνει υφιστάμενες υποχρεώσεις, αλλά κα της έλλειψης προσωπικού.

Επίσης, είναι γνωστά τα προβλήματα που σχετίζονται με την ανεπάρκεια υποδομών σε θέματα μεταφορών, ηλεκτροδότησης, διαχείρισης απορριμμάτων, νερού κ.λπ., ενώ η προστασία του περιβάλλοντος, των φυσικών πόρων και της ταυτότητας των τοπικών κοινωνιών, αποτελεί θεμελιώδη προϋπόθεση τουριστικής ανάπτυξης.

Είναι προφανές ότι το παρόν και το μέλλον του τουρισμού στην Ελλάδα δεν μπορεί να αφεθεί στην τύχη. Σε άμεσο επίπεδο, θα πρέπει να υπάρξουν παρεμβάσεις που θα βοηθήσουν τις τουριστικές επιχειρήσεις – ιδιαίτερα τις μικρομεσαίες – να αντιμετωπίσουν τις τρέχουσες πιέσεις, χωρίς να χρειαστεί να υποβαθμίσουν την ποιότητα και την ανταγωνιστικότητα των υπηρεσιών τους. Ακόμη πιο σημαντικό είναι να δοθούν, μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και του ΕΣΠΑ, στοχευμένα κίνητρα, ενισχύσεις και χρηματοδοτικά εργαλεία, που θα τους επιτρέψουν να συμβαδίσουν με τις νέες τάσεις στον κλάδο, να επιταχύνουν τον ψηφιακό και πράσινο μετασχηματισμό τους, να αναβαθμίσουν και να εμπλουτίσουν τις υπηρεσίες τους.

Οφείλουμε να επιδιώξουμε τη σταδιακή άμβλυνση της εποχικότητας του ελληνικού τουρισμού, τη χωρική επέκταση της τουριστικής δραστηριότητας, αλλά και την αύξηση της μέσης δαπάνης ανά επισκέπτη.

Αυτό απαιτεί επένδυση στην αναβάθμιση ώριμων τουριστικών δραστηριοτήτων, αλλά και προώθηση νέων ειδικών μορφών τουρισμού. Πρέπει να επιδιώξουμε νέες στρατηγικές συνεργασίες, να επενδύσουμε στην εκπαίδευση του προσωπικού – αλλά και σε αξιοπρεπείς αμοιβές και συνθήκες εργασίας – να αξιοποιήσουμε νέες τεχνολογίες, να αναβαθμίσουμε τις δημόσιες υποδομές.

Το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών δραστηριοποιείται ενεργά σε αυτή την κατεύθυνση, με δράσεις που συμβάλουν στην ενίσχυση της ελκυστικότητας της Αθήνας ως τουριστικού προορισμού για όλο το χρόνο. Στο πλαίσιο αυτό έχει σχεδιάσει και υλοποιεί το έργο «Agora Athens» για την αύξηση της κίνησης στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας, ενώ εργάζεται για την αναβίωση του εμβληματικού «Ήχος και Φως». Παράλληλα, καταθέτει ρεαλιστικές προτάσεις στους αρμόδιους φορείς της Πολιτείας, όπως η παροχή κινήτρων σε μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες για την επιλογή τοπικών – αντί εισαγόμενων – προϊόντων.

Ο τουρισμός είναι βασικός πυλώνας ανάπτυξης για την ελληνική οικονομία, στηρίζοντας το ΑΕΠ, την απασχόληση και χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις σε όλη την Ελλάδα. Έχουμε κάθε λόγο να προστατέψουμε και να διασφαλίσουμε την ανάπτυξή του στο μέλλον, με όραμα και σχέδιο, με όρους και κανόνες, με συνένωση δυνάμεων.