tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Με ΦΠΑ 23% από σήμερα η ιδιωτική εκπαίδευση. Προς νέα παράταση

Από σήμερα ισχύει ο αυξημένος ΦΠΑ 23% σε ιδιωτικά σχολεία, φροντιστήρια, νηπιαγωγεία και παιδικούς σταθμούς

Από σήμερα ισχύει ο αυξημένος ΦΠΑ 23% σε ιδιωτικά σχολεία, φροντιστήρια, νηπιαγωγεία και παιδικούς σταθμούς καθώς την Παρασκευή έληξε η παράταση του υπουργείου Οικονομικών, δεν βρέθηκαν ισοδύναμα και από την κυβέρνηση δεν δόθηκε κάποια νέα παράταση

Μιλώντας στα Παραπολιτικά 90,1, η κυβερνητική εκπρόσωπος, Όλγα Γεροβασίλη είπε: «Θα δοθεί άλλη μια παράταση για να ολοκληρωθεί η συζήτηση με τους εταίρους. Θα είναι μιας εβδομάδας παράταση. Το πολύ.  Εμείς έχουμε προτείνει έναν κλιμακωτό ΦΠΑ στον οποίο θα επιμείνουμε. Φυσικά υπάρχει κοινοτική οδηγία αλλά αυτό είναι θέμα πολιτικών αποφάσεων. Έχουμε το παράδειγμα της ενέργειας που δεν συμπεριλαμβάνεται στον υψηλό ΦΠΑ. Μπορεί με πολιτική απόφαση να λυθεί και βασισμένοι σε αυτό έχουμε κάνει την δική μας πρόταση. Αν επιμείνουν θα συζητήσουμε και το 0%. Αν επιμείνουν και οι εταίροι θα πρέπει αυτομάτως και οι ίδιοι και εμείς να αποδεχθούμε κάτι άλλο. Το μέτρο και οριζόντια πλήττει και άδικο είναι. Αν εξαιρέσουμε ένα κομμάτι πλούσιων ανθρώπων που δεν τους αφορά, το υπόλοιπο είναι ένα μέτρο που δεν το επιθυμούμε. Η κυβέρνηση σε κάθε περίπτωση θα πει όχι στο 23%», είπε η κα Γεροβασίλη.

Το θέμα του ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση αποτελεί ένα από τα δύο μεγάλα αγκάθια των διαπραγματεύσεων της περασμένης εβδομάδας με το κουαρτέτο των πιστωτών, καθώς το μήνυμα που έστειλαν οι δανειστές είναι ξεκάθαρο: Ή ΦΠΑ 23% οριζόντια σε όλη την ιδιωτική εκπαίδευση ή καμία φορολογική επιβάρυνση.

Ως μία τελευταία ελπίδα του Μεγάρου Μαξίμου για το ζήτημα του ΦΠΑ της ιδιωτικής εκπαίδευσης, το οποίο την περασμένη εβδομάδα προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων από την άστοχη τοποθέτηση του αρμόδιου υπουργού Παιδείας, Νίκου Φίλη για πενταροδεκάρες», εκλαμβάνεται η διαβούλευση με τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόφσκις, ο οποίος φθάνει σήμερα στην Αθήνα και έχει το θέμα στην ατζέντα των συναντήσεών του.

Η θέση αυτή των πιστωτών ήρθε ως απάντηση στην πρόταση της κυβέρνησης για κλιμακωτή φορολογική επιβάρυνση τριών ταχυτήτων (0% σε παιδικούς σταθμούς και νηπιαγωγεία, 6% στα φροντιστήρια και 23% σε ιδιωτικά σχολεία, ΙΕΚ και Ανοιχτό Πανεπιστήμιο), η οποία και απορρίφθηκε κατηγορηματικά, καθώς προσκρούει στην κοινοτική νομοθεσία.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε την Κυριακή ο υπουργός Παιδείας απορρίπτει κάθετα τις κατηγορίες της αντιπολίτευσης για «ταξικό φθόνο», κάνοντας λόγο για επιθέσεις που «δεν αντέχουν σε διάλογο». Ταυτόχρονα όμως, τονίζει ότι η απόφαση μιας οικογένειας να στείλει το παιδί της σε ιδιωτικό σχολείο «προϋποθέτει ότι είναι εύπορη», και συνεπώς «αναλαμβάνει την ευθύνη» της επιλογής της.

Πάντως, ο υπουργός φαίνεται να μην αποκλείει και το ενδεχόμενο απόσυρσης του φόρου στο μέλλον, σχολιάζοντας πως «κανένας φόρος δεν είναι μόνιμος».

Πηγή www.news.gr