tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Άρθρο. Συντάξεις σε εξέλιξη & πλειστηριασμοί στον πάγο

Της Ειρήνης Τσεσμελή, Λογίστριας Οικονομικής Συμβούλου


Όπως φαίνεται οι δικαιούχοι επικουρικών συντάξεων θα συνεχίσουν την επί μακρόν αναμονή καταβολής της επικουρικής τους σύνταξης, αφού δεν έχει μέχρι και σήμερα ενεργοποιηθεί το πρόγραμμα που θα υπολογίσει ή επανυπολογίσει τα ποσά των επικουρικών συντάξεων ώστε να καταλήξουν στους δικαιούχους. Οι αρμόδιοι υπάλληλοι των επικουρικών συντάξεων δεν έχουν καμία απολύτως ενημέρωση για τον χρόνο έναρξης χρήσης του προγράμματος, ενώ υπάρχουν εκκρεμότητες υπολογισμού επικουρικών συντάξεων από το 2016.Δεν σας κρύβω ότι σε κάποιες περιπτώσεις που αφορά συντάξεις από χηρεία έχουν χαθεί τα στοιχεία και οι αρμόδιοι βρίσκονται στην διαδικασία ανεύρεσης των ασφαλιστικών εισφορών του θανόντος.

Αυτήν την στιγμή επανυπολογίζονται οι κύριες συντάξεις ώστε να πραγματοποιηθεί η καταβολή του συνολικού ποσού εφάπαξ σε όλους τους δικαιούχους συνταξιούχους εντός του φθινοπώρου,  πιθανότατα προς τον Οκτώβρη ή τα τέλη Σεπτέμβρη, είτε  θα καταβληθεί το 50% του συνολικού ποσού σε όλους – συνταξιούχους ιδιωτικού και δημόσιου τομέα και το υπόλοιπο 50% τον Δεκέμβρη. Κατόπιν της καταβολής ουδεμία άλλη αξίωση θα αναγνωρίζεται εκτός  εκείνων των συνταξιούχων που προσέφυγαν στην δικαιοσύνη και  οι αξιώσεις για δώρα και επικουρικές παραμένουν ζωντανές και μετά την είσπραξη των αναδρομικών για τις κύριες συντάξεις.

Δεν επιστρέφονται και δυνητικά διαγράφονται οι αξιώσεις για:

-Τα καταργημένα δώρα των κύριων συντάξεων που ήταν 800 ευρώ για όλους (εκτός και εάν η κύρια σύνταξη  ήταν κάτω από 400 ευρώ π.χ. αγρότες με την κατώτατη σύνταξη που διεκδικούν 660 ευρώ)

-Τις μειώσεις των επικουρικών που επιβλήθηκαν το 2012 σε όλους από το πρώτο ευρώ

-Την κατάργηση των δώρων στις επικουρικές που ήταν πλήρη (δυο επικουρικές ανά έτος) το 2012.

Στο Γενικό λογιστήριο του κράτους  η κατάσταση βρίσκεται εκτός ελέγχου όχι μόνο λόγω covid αλλά και λόγω της επικείμενης μεταφοράς του σε άλλη έδρα. Επιπρόσθετα ένας ακόμη ανασταλτικός παράγοντας έγκειται στον μειωμένο αριθμό υπαλλήλων που καλούνται να διαχειριστούν έναν όγκο περί τις 220.000 εκκρεμείς υποθέσεις που έρχονται από το 2017.  Παρόλο που οι δικαιούχοι έχουν προβεί σε ΑΙΤΜΑΤΑ ΕΠΙΣΠΕΥΣΗΣ, παρόλο που έχουν γίνει σχετικά αιτήματα και έχουν κατατεθεί στο υπουργείο εργασίας για επίσπευση του συνόλου των συντάξεων από χηρεία που εκκρεμούν στο Γενικό Λογιστήριο, από 15/05/2020 αρ.πρωτ.622 δυστυχώς δεν έχει δοθεί καμία λύση στο πρόβλημα.

Όσον αφορά τους πλειστηριασμούς υπάρχουν σενάρια για επέκταση του προγράμματος «Γέφυρα» έως το τέλος του έτους δεν έχουν ακόμα επιβεβαιωθεί, ωστόσο από την πλευρά τους τράπεζες και εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων αναφέρουν πως ειδικά οι αδύναμοι δανειολήπτες δεν έχουν να φοβούνται τίποτα γι’ αυτό το μεταβατικό τρίμηνο.
Από τη νέα χρονιά ωστόσο, μόνη οδός παραμονής σε μια κατοικία ή διάσωσής της θα αποτελεί ο νέος πτωχευτικός κώδικας. Το σχετικό νομοσχέδιο Κώδικας Διευθέτησης Οφειλών και Παροχής Δεύτερης Ευκαιρίας προβλέπει μια προπτωχευτική διαδικασία,  διάρκειας δυο μηνών, όπου θα δίνεται η δυνατότητα εξωδικαστικής ρύθμισης των χρεών. Με βάση το νέο πλαίσιο, ο δανειολήπτης είτε θα συμφωνεί σε μια λύση αποπληρωμής του δανείου του την οποία θα του προτείνει η τράπεζα ή θα επιλέγει την πτώχευση ρευστοποιώντας το σύνολο της περιουσίας του, συμπεριλαμβανομένης και της πρώτης κατοικίας. Μέχρι και τις 10.09.2020 στην σελίδα  http://www.opengov.gr/minfin/?p=9566 υπάρχει το προαναφερόμενο νομοσχέδιο σε δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση και θα αποτελείται από 171 άρθρα.

Αναμένουμε τις εξελίξεις μετά την κοινοβουλευτική διαβούλευση και την τελική μορφή του νόμου


Ειρήνη Τσεσμελή

Φοροτεχνικός Σύμβουλος- Λογίστρια

Email:[email protected]