Αιτήματα για δραστική μείωση του ΕΝΦΙΑ

Η ΠΟΜΙΔΑ ζητά σταδιακή ελάφρυνση και διεύρυνση της φορολογικής του βάσης, συμπεριλαμβάνοντας τα εκτός σχεδίου ακίνητα

Η ώρα των εξαγγελιών από το βήμα της ΔΕΘ πλησιάζει και όλοι οι φορείς έχουν επικεντρώσει τα αιτήματα τους στην ανάγκη μείωσης των φορολογικών βαρών σε φυσικά και νομικά πρόσωπα, αλλά και στα ακίνητα. Είναι, άλλωστε, ενδεικτικό ότι οι φόροι στην ακίνητη περιουσία μέσα σε μια 10ετία έχουν εκτιναχθεί στο 2,8% του ΑΕΠ από μόλις 0,8% πριν ξεσπάσει η κρίση. 

Με φόντο τις πληροφορίες περί εξαγγελίας μείωσης του ΕΝΦΙΑ από την επόμενη χρονιά, αλλά όχι οριζόντια για όλους τους ιδιοκτήτες, η ΠΟΜΙΔΑ με επιστολή της στον Πρωθυπουργό ζητά τη λήψη δέσμης μέτρων, που θα άρουν το υπερβολικό φορολογικό βάρος στα ακίνητα. Συγκεκριμένα ζητά:

  • Σταδιακή μείωση του δημοσιονομικού ζητούμενου από τον ΕΝΦΙΑ στο 50%  του σημερινού, σε μια τετραετία, κατά  ποσοστό 20% το πρώτο έτος (που ισοδυναμεί με διαγραφή της τελευταίας δόσης) και μετά κατά 10% ετησίως!
  • «ΕRGA OMNES» μείωση του ΕΝΦΙΑ!  Όποια μείωση υιοθετηθεί, θα είναι πράγματι δίκαιη και αποτελεσματική μόνον αν θα αφορά εξ ίσου ποσοστιαία όλους τους φορολογουμένους, χωρίς αποκλεισμό ή δυσμενή μεταχείριση καμιάς  κατηγορίας τους, και ιδιαίτερα εκείνων που πλήρωσαν τα περισσότερα κατά τα χρόνια της κρίσης και συνεπώς την έχουν ανάγκη περισσότερο από κάθε άλλον γιατί κινδυνεύουν με κατασχέσεις και ποινικές διώξεις!
  • Κατάργηση του συμπληρωματικού φόρου και της σκανδαλώδους φοροασυλίας της εκτός σχεδίου γης. Σε κάθε περίπτωση, κάθε κυβέρνηση που ενδιαφέρεται πραγματικά για την  ανάπτυξη και την ανάκαμψη της οικονομίας θα πρέπει να καταργήσει άμεσα τον «συμπληρωματικό φόρο» που αφορά τις περιουσίες άνω των 250.000€ και ανέρχεται συχνά σε ποσά έως και 5πλάσια του κυρίως φόρου! Ο φόρος αυτός επιβλήθηκε για να φοροαπαλλαγεί σκανδαλωδώς η τεράστιας αξίας εκτός σχεδίου γη της χώρας μας, με αποτέλεσμα την δραματική απαξίωση της αστικής ιδιοκτησίας, την οικοδομική και επενδυτική απραξία στη χώρα μας, καθώς και την ανεργία και το μαρασμό στους σχετικούς κλάδους της οικονομίας μας! Συνεπώς αν η εκτός σχεδίου γη πληρώσει 3-5€ το στρέμμα ετησίως, όπως έπρεπε εξ αρχής, αντί για το 1€ που «πληρώνει» σήμερα, αυτό θα υπερεπαρκέσει για την πλήρη κατάργηση του συμπληρωματικού φόρου! 

Συμπερασματικά, κατά την ΠΟΜΙΔΑ, ο μοναδικός στόχος κάθε παρέμβασης σε ένα φόρο-«Γολιάθ» όπως ο ΕΝΦΙΑ θα πρέπει να είναι η σύμμετρη ανακούφιση όλων των φορολογουμένων, με παράλληλη διεύρυνση της φορολογικής του βάσης και όχι με συρρίκνωσή της σε μια προσπάθεια ψηφοθηρίας με αποκλειστικά μικροκομματικά κριτήρια, η οποία όμως θα καταλήξει σε αναπόφευκτο και παταγώδες δημοσιονομικό «Βατερλώ»!