tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Άρθρο. Ο σεβασμός φαίνεται από τις πράξεις κι όχι από τα λόγια…

Του Παναγιώτη Παντελή – Φοροτεχνικού, Οικονομικού Επόπτη Ε.Ε.Α., σε συνεργασία με τον Ηλία Χατζηγεωργίου – Φοροτεχνικό, Αντιπρόεδρο Επιτροπής Λογιστών Ε.Ε.Α.


Νά ‘μαστε πάλι στα ίδια… Ο Φεβρουάριος έφτασε στα μέσα του, όλα όμως οδηγούν στον περασμένο Μάρτιο όσον αφορά στο ζήτημα της πανδημίας. Το γενικό lockdown δεν έχει συμβεί ακόμα, αλλά σιγά σιγά, νομός με νομό, μπαίνουν σε καθεστώς «κόκκινης ζώνης», με πρώτη αυτών την Αττική, η οποία είναι στα κόκκινα από χθες.

Η κατάσταση με τα μέτρα είναι κι αυτή στα ίδια επίπεδα με τις αρχές. Ο αριθμός των νόμων και των εγκυκλίων εξακολουθεί να αυξάνεται με γεωμετρική πρόοδο. Δυστυχώς όμως, όπως έχουμε πει εδώ και καιρό, το πρόβλημα δεν έγκειται μόνο στην ποσότητα, αλλά και στην ταχύτητα έκδοσης των αποφάσεων.

Η καθυστέρηση πολλές φορές ξεπερνά τα επιτρεπτά όρια, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για εμάς τους φοροτεχνικούς, αλλά και τους ίδιους τους φορολογούμενους γενικότερα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η εγκύκλιος για τα ενοίκια των επιχειρήσεων για τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο του 2021.

Έχει δημοσιευθεί η εγκύκλιος Α. 1025/2021, η οποία ξεκαθαρίζει ποιες επιχειρήσεις έχουν δικαίωμα ολικής μείωσης ενοικίου, αλλά και ποιες έχουν δικαίωμα μείωσης κατά 40%. Αντίστοιχα, οι ιδιοκτήτες-φυσικά πρόσωπα θα μπορούν να λάβουν 80% αποζημίωση αφορολόγητη, εάν η επιχείρηση δικαιούται ολική μείωση ή 20% εάν η επιχείρηση δικαιούται μείωση κατά 40%.

Στο σημείο αυτό θα πρέπει να επισημάνουμε τα εξής:

  • Πλέον, για το δικαίωμα της μείωσης λαμβάνονται υπόψιν οι κύριοι ΚΑΔ των επιχειρήσεων που ήταν ενεργοί στις 4/1/2021 και όχι αυτοί που ήταν στις 20/3/2020.
  • Αντίστοιχα λαμβάνονται υπόψιν εάν χρειαστεί οι ΚΑΔ που αναγράφονται στον κωδικό 022 του Ε3 του φορολογικού έτους 2019 (ΚΑΔ με τα υψηλότερα ακαθάριστα έσοδα) και όχι αυτά του εντύπου Ε3 του 2018.
  • Δεν παίζει κανένα ρόλο εάν η επιχείρηση λειτούργησε ή όχι, αλλά μόνο εάν έχει κάποιον από τους απαραίτητους ΚΑΔ σύμφωνα με τα ανωτέρω. Επίσης, η επιχείρηση δεν χρειάζεται να παρουσιάσει κάποιο οικονομικό στοιχείο για να αποδείξει μείωση ή όχι, αρκεί μόνο η απόδειξη των ΚΑΔ για να προκύπτει ότι είναι δικαιούχος, σύμφωνα με τα παραρτήματα Α και Β τις εγκυκλίου.

Μετά την έκδοση της εγκυκλίου θα ακολουθήσει η έναρξη της εφαρμογής των δηλώσεων covid, όπου οι ιδιοκτήτες θα πρέπει να δηλώσουν τη μείωση που έχουν υποστεί για να λάβουν τις σχετικές αποζημιώσεις. Τις παρατηρήσεις μας για την εν λόγω δήλωση τις κάναμε την προηγούμενη εβδομάδα στο άρθρο «Το σήριαλ με τα ενοίκια και τις επιταγές συνεχίζεται…». Θεωρούμε ότι είναι άμεση ανάγκη να λυθούν τα εν λόγω ζητήματα, διότι τα προβλήματα που μπορεί να δημιουργηθούν είναι άπειρα, με τις συνέπειες να είναι κι αυτές άγνωστες. Δεν νομίζουμε ο κόσμος να έχει την υπομονή, αλλά και τη ρευστότητα να αντέξει για άλλη μια φορά «τεχνικά προβλήματα».

Στο άλλο μέτωπο, αυτό της Επιστρεπτέας Προκαταβολής, το ξημέρωμα μας επιφύλασσε μια εγκύκλιο μπόνους, μαζί με αυτή των ενοικίων, την εγκύκλιο ΓΔΟΥ 154/2021. Σύμφωνα με την εν λόγω εγκύκλιο, σε εφαρμογή μπαίνει το Πρόγραμμα Επιστρεπτέα Προκαταβολή 6 για όσες επιχειρήσεις εκδηλώσουν ενδιαφέρον, συμπληρώνοντας τη σχετική αίτηση ενδιαφέροντος.

Η εγκύκλιος ορίζει ότι οι αιτήσεις θα πρέπει να υποβληθούν έως τις 22 Φεβρουαρίου 2021. Στην αίτηση θα πρέπει να αναγραφούν ανά μήνα τα μηνιαία έσοδα για την περίοδο Ιανουάριος 2020 έως και Ιανουάριος 2021. Επιπλέον, επιχειρήσεις που είναι εκτός καθεστώτος ΦΠΑ, θα πρέπει να αναγράψουν και τα στοιχεία των εσόδων και των εξόδων του 2019, όπως αναλύονται στην εγκύκλιο.

Όπως έγινε και τις προηγούμενες φορές, με εξαίρεση την Επιστρεπτέα Προκαταβολή 4, οι όροι και οι προϋποθέσεις για τους δικαιούχους δεν είναι γνωστοί. Θα γίνουν μετά την ολοκλήρωση της επεξεργασίας των στοιχείων που υποβλήθηκαν από τις επιχειρήσεις στις εκδηλώσεις ενδιαφέροντος.

Η παρατήρησή μας για το Πρόγραμμα είναι ότι το χρονικό περιθώριο που δίνεται για αιτήσεις είναι για άλλη μια φορά πάρα πολύ μικρό και απίστευτα πιεστικό. Θα μπορούσαμε άνετα να το χαρακτηρίσουμε και ως «εκβιαστικό», εάν συνυπολογίσουμε το γεγονός ότι οι προϋποθέσεις θα βγουν μετά, άρα δεν μπορείς να κάνεις κάποια διαλογή πριν τη διαδικασία ή, εάν την κάνεις, γίνεται στα τυφλά και με ρίσκο.

Αξίζει μόνο να θυμίσουμε στους εμπλεκόμενους που κάνουν τους χρονικούς προγραμματισμούς, ότι η εβδομάδα που μας έρχεται θα είναι, όπως έχει αναφερθεί από τους μετεωρολόγους, εβδομάδα με πολύ ιδιαίτερες καιρικές συνθήκες. Καλό θα είναι λοιπόν, για να μη χαθεί το πρόγραμμα στον χιονοπόλεμο, να μας επιτρέψουν να λειτουργήσουμε με συνθήκες ανθρώπινες κι όχι υπεράνθρωπες

Το τελευταίο θα πρέπει να το θυμούνται και άλλοι εμπλεκόμενοι φορείς που ορίζουν μια σειρά άλλων διαδικασιών. Για παράδειγμα, θα πρέπει να το θυμηθούν όλοι ανεξαιρέτως οι αρμόδιοι του Υπουργείου Εργασίας και όχι μόνο, που ονειρεύονται βεβαιώσεις μετακίνησης από το σύστημα ΕΡΓΑΝΗ για τους εργαζόμενους. Το ότι κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό να γίνει είναι αυτονόητο, αλλά δεν είναι μόνο αυτό…

Θα πρέπει επιτέλους να αρχίσουν να υπολογίζουν, γιατί από ό,τι φαίνεται δεν το κάνουν από την πρώτη στιγμή, ότι έχουν να κάνουν με ανθρώπους και όχι με υπερσύγχρονα computer. Μάλιστα εμείς τυγχάνει να έχουμε κι άλλες υποχρεώσεις που τις ορίζει το ίδιο το Υπουργείο Εργασίας, άλλα και άλλοι αρμόδιοι σαν κι αυτούς, οι οποίες θα τρέξουν παράλληλα με ό,τι έχουν ονειρευτεί να κάνουν. Μάλιστα πολλές από αυτές είναι απολύτως περιττές, βλέπε διπλή δήλωση αναστολών επιχειρήσεων που έκλεισαν με κρατική εντολή εχθές.

Σαν λογιστές-φοροτεχνικοί μπορούμε να πούμε ότι από λόγια αλλά και από ευχαριστώ έχουμε φάει αρκετά… Θα θέλαμε λοιπόν εκτός από αυτά, να έχουμε και τον απαιτούμενο ελάχιστο σεβασμό για το επάγγελμα-λειτούργημα που κάνουμε. Ο σεβασμός όμως δεν φαίνεται από ένα απλό ευχαριστώ, αλλά από πράξεις. Χωρίς εμάς, κανένα μέτρο δεν θα είχε εφαρμογή… Ας το βάλουν όλοι οι εμπλεκόμενοι καλά στο μυαλό τους…

Πηγή: www.e-forologia.gr