tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Αφιέρωμα ΣΚΑΙ για Έγκαιρη Προειδοποίηση & 2η Ευκαιρία

Το Ευρωπαϊκό αυτό Πρόγραμμα τέθηκε σε εφαρμογή από το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών.

Ειδικό αφιέρωμα στο Ευρωπαϊκό Έργο για την Έγκαιρη Προειδοποίηση και τη 2η Ευκαιρία, το οποίο τέθηκε σε εφαρμογή από το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών, προβλήθηκε στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ και την εκπομπή «Ready Business: Τα Νέα των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων» με το Νίκο Υποφάντη στις 26 Φεβρουαρίου 2017.

Πρόκειται για ένα Ευρωπαϊκό Έργο που αποσκοπεί στην υποστήριξη επιχειρήσεων που βρίσκονται σε δυσχερή οικονομική θέση, την Έγκαιρη Προειδοποίηση ώστε να αποτρέπεται η βίαιη πτώχευση και την ενθάρρυνση της 2ης Ευκαιρίας για την επανεκκίνηση επιχειρηματικής δραστηριότητας τέθηκε σε εφαρμογή από το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών.

Από την Ελλάδα στο Δίκτυο αυτό συμμετέχουν ως εταίροι το ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ και το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών.

«Το Επαγγελματικό Επιμελητήριο της Αθήνας, στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας ήταν το Επιμελητήριο που επιλέχθηκε από την ευρωπαϊκή κοινότητα για να δημιουργήσει για 700 επιχειρήσεις και να τις βοηθήσει να ξαναμπούν στη διαδικασία της ελεύθερης οικονομίας», δήλωσε στον ΣΚΑΙ ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, κ. Γιάννης Χατζηθεοδοσίου.

 Το πρόγραμμα αφορά χιλιάδες επιχειρήσεις και τους ιδιοκτήτες τους που αντιμετωπίζουν δυσκολίες και τον κίνδυνο της πτώχευσης.

«Το πρόγραμμα αυτό συνίσταται στην προσπάθεια να μην φτάνουμε στο κλείσιμο μιας επιχείρησης αλλά να προλαμβάνουμε μέσα από μία διάγνωση κινδύνων το πρόβλημα και να βρίσκουμε λύση για την αντιμετώπισή του. Έτσι δεν θα χάνονται σε ευρωπαϊκό επίπεδο περισσότερες από 4.500 θέσεις εργασίας ημερησίως», ανέφερε από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, κ. Γιώργος Καββαθάς.

Στο πρόγραμμα συμμετέχουν 15 φορείς, δημόσιοι και ιδιωτικοί, από επτά ευρωπαϊκές χώρες και θα λειτουργήσει μέσω του ευρωπαϊκού προγράμματος COSME για μία τριετία, από τον Ιανουάριο του 2017 έως τον Δεκέμβριο του 2019.

«Μετά από 7 χρόνια ύφεσης ξέρουμε όλοι ότι 300.000 επιχειρήσεις σήμερα έχουν κόκκινα δάνεια. Ένα μεγάλο μέρος από αυτούς, που υπολογίζουμε γύρω στο 30%, είναι σήμερα πτωχευμένοι. Αξίζει τον κόπο να πούμε ότι στο Λουξεμβούργο, μία χώρα με 1 εκατομμύριο πληθυσμό, έχουμε 1.000 πτωχεύσεις το 2014, στο Βέλγιο, σε μια χώρα με αντίστοιχο πληθυσμό με τη χώρα μας, έχουμε 10.000 πτωχεύσεις και την ίδια στιγμή στην Ελλάδα έχουμε 353. Αντιλαμβάνονται όλοι ότι αυτό δεν είναι λογικό κι έτσι έρχεται σήμερα η Πολιτεία, και αυτό το θεωρούμε πολύ θετικό, να δημιουργήσουμε επιτέλους το Πτωχευτικό Δίκαιο. Δηλαδή τη διαδικασία που μια επιχείρηση που έχει πτωχεύσει, πώς επανέρχεται πάλι στην παραγωγή», τόνισε ο κ. Χατζηθεοδοσίου

Σύμφωνα με έρευνες της ΕΕ, το 50% των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στην ΕΕ κλείνουν κατά τα 5 πρώτα χρόνια λειτουργίας τους, ενώ από σύνολο των επιχειρήσεων που διακόπτουν την επιχειρηματική τους δραστηριότητα, οι πτωχεύσεις καταλαμβάνουν μόλις το 15%. Με βάση τις έρευνες εκτιμάται ότι από το κλείσιμο των επιχειρήσεων χάνονται 1,7 εκατομμύρια θέσεις απασχόλησης ετησίως ή 4.650 θέσεις απασχόλησης την ημέρα.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ