tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Γ. Φλωράς: Τα Καρτέλ, τα Επιμελητήρια και η Επιτροπή Ανταγωνισμού

ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΟΥΝ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΟΙ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΓΙΑ ΚΑΡΤΕΛ ΑΠΟ ΤΑ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΑ

•    ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΟΥΝ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ ΣΤΗΝ ΕΞΕΤΑΣΗ ΤΟΥΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΟΙ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΓΙΑ ΚΑΡΤΕΛ ΠΟΥ ΠΡΟΕΡΧΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΑ


Του Γιώργου Φλωρά
 Μέλους του ΔΣ του ΕΕΑ
Συντονιστή της Επιτροπής Ανταγωνισμού του ΕΕΑ

Ο Υφυπουργός Ανάπτυξης Θανάσης Σκορδάς, αρμόδιος για τα θέματα ανταγωνισμού στο Υπουργείο Ανάπτυξης, παραβρέθηκε στις 27/2/2013 στο Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών κατά την συνεδρίαση του ΔΣ.
Στην εισήγηση μου αναφέρθηκα, ως συντονιστής της Επιτροπής Ανταγωνισμού του ΕΕΑ, στο σοβαρό θέμα των καρτέλ και της αναποτελεσματικότητας της λειτουργίας των θεσμών του Κράτους.
Επισήμανα στον κ. Σκορδά την αναποτελεσματικότητα της Επιτροπής Ανταγωνισμού η οποία «συλλαμβάνει» παραβάσεις επιχειρήσεων ή συνδέσμων που ελάχιστη επίπτωση έχουν στο Σύνολο της αγοράς και αφήνει ανέλεγκτα και ατιμώρητα καρτέλ στα σούπερ μάρκετ, στα καύσιμα, στα οικοδομικά υλικά και άλλα. Επεσήμανα ότι η Επιτροπή Ανταγωνισμού κοσκινίζει την υπόθεση Colgate από το 2004 και έχει καταγγελία κατά της Chipita από το 2003 χωρίς να έχει ασχοληθεί μαζί της.
Επεσήμανα στον κ. Σκορδά το ότι σπατάλησαν 1.000.000€ για να αγοράσουν το εργαλείο για τον ανταγωνισμό του ΟΟΣΑ (competition tool kit) για να ενημερωθούν τι στραβό συμβαίνει σε 4 κλάδους της αγοράς σε διάστημα 10 μηνών. Και λεω σπατάλησαν το ποσό αυτό, αφού αν μιλούσαν με τα Επιμελητήρια, σε ελάχιστο χρόνο θα μάθαιναν τα στραβά της αγοράς και τις παρανομίες των καρτέλ και αυτό δωρεάν.
Προέβαλα εντονότατη ένσταση στο γεγονός της κατάχρησης των χρημάτων των επιχειρήσεων από το Ελληνικό Δημόσιο. Αναφέρθηκα στα χρήματα των επιχειρήσεων που υποχρεωτικά καταβάλουν για την Επιτροπή Ανταγωνισμού ως ανταποδοτικό τέλος (1/1000 στο κεφάλαιο των ανωνύμων εταιρειών). Αυτά τα χρήματα ο νομοθέτης υποχρεώνει τις επιχειρήσεις να τα δίνουν στην Επιτροπή Ανταγωνισμού για να κυνηγάει τα καρτέλ και να βοηθάει τον ελεύθερο ανταγωνισμό, την αγορά δηλαδή. Με λογική γκάνγκστερ όμως το Κράτος νομοθέτησε και πήρε 10.000.000€ από τα χρήματα αυτά για να καλύψει τα ταμειακά του ελλείμματα. Καταχράστηκε δηλαδή τα χρήματα των επιχειρήσεων.
Τελειώνοντας την εισήγησή μου για το θέμα αυτό πρότεινα στον κ. Σκορδά να νομοθετήσει ώστε οι καταγγελίες που τα Επιμελητήρια θα στέλνουν στην Επιτροπή Ανταγωνισμού για τις πρακτικές των καρτέλ να λαμβάνουν προτεραιότητα ανάλογη με αυτήν του Υπουργού Ανάπτυξης. Δηλαδή με το που θα τις λαμβάνει η Επιτροπή Ανταγωνισμού θα πρέπει να τις εξετάζει αμέσως, κατά προτεραιότητα. Με τον τρόπο αυτό θα μπορέσουν τα μέλη των Επιμελητηρίων να καταθέσουν στοιχεία σε αυτά και η καταγγελία να μην γίνει από τους ίδιους (που φοβούνται δικαιολογημένα την εκδίκηση των καρτέλ και των πολυεθνικών) αλλά από το Επιμελητήριο.
Λόγω της πίεσης του χρόνου για να ολοκληρωθεί η εισήγηση δεν πρόλαβα να αναφερθώ και στην πρόταση για χρηματοδότηση των ενεργειών των Επιμελητηρίων όταν καταγγέλλουν πρακτικές στην Επιτροπή Ανταγωνισμού. Θα μπορούσε να χρηματοδοτηθούν οι ενέργειες τους από το κονδύλι που εισπράττει η Επιτροπή Ανταγωνισμού από τις επιχειρήσεις και το οποίο πλεονάζει σημαντικά. Στα τέλη του 2011 η Επιτροπή Ανταγωνισμού είχε ταμειακά διαθέσιμα 29.000.000€, ενώ τα ετήσια έξοδα της είναι μόλις 7.000.000€. Κατά συνέπεια, αντί τα χρήματα αυτά να κατευθύνονται στο δημόσιο ταμείο (καθιστώντας άκυρη την βούληση του νομοθέτη) θα μπορούσαν να χρηματοδοτήσουν ενέργειες των Επιμελητηρίων για τον πόλεμο κατά των καρτέλ.
Το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών, έχοντας πρωτοπορήσει ανάμεσα σε όλα τα Επιμελητήρια της Ελλάδας, είναι έτοιμο να δράσει προς αυτήν την κατεύθυνση έχοντας συστήσει και οργανώσει Επιτροπή για Θέματα Ανταγωνισμού.