tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Αυξάνονται οι ελληνικές εξαγωγές

Ήδη στο εμπορικό ισοζύγιο οι εξαγωγές από το 1/3 των εισαγωγών πριν την κρίση έχει ξεπεράσει πλέον το 50%!

Σε καλή πορεία βρίσκονται οι εξαγωγές της χώρας τα τελευταία χρόνια ενώ και οι προοπτικές για το 2013 είναι ενθαρρυντικές. Αυτό, σε συνδυασμό με την μείωση των εισαγωγών, δίνει τη δυνατότητα στη χώρα μας να βελτιώσει το εμπορικό ισοζύγιο και το ισοζύγιο εξωτερικών συναλλαγών. Ήδη στο εμπορικό ισοζύγιο οι εξαγωγές από το 1/3 των εισαγωγών πριν την κρίση έχει ξεπεράσει πλέον το 50%!

Για το 2013 προβλέπεται νέα αύξηση της τάξεως του 6%-10% σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος (ΣΕΒΕ), Δημήτρη Λακασά. Ο κ. Λεκασάς  επισήμανε σε συνέντευξη Τύπου ότι μεταξύ 2008 και 2012, δηλαδή στη διάρκεια της κρίσης, η αξία των πωλήσεων ελληνικών προϊόντων στο εξωτερικό αυξήθηκε σε απόλυτους αριθμούς κατά 10 δισ. ευρώ, φτάνοντας στα 27 δισ. πέρυσι (+59%). Τόνισε ακόμη ότι ο εθνικός στόχος της Ελλάδας πρέπει να είναι η αύξηση των εξαγωγών αγαθών και υπηρεσιών στο 45% του ΑΕΠ μέχρι το 2020, έναντι 27% σήμερα.

Σύμφωνα με τον κ. Λακασά, ο κλάδος των τροφίμων «είναι πλέον ξεκάθαρα η ναυαρχίδα των ελληνικών εξαγωγών, έχοντας υποκαταστήσει την κλωστοϋφαντουργία», που μέχρι κάποια χρόνια πριν πρωταγωνιστούσε, ενώ υπάρχει ως προς έναν βαθμό μετατόπιση από τις ανεπτυγμένες προς τις αναπτυσσόμενες αγορές.

Ο κ. Λακασάς αναφέρθηκε και στην αγορά της Κίνας, όπου η προοπτική είναι, όπως είπε, πολύ ευοίωνη αφού «μόνο πέρυσι οι εξαγωγές τροφίμων και ποτών αυξήθηκαν κατά 232%»!

 

25 δράσεις για αύξηση των εξαγωγών

Η διευκόλυνση των διαδικασιών για τις εξαγωγές με την υλοποίηση 25 συγκεκριμένων δράσεων, που μπορεί να οδηγήσουν σε αύξηση της αξίας των εξαγωγών κατά 10% και σε 80.000 θέσεις εργασίας είναι ο στόχος του υπουργείου Ανάπτυξης, όπως ανέφερε ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Νότης Μηταράκης, μιλώντας σε σχετική εκδήλωση.

Όπως επεσήμανε, στόχος είναι η μείωση του χρόνου, που απαιτείται για τις εξαγωγές, κατά 50% και η μείωση του κόστους κατά 20% έως το 2015.

Στην εκδήλωση που διοργάνωσε το Ελληνικό Ινστιτούτο Οικονομικής Διοικήσεως (ΕΙΟΔ) της Ελληνικής Εταιρείας Διοικήσεως Επιχειρήσεων (ΕΕΔΕ), με θέμα «Η Χρηματοδότηση των εξαγωγών των ελληνικών επιχειρήσεων», ο κ. Μηταράκης υπογράμμισε ότι άμεση προτεραιότητα είναι, πέραν των προαναφερθέντων, η διεύρυνση της εξαγωγικής βάσης, δηλαδή του αριθμού των εταιρειών, που εξάγουν και των προϊόντων, που εξάγονται, καθώς και η προώθηση των εξαγωγών.

Αναφερόμενος στο πρόσφατο ταξίδι στην Κίνα, ο υφυπουργός τόνισε ότι θεωρείται υποχρέωση της Πολιτείας να ανοίξει τις «πόρτες» στις ελληνικές επιχειρήσεις. Τόνισε δε ότι οι κινεζικές επιχειρήσεις ανεβαίνουν στην αλυσίδα ποιότητος και επενδύουν σημαντικά στην έρευνα και πλέον ο ανταγωνισμός ποιοτικών προϊόντων θα είναι ακόμα μεγαλύτερος.

Από την πλευρά της, η πρόεδρος του ΔΣ του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εξαγωγέων (ΠΣΕ) και αντιπρόεδρος του ΔΣ του Ελληνικού Οργανισμού Εξωτερικού Εμπορίου (ΟΠΕ), Χριστίνα Σακελλαρίδη, δήλωσε ότι είναι απαραίτητη η δημιουργία μίας Ενιαίας Γενικής Γραμματείας Εξωστρέφειας, τονίζοντας, μεταξύ άλλων, ότι επιτακτική ανάγκη είναι η αναθεώρηση του φορολογικού καθεστώτος. Επίσης, η κ. Σακελλαρίδη ανέφερε ότι οι εξαγωγές έχουν ανάγκη πρόγραμμα προ-χρηματοδότησης. Όσον αφορά τη στρατηγική για τις εξαγωγές, η κ. Σακελλαρίδη τόνισε ότι πρέπει να υπάρξει διασύνδεση με τους διεθνοποιημένους κλάδους της οικονομίας, όπως ο τουρισμός.