tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Μπρα- ντε- φερ της κυβέρνησης με τους Ευρωπαίους για την α’ κατοικία

Ο κύβος ερρίφθη και η κυβέρνηση θα καταθέσει την Παρασκευή νομοσχέδιο για την α’ κατοικία, χωρίς να υπάρχει ακόμα συμφωνία με τους Ευρωπαίους για τις κρίσιμες παραμέτρους του νέου πλαισίου, δίνοντας έτσι διαστάσεις θρίλερ στη διαπραγμάτευση, η οποία θα συνεχιστεί ως το Eurogroup της 5ης Απριλίου.

Στην πραγματικότητα, η κυβέρνηση έκανε στροφή 180 μοιρών πριν συμπληρωθεί 24ωρο από την άκαρπη τηλεδιάσκεψη με τους Θεσμούς, “απαντώντας” στις δηλώσεις του αξιωματούχου της Κομισιόν, Ντέκλαν Κοστέλο, ο οποίος νωρίς το πρωί μιλώντας σε ημερίδα του ΙΟΒΕ και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, έκανε σαφές ότι “υπάρχει ακόμα πολύς δρόμος για τη συμφωνία”, μηδενίζοντας τις πιθανότητες ολοκλήρωσης των διαβουλεύσεων ως το κρίσιμο Euroworking Group της Δευτέρας.

Ποια είναι τα σημεία τριβής;

  1. Οι Ευρωπαίοι θεωρούν ότι το πλαίσιο δικαστικής προστασίας, που παραμένει σε ισχύ, σε συνδυασμό με το νέο πλαίσιο εξωδικαστικής ρύθμισης των δανείων, θα επιτρέψει στους στρατηγικούς κακοπληρωτές να συνεχίσουν το κρυφτούλι
  2. Οι Ευρωπαίοι επιμένουν στην εξαίρεση των μικρών επιχειρηματικών δανείων, θεωρώντας ότι καθιστούν ακόμα πιο περίπλοκο το νέο πλαίσιο προστασίας
  3. Οι Ευρωπαίοι ζητάνε πολύ πιο χαμηλά περιουσιακά κριτήρια- καταθέσεις και λοιπά κινητά και ακίνητα περιουσιακά στοιχεία- υποστηρίζοντας ότι οι εν λόγω δανειολήπτες μπορούν να τα ρευστοποιήσουν για να εξυπηρετήσουν τα “κόκκινα” δάνεια τους
  4. Οι Ευρωπαίοι θέτουν και ζήτημα δημοσιονομικού κόστους, σημειώνοντας ότι η κρατική επιδότηση έστω μέρους των δανείων, επιβαρύνει τον Προϋπολογισμό με 800 εκατ. ευρώ ως το 2022.

Η πρώτη αντίδραση από το ευρωπαϊκό στρατόπεδο, στην προαναγγελία μονομερούς ενέργειας από την κυβέρνηση, ήταν συγκρατημένη, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι Κομισιόν και ΕΚΤ θα περιμένουν όχι μόνο το νομοσχέδιο αλλά και την τελική μορφή που θα πάρει ο νόμος. Παρά ταύτα, υπάρχουν προειδοποιητικά μηνύματα.

  1. εάν το νομοσχέδιο απέχει από τα όσα ζητάνε οι Ευρωπαίοι, τότε το Eurogroup πιθανότατα θα «παγώσει» τα 970 εκατ. ευρώ. Και μπορεί η Ελλάδα να μην αντιμετωπίζει πρόβλημα ρευστότητας, ωστόσο το μήνυμα προς τις αγορές θα είναι αρνητικό.
  2. η Ελλάδα μπορεί να έχει βγει από τα Μνημόνια, ωστόσο υπόκειται στις διαδικασίες ενισχυμένης εποπτείας, ενώ σε κάθε περίπτωση από τη στιγμή που το νομοσχέδιο επηρεάζει το τραπεζικό σύστημα, θα πρέπει να γνωμοδοτήσει η ΕΚΤ, κοινώς να ανάψει το πράσινο φως η Φρανκφούρτη.
  3. το νομοσχέδιο θα πρέπει να πάρει την έγκριση και της Κομισιόν, καθώς η Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού θα εξετάσει τις διατάξεις για την επιδότηση των στεγαστικών δανείων και θα κρίνει εάν πρόκειται όντως για κοινωνικά επιδόματα ή έμμεσες κρατικές ενισχύσεις προς τις τράπεζες.