tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Νίκη Ερντογάν στις προεδρικές εκλογές στην Τουρκία

Δεν πέτυχε απόλυτη πλειοψηφία εδρών στη βουλή

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κέρδισε τις προεδρικές εκλογές, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος της τουρκικής κυβέρνησης. Με βάση τα τελευταία επίσημα αποτελέσματα που μεταδόθηκαν από τουρκικά τηλεοπτικά κανάλια, με καταμετρημένο το 99,56% των ψήφων ο Ερντογάν συγκεντρώνει ποσοστό 52,47%. 

 

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μιλώντας σε υποστηρικτές του στην Κωνσταντινούπολη, ανακοίνωσε ότι είναι ο νικητής των Προεδρικών εκλογών και το AKP θα έχει την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο.

 

Όμως η τουρκική αντιπολίτευση επιμένει ότι η προεδρική εκλογή θα κριθεί σε δεύτερο γύρο και καταγγέλλει ότι εκατομμύρια ψήφοι δεν έχουν καταμετρηθεί.

 

Με την άρση της απαγόρευσης του Ανώτατου Εκλογικού Συμβουλίου άρχισαν να μεταδίδονται τα πρώτα αποτελέσματα από τις προεδρικές εκλογές στην Τουρκία και ενώ το CHP κατηγόρησε τα κρατικά μέσα ενημέρωσης για την μετάδοση των αποτελεσμάτων.

 

 Όμως ο Μουχαρέμ Ιντζέ καταγγέλλει ότι μόνο «το 37%» έχει καταμετρηθεί σύμφωνα με το σύστημα της Εκλογικής Επιτροπής. Ο υποψήφιος του Λαϊκού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος (CHP) Μουχαρέμ Ιντζέ λαμβάνει 30,7% ενώ κάτω απο το 10% λαμβάνουν η Μεράλ Άκσενερ ο Ντεμιρτάς και ο Καραμολάογλου. Η αντιπολίτευση  πάντως καταγγέλλει  την "παραποίηση" των αποτελεσμάτων.

 

Στη χώρα σημειώθηκαν μεμωνομένα επεισόδια όπου υπήρξαν δύο νεκροί, μεταξύ των οποίων και ένας πολιτικός του Iyi.  Το ποσοστό συμμετοχής των ψηφοφόρων στις προεδρικές εκλογές της Τουρκίας έφτασε το 86,82%. 

 

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ

 

Οι εκλογές για το κοινοβούλιο

 

Με καταμετρημένο το 94,60% των ψήφων των βουλευτικών εκλογών, το κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) συγκεντρώνει το 42,57% ενώ το CHP (Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα) 22,65%.

Μέχρι στιγμής, το «Καλό Κόμμα» (İYİ PARTİ) της Μεράλ Ακσενέρ συγκεντρώνει το 10,6%,  τo εθνικιστικό ΜΗP το 11,22% ενώ το κουρδικό κόμμα το 10,9%.

Το κρατικό πρακτορείο Anadolu επιβεβαιώνει ότι το κουρδικό HDP ξεπέρασε το 10%, εξασφαλίζοντάς την είσοδό του στο κοινοβούλιο. Αυτό αποτελεί κακή… είδηση για το κόμμα του Ερντογάν, καθώς θα μπορούσε να απειλήσει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία του. Ωστόσο, αυτό θα εξαρτηθεί και από τα εκλογικά αποτελέσματα του εθνικιστικού MHP, εταίρου του AKP.

 

 

 

 

Πηγή: cnn

 

ΑΣΒ