tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Αναγνωρίστηκε ως ισότιμο πτυχίο νομικής από το κολέγιο IdEF

οι κάτοχοι πτυχίου Νομικής από ξένα πανεπιστήμια μέσω ελληνικών κολεγίων που επιθυμούν να δικηγορήσουν στην Ελλάδα μπορούν να εγγραφούν στο μητρώο ασκουμένων

Εκτός ουσιαστικού περιεχομένου καθίσταται η συζήτηση για το αν θα πρέπει να αναθεωρηθεί το άρθρο 16 του Συντάγματος που δεν επιτρέπει την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων στην Ελλάδα, καθώς η πραγματικότητα την έχει ξεπεράσει.

 

Σύμφωνα με δελτίο τύπου γαλλικού κολλεγίου IDEF, στις 23/6/2016, οι Δικηγορικοί Σύλλογοι της Ελλάδας δέχθηκαν και επισήμως, τους πρώτους Πτυχιούχους Νομικής του Δημόσιου Γαλλικού Πανεπιστημίου Paris 13 – Sorbonne Paris Cité με φοίτηση στο Κολλέγιο IdEF, ως ασκούμενους.

 

Έτσι, οι κάτοχοι πτυχίου Νομικής από ξένα πανεπιστήμια μέσω ελληνικών κολεγίων που επιθυμούν να δικηγορήσουν στην Ελλάδα έχουν δυνατότητα να εγγραφούν στο μητρώο ασκουμένων στην Ελλάδα, καθώς σύμφωνα με το άρθρο 15 του Ν. 4194/2013 όπως τροποποιήθηκε με τον Ν. 4285/2014, οι κάτοχοι πτυχίου Νομικής ευρωπαϊκού πανεπιστημίου με φοίτηση σε κολέγιο στην Ελλάδα εγγράφονται πλέον στα βιβλία ασκουμένων των δικηγορικών συλλόγων της Ελλάδας, με την ίδια διαδικασία που ισχύει για όλους τους πτυχιούχους νομικών σχολών της ΕΕ που έκαναν το σύνολο των σπουδών τους στην αλλοδαπή. Ύστερα από πρακτική άσκηση διάρκειας 18 μηνών συμμετέχουν στον πανελλήνιο διαγωνισμό υποψήφιων δικηγόρων, ακριβώς όπως και οι πτυχιούχοι των ελληνικών νομικών σχολών. Οι επιτυχόντες στον πανελλήνιο διαγωνισμό μπορούν να ζητήσουν τον διορισμό τους ως δικηγόροι στον δικηγορικό σύλλογο του Πρωτοδικείου που επιθυμούν, με αίτησή τους προς το υπουργείο Δικαιοσύνης.

 

Τι λέει το δελτίο τύπου

 

Α. ΠΙΤΥΧΙΑ ΤΩΝ ΠΤΥΧΙΟΥΧΩΝ ΝΟΜΙΚΗΣ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ PARIS 13 ΜΕ ΦΟΙΤΗΣΗ ΣΤΟ ΚΟΛΛΕΓΙΟ IdEF ΣΤΗ ΔΟΚΙΜΑΣΙΑ ΕΠΑΡΚΕΙΑΣ

 

Στις 17/6/2016, η ολοκλήρωση της διαδικασίας που διενεργήθηκε με απόλυτη επιτυχία από τη Μόνιμη Επιτροπή Δοκιμασίας Επάρκειας, επέτρεψε στους πρώτους επιτυχόντες την εγγραφή στα βιβλία ασκουμένων των Δικηγορικών Συλλόγων της Ελλάδας.

Το ΔΣ του Κολλεγίου IdEF συγχαίρει τους πτυχιούχους Νομικής του Πανεπιστημίου Paris 13 με φοίτηση στο Κολλέγιο IdEF, που έλαβαν μέρος στις πρώτες εξετάσεις επάρκειας ενώπιον της  Μόνιμης Επιτροπής Δοκιμασίας Επάρκειας, για την μέχρι και 100% επιτυχία τους σε μαθήματα όπως το Ποινικό Δίκαιο και η Διοικητική Δικονομία και τους εύχεται καλή επιτυχία στον πανελλήνιο διαγωνισμό υποψηφίων δικηγόρων του Οκτωβρίου.

 

Β.        ΚΟΛΛΕΓΙΟ IdEF : ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΚΟΛΛΕΓΙΟ ΠΟΥ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΑΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΑ ΟΙ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΕΛΛΑΔΑΣ

 

Κατόπιν της ανωτέρω εξέλιξης, το Κολλέγιο IdEF είναι επισήμως, το ΠΡΩΤΟ και ΜΟΝΑΔΙΚΟ Κολλέγιο με Πτυχιούχους εγγεγραμμένους στα βιβλία ασκουμένων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδας, με την ίδια ακριβώς διαδικασία που εφαρμόζεται για όλους τους πτυχιούχους Νομικών Σχολών Ευρωπαϊκών Πανεπιστημίων που πραγματοποίησαν το σύνολο των σπουδών τους στην αλλοδαπή.

 

Η διαδικασία της Δοκιμασίας Επάρκειας έδωσε για πρώτη φορά στους πτυχιούχους Νομικής του Κολλεγίου IdEF την ευκαιρία να συγκριθούν ακαδημαϊκά και επιστημονικά με τους πτυχιούχους Νομικής άλλων Πανεπιστήμιων της Ε.Ε.

 

Σημειώνουμε ότι, οι παλαιότεροι πτυχιούχοι του Κολλεγίου IdEF, που δικηγορούν ΗΔΗ στην Ελλάδα ως Δικηγόροι της Ε.Ε. ή/και ως Έλληνες Δικηγόροι, απέκτησαν την ιδιότητα του δικηγόρου στην αλλοδαπή όπου τα πτυχία αναγνωρίζονταν ανέκαθεν.

 

Γ.         ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΤΩΝ ΠΤΥΧΙΩΝ ΝΟΜΙΚΗΣ PARIS 13 – IdEF ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

 

Πλέον, οι κάτοχοι πτυχίου Νομικής του Γαλλικού Πανεπιστημίου Paris 13 με φοίτηση στο Κολλέγιο IdEF που επιθυμούν να δικηγορήσουν στην Ελλάδα, έχουν τις ακόλουθες δυνατότητες:

 

Γ1. Εγγραφή στο μητρώο ασκουμένων – Απόκτηση της δικηγορικής ιδιότητας στην Ελλάδα

 

Σύμφωνα με το άρθρο 15 του ν.4194/2013 όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 6(4) του ν.4285/2014, και ισχύει, οι κάτοχοι πτυχίου Νομικής του Δημόσιου Γαλλικού Πανεπιστημίου Paris 13 με φοίτηση στο Κολλέγιο IdEF στην Ελλάδα, εγγράφονται στα βιβλία ασκουμένων των Δικηγορικών Συλλόγων της Ελλάδας, με την ίδια διαδικασία που ισχύει για όλους τους πτυχιούχους Νομικών Σχολών της Ε.Ε. που έκαναν το σύνολο των σπουδών τους στην αλλοδαπή.

 

Μετά την πρακτική άσκηση διάρκειας 18 μηνών, συμμετέχουν στον πανελλήνιο διαγωνισμό υποψηφίων δικηγόρων, ακριβώς όπως και οι πτυχιούχοι των Ελληνικών Νομικών Σχολών.

 

Οι επιτυχόντες στον πανελλήνιο διαγωνισμό, μπορούν να ζητήσουν τον διορισμό τους ως δικηγόροι στο Δικηγορικό Σύλλογο του Πρωτοδικείου που επιθυμούν, με αίτησή τους προς το Υπουργείο Δικαιοσύνης.

 

Γ2. Εγγραφή στο μητρώο ασκουμένων – Απόκτηση της δικηγορικής ιδιότητας στη Γαλλία

 

Οι κάτοχοι πτυχίου Νομικής του Γαλλικού Πανεπιστημίου Paris 13 με φοίτηση στο Κολλέγιο IdEF στην Ελλάδα, εγγράφονται στα βιβλία ασκουμένων των Δικηγορικών Συλλόγων της Γαλλίας, με την ίδια διαδικασία που ισχύει για όλους τους πτυχιούχους Γαλλικών Νομικών Σχολών δηλαδή, υπό τους ίδιους όρους με τους Γάλλους συναδέλφους τους.

 

Η έναρξη της άσκησης προϋποθέτει επιτυχή εξέταση στα κατά τόπους Institut d’Etudes Judiciaires (IEJ). Η διάρκεια της άσκησης είναι 18 μήνες. Η επιτυχής συμμετοχή στις εξετάσεις του CAPA ολοκληρώνει τη διαδικασία και απονέμει τον επαγγελματικό τίτλο του Avocat (Δικηγόρος).

 

Στη συνέχεια, εφόσον το επιθυμούν, επιστρέφουν στην Ελλάδα και εγγράφονται αυτομάτως στους οικείους Δικηγορικούς Συλλόγους με την ιδιότητα του Ευρωπαίου Δικηγόρου.

 

Δ.        ΤΕΛΟΣ ΣΤΗ ΦΟΙΤΗΤΙΚΗ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ

 

Ιστορικά, όσοι επιθυμούσαν να γίνουν Δικηγόροι και δεν εξασφάλιζαν μία θέση σε Ελληνικό Πανεπιστήμιο, ήταν υποχρεωμένοι να φύγουν για σπουδές στο εξωτερικό με ότι αυτό συνεπάγετο σε έξοδα για τις οικογένειες και απώλεια εσόδων για την Ελληνική οικονομία.

 

Δηλαδή, μέχρι σήμερα οι νομικές σπουδές έπρεπε να λάβουν χώρα στο εξωτερικό προκειμένου οι πτυχιούχοι να μπορούν να αναγνωρίσουν το πτυχίο τους στην Ελλάδα, για να δικηγορήσουν στην Ελλάδα.

 

Η πρώτη ιστορικά Επίσημη αναγνώριση πτυχίου Νομικής Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου με φοίτηση σε Ελληνικό Κολλέγιο, σηματοδοτεί την απόλυτη ανατροπή αυτού του μοντέλου Νομικών σπουδών, με ότι αυτό θετικά συνεπάγεται για τις Ελληνικές οικογένειες και την Ελληνική οικονομία.

 

Πράγματι, η πρόταση του Κολλεγίου IdEF εισάγει  τη δυνατότητα που έλειπε μέχρι σήμερα.

 

Οι τρίγλωσσες νομικές σπουδές να γίνονται στην Ελλάδα, η αναγνώριση να γίνεται στην Ελλάδα, και η σταδιοδρομία του νέου Δικηγόρου να μπορεί να πραγματοποιηθεί τόσο στην Ελλάδα όσο και σε κάθε άλλο κράτος μέλος της Ε.Ε.

 

 

Ε.        ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΥΠΟΤΡΟΦΙΩΝ ΑΡΙΣΤΕΙΑΣ – ΚΑΤΑΤΑΚΤΗΡΙΕΣ – MASTER

 

Σε συνέχεια της επίσημης αναγνώρισης των Πτυχίων Νομικής του Πανεπιστημίου Paris 13 με φοίτηση στο Κολλέγιο IdEF και από τους Δικηγορικούς Συλλόγους της Ελλάδας, ο Γενικός διευθυντής του Κολλεγίου IdEF, Δρ. Στυλιανός Αμαργιανάκης, καλεί,

  • τους αποφοίτους Λυκείου που επιθυμούν να κάνουν αποκλειστικά και μόνο Νομικές σπουδές να ενημερωθούν για τις υποτροφίες αριστείας που μπορούν να διεκδικήσουν,

  • τους φοιτητές και πτυχιούχους Ελληνικών Πανεπιστημίων, να ενημερωθούν για τη διαδικασία κατάταξης στο δεύτερο έτος,

  • τους φοιτητές και πτυχιούχους Ευρωπαϊκών Πανεπιστημίων που επιθυμούν να επιστρέψουν στην Ελλάδα χωρίς να χάσουν τα χρόνια νομικών σπουδών που έχουν ήδη κατοχυρώσει στην αλλοδαπή, να ενημερωθούν για τη διαδικασία κατάταξης, και τέλος,

  • τους πτυχιούχους Ελληνικών και Ευρωπαϊκών Πανεπιστημίων αλλά και τους ήδη δικηγόρους, να ενημερωθούν για τις μεταπτυχιακές σπουδές στο IdEF

 

 

Περισσότερες πληροφορίες για τα προγράμματα σπουδών Νομικής που παρέχει στην Ελλάδα το Γαλλικό Κολλέγιο IdEF σε σύμπραξη με το Δημόσιο Γαλλικό Πανεπιστήμιο Paris 13 – Sorbonne Paris Cité, καθώς και για τα Προγράμματα Υποτροφιών Αριστείας μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα www.idef.gr