tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Άρθρο. Νέοι πολιτικοί συσχετισμοί υπέρ του επιμελητηριακού θεσμού

Έτσι, 185 βουλευτές του ελληνικού Κοινοβουλίου συναισθανόμενοι τις ευθύνες τους υπέγραψαν πρόταση τροποποίησης του νόμου

Εκατόν εβδομήντα οκτώ (178) χρόνια από το πρώτο Βασιλικό Διάταγμα ίδρυσης των Επιμελητηρίων στη χώρα μας (ΒΔ 281/22.5.1836) και 100 χρόνια από την ψήφιση του νόμου 184/26.3.1914 «Περί συστάσεως (σύγχρονων) Εμπορικών και Βιομηχανικών Επιμελητηρίων», ο επιμελητηριακός θεσμός διατρέχει άμεσο κίνδυνο αφανισμού!

 

Με την παρ. 1 του αρθ. 6 της ΠΝΠ 12/12-12-12, ΦΕΚ-240 Α/12-12-12, η οποία κυρώθηκε με το άρθρο 48 του Ν. 4111/13, ΦΕΚ-18 Α/25-1-13, προβλέπεται ότι από την 1η Ιανουαρίου 2015 καταργείται η υποχρεωτική εγγραφή στα Εμπορικά Επιμελητήρια, όπως αυτή προβλέπεται στο ν. 2081/1992 (Α΄ 154) και η εγγραφή σε αυτά καθίσταται προαιρετική.

 

Η διάταξη αυτή στην ουσία οδηγεί τον θεσμό σε οικονομική καχεξία και σε σταδιακό κλείσιμο τα επιμελητήρια. Ακριβώς σε αυτές τις κρίσιμες στιγμές φαίνεται πως η πλειοψηφία του πολιτικού κόσμου αφυπνίστηκε και διαισθάνθηκε τους κινδύνους και τις συνέπειες που θα έχει η εφαρμογή της παραπάνω διάταξης.  

 

Έτσι, 185 βουλευτές του ελληνικού Κοινοβουλίου συναισθανόμενοι τις ευθύνες τους υπέγραψαν πρόταση τροποποίησης του νόμου και επαναφορά της υποχρεωτικότητας. Η πρόταση αυτή δείχνει τόσο τη σοβαρότητα του θέματος όσο και την πίεση που ασκεί ο επιχειρηματικός κόσμος να μη χαθεί ένα θεσμικό όργανο απαραίτητο για την εθνική οικονομία.

Παράλληλα  ο υφυπουργός Ανάπτυξης Αθ. Σκορδάς με έγγραφο που διαβίβασε στη Βουλή αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο για πιθανή τροποποίηση του νόμου χωρίς όμως να αποδέχεται αλλαγή στη στάση της κυβέρνησης επειδή η κατάργηση αποτελούσε μνημονιακή υποχρέωση της χώρας.

 

Για το ίδιο θέμα ο πρόεδρος του ΕΕΑ κ. Γ. Χατζηθεοδοσίου σε δήλωσή του ζητάει:

«να απαντηθεί με σαφήνεια και ειλικρίνεια ποιος θα είναι τελικά ο ωφελημένος από την προωθούμενη κατάργηση των Επιμελητηρίων. Γιατί σίγουρα δεν θα είναι ο μικρομεσαίος επιχειρηματίας και ο ελεύθερος επαγγελματίας. Ούτε βέβαια και η Πολιτεία, καθώς θα χάσει έναν πολύτιμο σύμβουλο όπως είναι θεσμικά ο ρόλος των Επιμελητηρίων, σε μία κρίσιμη καμπή για την ανάκαμψη της οικονομίας και το μέλλον της κοινωνίας. Η προφανής απάντηση για το Επαγγελματικό Επιμελητήριο της Αθήνας –και όχι μόνο- είναι ότι τελικά όφελος θα έχουν μόνο τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα που στοχεύουν να αποδυναμώσουν ακόμα περισσότερο τον μικρομεσαίο επιχειρηματία, παίρνοντας το μερίδιο του από την αγορά. Είμαστε θεατές ενός ακόμα επεισοδίου αναδιανομής του πλούτου, προς όφελος βέβαια των ολίγων, με την καταστροφή της μεσαίας τάξης».

 

Στο μεταξύ έντονη πίεση ασκεί και η ΚΕΕΕ η οποία αποφάσισε κινητοποιήσεις στη τελευταία συνέλευση των προέδρων στο Ηράκλειο της Κρήτης. Γίνεται έτσι φανερό ότι μεταβάλλονται οι πολιτικοί συσχετισμοί δυνάμεων και τώρα η ζυγαριά γέρνει υπέρ των επιμελητηρίων.

 

Δείτε τον κατάλογο των 185 βουλευτών και την τροποποίηση

 

Σ.Β.