tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Άρχισαν οι οικονομικές επιπτώσεις από τον κοροναϊό. Πτώση στα χρηματιστήρια

Ορατές είναι οι οικονομικές επιπτώσεις από τον κοροναϊό. Ήδη καταγράφονται σημαντικές πτώσεις σε όλα τα χρηματιστήρια.

Στο Χρηματιστήριο Αθηνών σημειώθηκαν, το μεσημέρι της 24ης  Φεβρουαρίου 2020, μεγάλες απώλειες κατά 6,39% ή κατά 3,5 δισ. ευρώ. Η χρηματιστηριακή αγορά βρίσκεται σε κλοιό ισχυρών πιέσεων επηρεαζόμενη καταλυτικά από το αρνητικό κλίμα των διεθνών αγορών, καθώς τα κρούσματα του κοροναϊού αυξάνονται χτυπώντας και την πόρτα της Ιταλίας, μεγεθύνοντας και τους φόβους για τις επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία.

Η αγορά κινήθηκε στα χαμηλότερα επίπεδα από τις αρχές Οκτωβρίου του 2019, υποχωρώντας κάτω και από τα επίπεδα των 840 μονάδων. O Γενικός Δείκτης Τιμών, στις 14:45, διαμορφώνεται στις 835,95 μονάδες, σημειώνοντας πτώση 6,39%.

 Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια: Προς τη χειρότερη ημέρα από το 2016 οι μετοχές

Η αύξηση στον αριθμό των κρουσμάτων του κοροναϊού εκτός Κίνας είχε ως αποτέλεσμα να εξανεμιστούν σχεδόν 420 δισεκ. δολάρια από την αξία των ευρωπαϊκών χρηματιστηριακών αγορών σήμερα, με τους επενδυτές να αναζητούν την ασφάλεια του χρυσού εν μέσω φόβων για μεγαλύτερο αντίκτυπο στην παγκόσμια ανάπτυξη.

Οι ιταλικές μετοχές κατέγραψαν νωρίτερα βουτιά κατά 4,2% με το Μιλάνο να οδεύει προς τη χειρότερη ημέρα του από το 2016, καθώς η Ιταλία ανακοίνωσε τον μεγαλύτερη αύξηση στα κρούσματα του ιού στην Ευρώπη.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 σημείωσε νωρίτερα πτώση 3,4% και οδεύει προς τη μεγαλύτερη ενδοσυνεδριακή ποσοστιαία πτώση του από τότε που οι Βρετανοί τάχθηκαν υπέρ της εξόδου από την Ευρωπαϊκή Ένωση στο δημοψήφισμα του Ιουνίου του 2016.

Ο γενικός δείκτης στο χρηματιστήριο της Λονδίνου σημείωσε νωρίτερα πτώση 3%, με τις μετοχές των εταιριών πετρελαίου και ταξιδίων να καταγράφουν από τις μεγαλύτερες απώλειες.

Οι μετοχές των αεροπορικών εταιριών κατέγραφαν από τις μεγαλύτερες απώλειες στον STOXX 600, με τις EasyJet, Ryanair, Air France και Lufthansa να υποχωρούν από 7,4% έως 12,6%. Ο ευρωπαϊκός δείκτης των εταιριών ταξιδίων και αναψυχής σημείωσε βουτιά 5,4%.

Οι γερμανικές μετοχές, που συνδέονται στενά με την Κίνα λόγω των εξαγωγών, καταγράφουν πτώση 3% παρά την ανακοίνωση της έρευνας Ifo που έδειξε ότι το επιχειρηματικό κλίμα αυξήθηκε απρόσμενα τον Φεβρουάριο, περιορίζοντας τους φόβους για ύφεση στη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία.

Με σημαντική πτώση άνοιξε το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης

Οι δείκτες στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης καταγράφουν σημαντική πτώση με το άνοιγμα, καθώς οι επενδυτές εμφανίζονται ιδιαίτερα ανήσυχοι για μια ενδεχόμενη παρατεταμένη επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας λόγω της αύξησης των κρουσμάτων του Covid-19 σε χώρες εκτός της Κίνας.

Γύρω στις 16.55 (ώρα Ελλάδας) ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones υποχωρούσε κατά -2,64%, στις 28.228,13 μονάδες. Βρισκόταν δηλαδή κάτω από το επίπεδο με το οποίο άνοιξε τη νέα χρονιά.

Ο δείκτης Nasdaq των εταιρειών υψηλής τεχνολογίας υποχωρούσε κατά -2,88% ενώ ο Standard & Poor’s 500, που είναι ενδεικτικός της γενικής τάσης και περιλαμβάνει τις 500 μεγαλύτερες εισηγμένες εταιρείες, κατέγραφε πτώση -2,48%.

Ο χρυσός, που θεωρείται από ορισμένους ως «καταφύγιο» σε περιόδους κρίσης, σημειώνει άνοδο 2%, φτάνοντας στα 1.675,75 δολάρια η ουγγιά, στο υψηλότερο επίπεδό του από το 2013.

Η Γουόλ Στριτ έκλεισε με πτώση την περασμένη εβδομάδα, λόγω της εντεινόμενης ανησυχίας για την επιδημία, αλλά και εξαιτίας των απογοητευτικών στοιχείων για την αμερικανική οικονομία. Την περασμένη εβδομάδα ο Dow Jones είχε απώλειες 1,4% και ο Nasdaq 1,6%.

«Η ρίζα του προβλήματος είναι ο φόβος ότι η παράλυση που έπληξε την κινεζική οικονομία θα έχει συνέπειες και αλλού, γεγονός που θα συνιστούσε νέο πλήγμα στην παγκόσμια ανάπτυξη», εκτίμησε ο Πάτρικ Ο’Χέιρ, αναλυτής της Briefing.

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Β