tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Απώλεια ΦΠΑ όση οι περικοπές συντάξεων- αφορολογήτου!!!

Η αύξηση των συντελεστών και οι επιβαρύνσεις στα νοικοκυριά "ροκανίστηκαν" από τους επιτήδειους

Γράφει ο Γιώργος Παππούς, δημοσιογράφος, συνεργάτης του Ε.Ε.Α. 

Η νέα Έκθεση της Κομισιόν για τις απώλειες εσόδων ΦΠΑ ασφαλώς δεν πέφτει ως κεραυνός εν αιθρία, αν λάβει κανείς υπόψιν τα αποτελέσματα των φορολογικών ελέγχων, που δείχνουν παραβατικότητα στα επίπεδα του 50-60%. Παρά ταύτα δεν παύει να προκαλεί δυσφορία ότι το Ελληνικό Δημόσιο, δηλαδή οι φορολογούμενοι, χάνει κάθε χρόνο περί τα 6 δισ ευρώ από τις δυνητικές εισπράξεις του ΦΠΑ. 

Σύμφωνα με τα νέα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η αύξηση του ανώτατου συντελεστή από το 23% στο 24%, οι μαζικές μετατάξεις προϊόντων και υπηρεσιών από το 13% στο 24%, καθώς και η κατάργηση του ειδικού καθεστώτος στα νησιά, θα έπρεπε να οδηγήσουν τα έσοδα του ΦΠΑ στα 20,249 δισ ευρώ, δηλαδή περίπου 2 δισ ευρώ πάνω από τα επίπεδα του 2015. Ωστόσο, κάπου στη… διαδρομή "χάθηκαν" καμιά 500αριά εκατομμύρια, με αποτέλεσμα η συνολική μαύρη τρύπα- δηλαδή η διαφορά των δυνητικών εσόδων από τις τελικές εισπράξεις ΦΠΑ- να διευρυνθεί στα 5,916 δισ ευρώ! 

Το νούμερο είναι εντυπωσιακό, καθώς εάν μπορούσε η Φορολογική Διοίκηση, το Κράτος, να περιορίσει αυτή την "αιμορραγία" έστω κατά το ήμισυ, τότε αυτήν τη στιγμή πιθανότατα δεν θα μιλούσε για περικοπές στις συντάξεις και περαιτέρω μείωση του αφορολογήτου, που καλύπτουν αντίστοιχο δημοσιονομικό χώρο. 

Τα ποιοτικά στοιχεία της Έκθεσης είναι ακόμα πιο αποκαλυπτικά. Ο "αποτελεσματικός" συντελεστής ΦΠΑ- υπολογίζεται ως ο λόγος δυνητικών εισπράξεων επί της φορολογικής βάσης- αυξήθηκε μέσα σε μια χρονιά κατά 14,1% κι αυτή ήταν η μεγαλύτερη αύξηση στην Ε.Ε., όπου η δεύτερη μεγαλύτερη ήταν στη Μάλτα με μόλις 2,2%. Παρά ταύτα, τα έσοδα αυξήθηκαν κατά 11,2%, όταν στη Μάλτα η αύξηση ήταν της τάξης του 6,5% κι αυτό δείχνει ότι οι "τρύπες" στη χώρα μας είναι πολλές και βαθιές. 

Ένα επιπλέον στοιχείο, είναι αυτές οι απώλειες ως ποσοστό επί των δυνητικών εσόδων ΦΠΑ, υπολογίζονται στο 29%, μια "επίδοση" που κατατάσσει την Ελλάδα στη δεύτερη θέση της "μαύρης" λίστας, όπου πρώτη φιγουράρει η Ρουμανία. 

Τις πταίει γι' αυτήν την κατάσταση, που δεν διορθώνεται μετά από 8 σκληρά, μνημονιακά χρόνια; Η Κομισιόν τα λέει μια χαρά: η φορολογική συμμόρφωση, οι απάτες, η φοροαποφυγή, οι πτωχεύσεις και η Φορολογική Διοίκηση. Αν δεν διορθωθούν όλα αυτά, οι συζητήσεις για την "επόμενη ημέρα" και τη "δίκαιη ανάπτυξη", θα καταντήσουν λίαν συντόμως ένα ακόμα κακόγουστο ανέκδοτο….