tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Συνεργασία Υπ. Εργασίας με Ευρ. Κοινοβούλιο για θέματα ισότητας

Πραγματοποιήθηκε χθες συνάντηση εργασίας μεταξύ του Υφυπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, κ. Β. Κεγκέρογλου, της Γενικής Γραμματέως Πρόνοιας, κας Έ. Μπέκου και Αντιπροσωπείας της Επιτροπής Δικαιωμάτων των Γυναικών και Ισότητας των Φύλων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Πραγματοποιήθηκε χθες συνάντηση εργασίας μεταξύ του Υφυπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, κ. Β. Κεγκέρογλου, της Γενικής Γραμματέως Πρόνοιας, κας Έ. Μπέκου και Αντιπροσωπείας της Επιτροπής Δικαιωμάτων των Γυναικών και Ισότητας των Φύλων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Από πλευράς της ως άνω Επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου συμμετείχαν οι Ευρωβουλευτές κ. Mikael Gustaffson (Πρόεδρος της Επιτροπής), κα Αντιγόνη Παπαδοπούλου (S&D), και κα Angelika Werthmann (ALDE).

Αντικείμενο της συνάντησης οι πρωτοβουλίες που η Ελλάδα θα αναλάβει στο πλαίσιο της Ελληνικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και οι υλοποιούμενες πολιτικές στο πεδίο της απασχόλησης των γυναικών, της ίσης μεταχείρισης ανδρών και γυναικών, της καταπολέμησης των διακρίσεων λόγω φύλου.

Ο Υφυπουργός στην εισαγωγική ομιλία του είπε μεταξύ άλλων:«… σε περιόδους κρίσης η αρχή της ισότητας των φύλων δεν είναι πολυτέλεια, αλλά βασικό συστατικό της πολιτικής με την οποία επιχειρούμε τη διέξοδο από την κρίση. Ακριβώς γι’ αυτό στο πλαίσιο της ελληνικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης προτείνουμε την ανάληψη πρωτοβουλίας για τη δημιουργία Ευρωπαϊκού Προγράμματος «Εγγυήσεων για τις Γυναίκες».

Από την πλευρά τους οι Ευρωβουλευτές χαιρέτισαν την πρόταση του Υφυπουργού σημειώνοντας τη σπουδαιότητα διατήρησης και επαύξησης των κατακτήσεων στο χώρο της ίσης μεταχείρισης ανδρών και γυναικών, καθώς και στο πεδίο της κοινωνικής πολιτικής και της πολιτικής Κοινωνικής Πρόνοιας, ιδίως σε περιόδους κρίσεων.

Ο Υφυπουργός ενημέρωσε τους ευρωβουλευτές για:

το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο, σχετικά με την ισότητα των φύλων και την εξάλειψη κάθε μορφής διάκρισης σε βάρος των γυναικών
το υλοποιούμενο «Εθνικό Πρόγραμμα για την Ουσιαστική Ισότητα των Φύλων 2010-2013»
για την ενεργοποίηση στοχευμένων πολιτικών του Υπουργείου Εργασίας για την ανάσχεση της ανεργίας των γυναικών, την αναβάθμιση της επαγγελματικής θέσης απασχολούμενων γυναικών  καθώς και τη μείωση του επαγγελματικού διαχωρισμού λόγω φύλου

Η συνάντηση που διενεργήθηκε σε πολύ καλό κλίμα αποτελεί την επίσημη έναρξη μιας συνεργασίας του Υπουργείου Εργασίας με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στην κατεύθυνση της ανάδειξης της ανάγκης για ισότιμη συμμετοχή των γυναικών στην αγορά εργασίας, της προστασίας των θεμελιωδών δικαιωμάτων των γυναικών,  καθώς και της ένταξης της διάστασης του φύλου στον πολιτικό διάλογο στα Συμβούλια Υπουργών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.