tuv-iso-logo

Ασφαλιστικό και διάλογοι στην ημερίδα για τον ΟΑΕΕ -4 βίντεο

Πρόκειται για τα ευρήματα πανελλαδικής έρευνας που έγινε σε ασφαλισμένους και συνταξιούχους του ΟΑΕΕ

Αίσθηση προκάλεσαν οι αποκαλύψεις της έρευνας για τον ΟΑΕΕ και το ασφαλιστικό που διεξήχθη από την εταιρεία MARC ΑΕ, για λογαριασμό του Ινστιτούτου Μικρών Επιχειρήσεων της ΓΣΕΒΕΕ. Η έρευνα παρουσιάστηκε στις 8 Ιουλίου κατά την διάρκεια ημερίδας της Συνομοσπονδίας με θέμα: «Το Ασφαλιστικό των Επαγγελματιών, Βιοτεχνών και Εμπόρων – ΟΑΕΕ: Προβλήματα και Προοπτικές».

Πρόκειται για τα ευρήματα πανελλαδικής έρευνας που έγινε σε ασφαλισμένους και συνταξιούχους του ΟΑΕΕ (1200 άτομα, 800 ασφαλισμένοι και 400 συνταξιούχοι).

Η έρευνα έδειξε ότι οι Επαγγελματίες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις βρίσκονται σε οικονομική ασφυξία. Παρουσιάζουν αδυναμία καταβολής των εισφορών, ανησυχούν ιδιαίτερα για το ασφαλιστικό τους μέλλον, για τις παροχές και την υγειονομική περίθαλψη. Ο δε Οργανισμός Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών βρίσκεται σε απόλυτο αδιέξοδο και  κινδυνεύει με κατάρρευση το επόμενο χρονικό διάστημα.

Το οικονομικό αδιέξοδο των επαγγελματιών και των μικρών επιχειρήσεων λόγω της κρίσης, απεικονίζεται στην έρευνα καθώς 9 στους 10 ερωτηθέντες από αυτούς που έχουν σταματήσει να καταβάλουν εισφορές, βρίσκονται σε αδυναμία τα τελευταία 2 χρόνια.

Ωστόσο, η συντριπτική πλειονότητα των οφειλετών στον ΟΑΕΕ (περίπου 70%) χρωστούν έως 10.000 €, γεγονός που σημαίνει ότι είναι εφικτή η σταδιακή ρύθμιση της οφειλής, προς το συμφέρον τόσο των ασφαλισμένων, όσο και του ΟΑΕΕ.

Το άνοιγμα του προέδρου της ΓΣΕΒΕΕ Γιώργου Καββαθά στην ημερίδα.

Χαρακτηριστικές είναι οι γενικές κοινωνικοπολιτικές διαπιστώσεις της ΓΣΕΒΕΕ που αναφέρθηκαν από τον πρόεδρο  Γιώργο Καββαθά μέσα στις οποίες βιώνουν την κρίση οι μικρομεσαίοι:

«Είναι η κρισιμότερη στιγμή να αποτυπωθεί αυτό που χρόνια η ΓΣΕΒΕΕ έχει τονίσει προς κάθε κατεύθυνση. Ότι η κρίση δεν είναι πια οικονομική αλλά έχει ξεπεράσει τα όρια και είναι πλέον ανθρωπιστική. Όσο ακολουθούνται πολιτικές που δεν οδηγούς σε λύσεις αλλά σε βάθεμα της κρίσης τότε όλες οι προσπάθειες που καταβάλλονται από όλους μας δεν θα έχουν αποτέλεσμα.

Και αυτές οι επισημάνσεις δεν γίνονται απλά για να ακούγονται και μετά να «πετώνται» στον κάλαθο των αχρήστων ή για να τα λέμε μεταξύ μας… και στη συνέχεια να επανερχόμαστε στην καθημερινότητά μας…»

Δείτε την παρέμβαση του κ. Καββαθά.

 

Η  παρέμβαση του ΓΓ της ΓΣΕΒΕΕ Νίκου Σκορίνη

«Γιατί σήμερα 400.000 συνάδελφοι με τις οικογένειές τους δεν έχουν γιατρούς και φάρμακα; Δεν έχουν νοσοκομεία. Τα ποσά που δεν πληρώνουν αυτοί οι συνάδελφοι δεν είναι πάνω από 50 εκ. είναι δυνατόν σε μια δημοκρατική κοινωνία να στερούνται ένα εκ. άνθρωποι φάρμακα και γιατρούς;

Η κυβέρνηση δεν δέχτηκε τις προτάσεις της ΓΣΕΒΕΕ για ρύθμιση χρεών. Αυτό σημαίνει ότι θέλουν να απαξιώσουν το δημόσιο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης».

Δείτε την παρέμβαση του κ. Σκορίνη

 

Ένταση στην παρέμβαση του ΓΓ του υπουργείου Εργασίας Παναγιώτη Κοκκόρη και διάλογος με τον Ν. Σκορίνη

Ένταση προκλήθηκε όταν ο ΓΓ του υπουργείου Εργασίας Παναγιώτης Κοκκόρης επιχείρησε να ωραιοποιήσει την κατάσταση του ΟΕΕ και είπε μάλιστα ότι: «Δεν θα απολογηθώ για το κούρεμα των ομολόγων»! Παράλληλα προκάλεσε την παρέμβαση του ΓΓ της ΓΣΕΒΕΕ Νίκου Σκορίνη

Στην παρέμβασή του ο κ. Κοκκόρης μεταξύ άλλων τόνισε.

«Η ασφάλιση της υγείας είναι πλέον στον ΕΟΠΥΥ. Το κόστος περίθαλψης είναι στα 360 εκ. πλέον με βάση τα στοιχεία της Οικονομικής Υπηρεσίας. … Δεν θα απολογηθώ γιατί κουρεύτηκαν τα ομόλογα. Το θέμα είναι τι κάνουμε σήμερα…».

Δείτε την παρέμβαση του κ. Κοκκόρη, και τις αντιδράσεις των παραβρισκόμενων.

 

Παρεμβάσεις και έμμεσος διάλογος διεξήχθη μεταξύ των κκ Βασίλη Κροκίδη προέδρου της ΕΣΕΕ, Παναγιώτη Κοκκόρη ΓΓ του υπουργείου Εργασίας και Γεωργίας Κωττίδου Διοικητού του ΟΑΕΕ. Δείτε τον.