tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

«Δεν υπάρχει ανησυχία από τις εκροές τραπεζικών καταθέσεων»

Σύμφωνα με το Reuters, μπορεί να σημειώθηκε κάποια απόσυρση κεφαλαίων από τις τράπεζες μέσα στο Δεκέμβριο, όμως ήταν μικρότερου εύρους από το 2012

Σύμφωνα με το Reuters, μπορεί να σημειώθηκε κάποια απόσυρση κεφαλαίων από τις τράπεζες μέσα στο Δεκέμβριο, όμως ήταν μικρότερου εύρους από το 2012

Μάλιστα όπως είπαν Έλληνες τραπεζίτες στο ξένο ειδησεογραφικό πρακτορείο, αυτές οι αποσύρσεις περιορίστηκαν στο εσωτερικό της χώρας.

 

Οι αναλήψεις καταθέσεων από νοικοκυριά και επιχειρήσεις ανήλθαν στα 3 δις ευρώ τον Δεκέμβριο καταγράφοντας ποσοστιαία υποχώρηση 2% έναντι του Νοεμβρίου, είπαν τρεις υψηλόβαθμοι τραπεζίτες.

 

 

 

«Σε καμία περίπτωση δεν ζούμε επανάληψη του 2012, μέχρι στιγμής», υποστήριξε ένας τραπεζίτης στο Reuters.

 

Ορισμένα άλλα υψηλόβαθμα τραπεζικά στελέχη θεωρούν ότι οι αναλήψεις που σημειώθηκαν σχετίζονται με την εορταστική περίοδο και την καταβολή φορολογικών και λοιπών υποχρεώσεων με το τέλος του έτους, παρατηρώντας ότι τα χρήματα που φεύγουν από τους λογαριασμούς καταθετών δεν καταλήγουν στο εξωτερικό αλλά κυρίως πηγαίνουν στην πληρωμή φόρων.

 

 

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία, από το 2010 έως σήμερα από τις τράπεζες έχουν αποσυρθεί περίπου 69 δις ευρώ, ποσό υπολογίζεται ότι αναλογεί στο στο 30% της καταθετικής τους βάσης.

 

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας οι καταθέσεις επιχειρήσεων και νοικοκυριών ανήλθαν στα 164 εκατ. ευρώ τον Νοέμβριο από 233 δις το 2010. Από τον Οκτώβριο του 2013 σημειώνουν μικρή άνοδο με εξαίρεση τον περασμένο Νοέμβριο που υποχώρησαν 0,1%.

 

 

Οι εγχώριες τράπεζες έχουν αυξήσει την ρευστότητά τους κατά 5-6 δις ευρώ αντλώντας κεφάλαια από την ΕΚΤ για να μπορούν να καλύψουν πιθανές εκροές καταθέσεων, είπε ο επικεφαλής διαχείρισης διαθεσίμων.

 

Πηγή : vima.gr